Continut articol
Trăim vremuri complicate în care avem acces la atât de multă informație și instrumente, încât ne comportăm ca și cum acestea nu ar exista! Peste asta, presiunea socială își lasă amprenta și își impune greutatea asupra obiceiurilor noastre.
Ne aflăm într-o civilizaţie care ne face să ne simţim de multe ori vinovați, defecți sau umiliți, dacă nu suntem perfecţi, dacă nu avem succes și dacă nu punem în practică cele 125 de metode de performanță avansată pe zi, pe care să le și monitorizăm atent.
Calea de mijloc
Dar cum ar fi să facem pace cu echilibrul, să căutăm și să ne mulţumim cu „calea de mijloc” a lui Aristotel. În lucrarea sa de Etica Nicomahică, Aristotel a definit virtutea ca fiind: o cale de mijloc între două vicii, unul provocat de exces, celălalt de insuficiență.
Nu putem să nu ne bucurăm de plăcerile acestei lumi speciale atunci când este momentul potrivit să o facem? Viața nu este prea scurtă, ca să fii rigid și să te comporţi ca un robot?
Între cei care fac infarct în timp ce alergă maratoane și acei vârstnici din zonele albastre, care beau în fiecarea seară câte un pahar de vin și trăiesc până la o sută de ani… care este calea de mijloc?
Câteodată mă întreb dacă neurochimia pe care o generează lucrurile care ne fac plăcere nu este ceva de dorit, în locul stricteţii și severității supraomenești care probabil produc mai mult cortizol, ce ne corodează vitalitatea și longevitatea. Poate am exagerat…
Echilibrul într-un stil de viață sănătos
Să găsești echilibrul într-un stil de viață sănătos, nu înseamnă să nu mai mănânci preparatele care îți fac plăcere sau să faci cu obstinență sport până la epuizare, ci înseamnă să găsești calea de mijloc. Mai puţină restricție și mai multă indulgență!
Să nu renunți la preparatele preferate, ci să le gătești într-un mod mai sănătos, să înlocuiești făina alba cu cea integrală, să mănânci mai puțin gluten, să schimbi uleiul cu care gătești, să înlocuiești zahărul cu ceva mai sănătos și așa mai departe.
Iar în acele luni în care ai de lucrat intens la un proiect anume, asumăți faptul că vei avea mai puțin timp și planifică soluțiile de avarie. Mulțumește-te cu doar o farfurie mică de paste, să fie integrale și adaugă o salată lângă. Bea 1-2 cafele, dar nu neglija somnul!
Pentru că dacă ești sincer cu tine, îți dai seama că poți rezista la orice, cu excepția tentației!
Atunci când ești în echilibru emoțional ți-e mai ușor să faci față tentației dar când apare stresul sau dezechilibrul, cazi în plasă fără să-ți dai seama!
Așadar nu pune atât de multă presiune pe tine, ci caută calea de mijloc, calea optimă pe termen lung care să nu pună o prea mare presiune emoțională, dar care să nu îți facă rău nici corpului fizic!