O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ce pot face pentru Demodex? Tratament si recomandari

Ce pot face pentru Demodex? Tratament si recomandari

Foarte multe persoane au această problem desi nu o realizează. Manifestându-se unori ca o acnee sau ca o rozacee, infecția cu Demodez afectează foarte multe persoane, iar tratamentul nu este doar unul local.

Demodex este un gen de acarieni microscopici (niste microorganisme) care trăiesc în mod normal pe pielea mamiferelor, inclusiv a oamenilor.

Cele mai comune două specii de acarieni Demodex la oameni sunt Demodex folliculorum și Demodex brevis. Acești acarieni trăiesc în principal în foliculii de păr și glandele sebacee de pe față, în special în zona nasului, obrajilor și frunții.

În condiții normale, Demodex nu cauzează simptome semnificative și face parte din flora bacteriana naturală a pielii. Totuși, în anumite cazuri, cum ar fi în prezența unui sistem imunitar slăbit sau în cazul unei predispoziții, chiar și genetice, pot deveni patogeni și pot provoca diverse afecțiuni dermatologice, cum ar fi rozaceea sau blefarita.

Simptome asociate cu infestarea patologică cu Demodex

Atunci când Deomdex se multiplă excesiv sau creează probleme apar următoarele simptome:

  • roșeață și iritație la nivelul pielii (în special pe față)
  • mâncărime intensă, în special dimineața
  • apariția unor pustule și papule pe față (adesea confundate cu acnee)
  • inflamația pleoapelor și senzația de “nisip în ochi”

Cauzele infecției cu Demodex și a Rozaceei

Dincolo de multiplicarea Demodex care poate crea probleme, mai există 2 cauze mai profunde:

Tratament integrativ al infecției cu Demodex

Abordarea integrativă înseamnă să nu te bazezi pe un tratament local, ci să înțelegi cauza mai profundă a bolii și să acționezi pe mai multe planuri. Abordarea corectă și completă a Demodex implică o combinație de tratamente medicale, schimbări în stilul de viață și măsuri de îmbunătățire a igienei.

Multe persoane sunt tentate să facă o deparazitare internă pentru a trata Demodex, dar efectul acestei deparazitări este limitat, pentru că Demodex este o specie care este pe piele, nu în interiorul organismului, iar abordarea este diferită.

Consult medical dermatologic

Este esențial să consulți un dermatolog pentru un diagnostic corect și pentru a determina gradul de infestare. Examinarea la microscop a unui eșantion de piele sau gene poate confirma prezența acarienilor și poate oferi soluția locală potrivită.

Consultația la un dermatolog rămâne esențială pentru un plan personalizat.

Tratamente topice, locale pentru Demodex

Există anumite creme sau geluri care conțin ivermectină  sau permetrin care sunt considerate eficiente în eliminarea acarienilor și sunt este adesea folosite în tratamentele pentru rozacee cauzată de Demodex.

Acid salicilic și acidul azelaic pot deasemena ajuta la exfolierea pielii și la reducerea numărului de acarieni.

Igienă și rutina de curățare a feței adecvată

Este nevoie de o curățare regulată a feței cu produse delicate, neiritante. Aceasta poate ajuta la eliminarea excesului de sebum și la prevenirea suprapopulării cu Demodex. Șervețele speciale sau șampoane pentru pleoape pot ajuta la curățarea pleoapelor și la prevenirea blefaritei.

Prevenție prin alimentație și stil de viață

Pentru gestionarea infecției cu Demodex este nevoie de o dietă antiinflamatoare, bogată în fructe, legume, acizi grași omega-3, și săracă în zaharuri rafinate. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamației pielii.

Reducerea stresului, deoarece stresul cronic poate afecta echilibrul sistemului imunitar și poate agrava simptomele și obținerea unui somn de calitate pot ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și pot contribui la o recuperare mai rapidă.

Curățarea saltelelor și a așternuturilor

In primul rând este nevoie de o curățare profesionala a canapelelor, a saltelelor și a pernelor, precum și o spălare la 90°C a așternuturilor. Acesta este un pas esențial pentru a vindeca Rozaceea și a stopa proliferarea Demodex.

Tratamente naturist al Demodex

Există tratamente naturale foarte eficiente pentru Demodex, dintre ele amintim 2:

  • Ulei de arbore de ceai (tea tree), diluat în ulei vegetal, are proprietăți antimicrobiene și antiparazitare și poate ajuta la eliminarea Demodex. Atenție, totuși, să fie diluat corespunzător, deoarece aplicarea directă poate irita pielea.
  • Uleiul de neem este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și poate ajuta la reducerea numărului de acarieni.

Îmbunătățirea imunității

Desigur, susținerea sănătății generale prin suplimente precum vitamina D și probiotice, precum și cu alte suplimente care ajută sistemul imunitar poate fi benefică în infecția cu Demodex.

Analize pentru gestionarea Demodex

Printre analizele esențiale pentru a gestiona eficient Demodex este nevoie sa vedem cum ar fi:

  • ASLO, VSH, vitamina D, activitatea diaminoxidazei (DAO) – care arată intoleranta la histamină

Daca aceste analize sunt modificate atunci este nevoie de anumite remedii specifice.

Factori agravanți pentru infecția cu Demodex:

Printre factorii agravanti ai infecției cu Demodex se numără:

  • starea ficatului, de care ama amintit mai sus
  • kilogramele in plus, care este corelata cu starea ficatului
  • rezistența la insulină (vezi indicele Homa)

În concluzie, pentru o abordare optimă, primii pași ar fi: consultul dermatologic, analizele medicale, curățarea “locurilor unde se pune fața”, detoxifierea ficatului și rutina de îngrijire a feței.


Referințe:

– https://ro.wikipedia.org/wiki/Demodex_folliculorum
– https://www.nature.com/articles/s41433-023-02500-4
– https://www.dovepress.com/refining-the-diagnostic-technique-to-determine-prevalence-of-demodex-m-peer-reviewed-fulltext-article-OPTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *