O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Stresul (cortizolul) duce la kilograme în plus (Legitatea #412)

Stresul (cortizolul) duce la kilograme în plus (Legitatea #412)

Există o presiune uriașă asupra oamenilor din ziua de azi de a părea atât puternici, cât și realizați dar și impecabili, de a îndura greutăţile, grijile financiare și sarcinile ce trebuie îndeplinite. Rețelele de social media împing oamenii spre superficialitate și spre a arăta mereu celorlalți perfecțiunea (inexistentă de fapt) din viața lor.

Iar presiunea asta nu este reală, nu ar trebui să vrem să fim perfecți! La fel ca într-o relație de iubire, la început vezi doar părțile bune ale partenerului, dar apoi îi vezi și așa zisele defecte, dar le accepți și îți dai seama că fac parte tot dintr-un întreg, din ceea ce este acea persoană.

Întrebarea nu este dacă mai poți face față cu adevărat tuturor lucrurilor pe care ți le scoate viața în cale? 

Întrebarea este dacă te poți descurca fără ca asta să-ți deterioreze dramatic sănătatea sau să provoace o reducere semnificativă a calității vieți, a relațiilor sau a performanței de la locul de muncă?

Dacă ajungi să nu fii bine tu cu tine, nici cu ceilalți nu vei fi!

Ce face cortizolul cand suferi de stres cronic?

Când suferi de stres cronic, produci un nivel înalt de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul are scopurile sale benefice, unul dintre ele find să circule intens dimineața pentru a se asigura că ești atent și treaz când trebuie să fii. 

În circumstanţe normale, cortizolul scade seara, pentru a atinge cel mai scăzut nivel timp de câteva ore în perioada somnului nocturn.

Dar când nivelul de cortizol nu scade seara, în timpul somnului sau, mai rău, când nu scade niciodată, corpul îți va semnala să alegi alimente bogate în grăsimi sau în zaharuri și va depozita grăsime în regiunea abdominală. Este o reacție cumva fiziologică pe care e nevoie să o conștientizăm!

Ce efecte are cortizolul crescut pe termen lung?

Pe termen lung, un nivel persistent ridicat de cortizol poate avea ca urmare un sistem imunitar slăbit, dereglări hormonale pe toate sistemele ceea ce duce în lanț la multe probleme: dereglarea poftei de mâncare, creșterea în greutate prin grăsime abdominală, durere în piept, hipertensiunea arterială, diverse disfuncții ale digestiei, infertilitate, libidou scăzut, insomnie, abilitate redusă de concentrare, probleme de memorie, senzație de lipsă de aer, etc..

Într-un studiu despre somn, oamenii care au dormit între cinci și șase ore pe noapte erau predispuși să consume cu aproape 550 de calorii mai mult decât atunci când dormeau opt ore. 

Având în vedere că este nevoie de numai 50-100 de calorii în plus pe zi pentru a duce la o creștere treptată în greutate, îţi poţi imagina ce vor face mai mult de 500 de calorii, înseamnă să te urci direct în „trenul către obezitate”.

Conștientizează când e prea mult, fii tu însuți, nu lăsa aparențele să-ți conducă viața și stresul să adauge kilograme în plus la silueta ta!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371989/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8584322/
– https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.14814/phy2.14644
– https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22187-cortisol
– https://www.uow.edu.au/media/2023/no-you-cant-blame-all-your-health-issues-on-high-cortisol-heres-how-the-hormoneworks.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *