Continut articol
În România, probabil că este cel mai utilizat ulei dar el are mai multe dezavantaje decât beneficii, iar înlocuirea lui cu alternative precum uleiul de cocos sau uleiul de măsline poate aduce numeroase lucruri bune pentru sănătate.
Dezavantajele Uleiului de Floarea Soarelui:
- Conținutul prea mare de grăsimi omega-6: Uleiul de floarea soarelui este bogat în acizi grași omega-6, care au un efect pro-inflamator. Iar un aport excesiv poate duce la un dezechilibru între acizii grași omega-3 și omega-6, iar asta contribuia la inflamații cronice în organism precum și la un mediu “propice” dezvoltării diverselor afecțiuni.
- Produce colesterol, chiar dacă nu conține: Deși scrie mare pe etichetă că nu conține colesterol, prin faptul că are efect pro-inflamator, de fapt stimulează producția de colesterol și poate crește valorile sangvine ale acestuia.
- Riscul de oxidare: Datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați, uleiul de floarea soarelui este mai susceptibil la oxidare. Iar oxidarea înseamnă de fapt radicali liberi și deteriorarea sănătății celulare. Mai precis, duce la degenerare și îmbătrânire prematură.
- Stabilitate redusă la temperaturi ridicate: Uleiul de floarea soarelui are o stabilitate mai scăzută la temperaturi ridicate în comparație cu alte uleiuri, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru gătitul la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea.
- Rafinarea: Pentru a avea un termen de valabilitate mai mare și un gust mai neutru, uleiul de floarea soarelui este rafinat. În timpul procesului de rafinare, uleiul de floarea soarelui este supus la tratamente termice și chimice pentru a îndepărta impuritățile și substanțele nedorite. În plus, în acest proces, unele substanțe benefice, cum ar fi vitaminele și antioxidanții naturali, se pierd sau sunt reduși semnificativ. În plus procesul de rafinare implica utilizarea de solvenți chimici pentru extragerea uleiului din semințele de floarea soarelui. Acești solvenți, cum ar fi hexanul, pot rămâne în urmă în produsul finit în cantități mici, ceea ce ridică îngrijorări legate de toxicitate și siguranță.
Beneficiile înlocuirii uleiului de floarea soarelui cu ulei de Cocos sau ulei de Măsline:
Înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu uleiuri mai sănătoase, mai pure și mai rezistente la căldură este esențială pentru o sănătate optimă. Dar mai mult, ar fi bine să reînvățăm să gătim cu mai puțin ulei și mai puțină prăjire.
1. Beneficiile uleiului de cocos:
Uleiul de cocos este bogat în acizi grași cu catenă medie (AGCM – MCFAs), care sunt metabolizați diferit în organism și pot fi folosiți rapid ca sursă de energie. De asemenea, uleiul de cocos este stabil la temperaturi ridicate și are proprietăți antimicrobiene, fiind benefic pentru sănătatea digestivă și a sistemului imunitar.
2. Beneficiile uleiului de măsline:
Uleiul de măsline extravirgin este bogat în acizi grași mononesaturați, cum ar fi acidul oleic, care sunt asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, uleiul de măsline conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ și inflamațiilor.
Astfel înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu alternative precum uleiul de cocos sau uleiul de măsline aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamațiilor, protecția împotriva stresului oxidativ și îmbunătățirea sănătății cardiace.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22988427/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29974400/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30395784/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30487558/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8424077/
Pingback: Grăsimile nu sunt rele pentru sănătate! ...doar unele! (Legitatea #51) - minuneanaturii.ro