O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Beneficiile unui pahar de vin roșu (Legitatea #430)

Beneficiile unui pahar de vin roșu (Legitatea #430)

Am prezentat în legități anterioare legături între efectele nocive ale alcoolului și afectarea ficatului sau a metabolismului hormonal. Totuși în doze mici, vinul roșu are beneficii pentru organism.

Iată câteva dintre beneficiile ale consumului moderat de vin roșu:

  1. Antioxidanți: Vinul roșu conține antioxidanți precum resveratrolul, flavonoidele și polifenolii, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și la reducerea stresului oxidativ în organism.
  2. Sănătatea cardiovasculară: consumul moderat de vin roșu poate fi asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Se consideră că antioxidanții din vinul roșu pot îmbunătăți sănătatea inimii, dilatând vasele de sânge și îmbunătățind fluxul sanguin.
  3. Îmbunătățirea metabolismului celular:  în numărul din noiembrie 2011 al Cell Metabolism, cercetătorii au dezvăluit că suplimentarea cu resveratrol măreşte eficienţa mitocondrială și scade formarea celulelor grase la bărbaţii obezi. S-au observat efecte asemănătoare restricției calorice asupra metabolismului energetic și a profilului metabolic bărbații obezi.
  4. Previne obezitatea: un studiu al Universității Purdue a descoperit că piceatanolul, un metabolit al resveratrolului, previne maturizarea celulelor adipoase tinere prin blocarea activității insulinei ca declanșator în dezvoltarea grăsimii
  5. Niveluri mai scăzute de colesterol LDL: Consumul moderat de vin roșu a fost asociat cu scăderea nivelurilor de colesterol LDL (colesterolul “rău”) în sânge, tot datorită prezenței antioxidanților și flavonoidelor.
  6. Reducerea inflamației: Resveratrolul și alte compuși din vinul roșu pot avea efecte antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamației cronice din organism.
  7. Longevitate: Studiile de cercetare asupra longevității inclusiv asupra zonelor albastre (zone cu cei mai mulți centenari) au sugerat că consumul moderat de alcool, inclusiv vinul roșu, poate fi asociat cu o longevitate mai mare în comparație și cu abstinența totală dar și cu consumul excesiv de alcool.
  8. Potențial redus de diabet de tip 2: Consumul moderat de vin roșu a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 în anumite studii.

 

Cu toate acestea, este important să rețineți că beneficiile menționate mai sus sunt observate în cazul consumului moderat, adică un pahar de vin roșu de 150ml de maxim 3 ori pe săptămână.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28521683/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10940346/
  • https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/red-wines

1 intrebare si raspuns la “Beneficiile unui pahar de vin roșu (Legitatea #430)

  1. Pingback: Resveratrolul și beneficiile pentru sănătate (Legitatea #502) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *