O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Ce sunt carbohidratii?

Ce sunt carbohidratii?

Ti s-a marit circumferinta taliei si nu stii de unde ti se trage?

Carbohidratii ar putea fi responsabili! Iata cum ne afecteaza sanatatea fara sa stim!

Care este impactul carbohidratilor asupra sanatatii? Ce sunt de fapt carbohidratii?

Carbohidrații nu sunt răi, dar unii pot fi mai sănătoși decât alții. Vedeți de ce carbohidrații sunt importanți pentru sănătatea dumneavoastră și aflați pe care să alegeți.
Carbohidrații au adesea o reputație proastă, mai ales când vine vorba de creșterea în greutate. Dar carbohidrații, nu sunt toți răi. Datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, carbohidrații au un loc cuvenit în dietă. De fapt, organismul are nevoie de carbohidrați pentru a funcționa bine.
Dar unii carbohidrați pot fi mai buni pentru tine decât alții.

Înțelegerea carbohidraților

Carbohidrații sunt un tip de macronutrient care se găsește în multe alimente și băuturi. Majoritatea carbohidraților apar în mod natural în alimentele pe bază de plante, cum ar fi cerealele. Producătorii de alimente adaugă, de asemenea, carbohidrați la alimentele procesate sub formă de amidon sau zahăr adăugat.

Sursele comune de carbohidrați naturali includ:

  • FRUCTE
  • Legume
  • Lapte
  • Nuci
  • Cereale
  • Semințe
  • Fasole, mazăre și linte

Alimentele pe care le bem sau le mancam pot avea un impact major in sanatatea noastra in moduri in care nici nu ne-am gandit!

Tipuri de carbohidrați

Există trei tipuri principale de carbohidrați:
1. „Zahărul” este cea mai simplă formă de carbohidrați.
Se găsește în mod natural în unele alimente, inclusiv fructe, legume, lapte și produse lactate. Tipurile de zahăr includ zahăr din fructe (fructoză), zahăr de masă (zaharoză) și zahăr din lapte (lactoză). Zaharurile adăugate pot fi găsite în multe alimente, cum ar fi prăjiturile, băuturile dulci și bomboanele.
2. Amidon.
Amidonul este un carbohidrat complex. Aceasta înseamnă că este format din multe unități de zahăr legate între ele. Amidonul se găsește în mod natural în legume, cereale și fasole uscată și mazăre fierte.
3.Fibre.
Fibrele sunt, de asemenea, un carbohidrat complex. Se găsește în mod natural în fructe, legume, cereale integrale și fasole uscată și mazăre gătită.
Termenii „low carb” sau „net carbs” apar adesea pe etichetele produselor, dar nu există un sens standard. În mod obișnuit, termenul „carbohidrați neți” este folosit pentru a însemna cantitatea de carbohidrați dintr-un produs, excluzând fibrele sau excluzând atât fibrele, cât și alcoolii de zahăr.

Putem alege in dieta noastra carbohidrati simplii sau carbohidrati complecsi:

  • Carbohidratii simplii (zahar, dulciuri, faina alba, orez alb) sunt cei cu o metabolizare rapida, cei care ofera energie imediat dar si cei care cresc mult nivelul glicemiei
  • Carbohidratii complecsi (faina integrala, orez integral, legume) sunt cei care au o metabolizare mai lenta si un indice glicemic scazut

Un consum prea mare de carbohidrati simplii, de exemplu, poate duce cresterea rezistentei la insulina, sindrom metabolic si apoi la diabet zaharat.

Printre simptomele acestor boli se regasesc: cresterea circumferintei taliei, nivel ridicat al zaharului in sange, colesterol crescut, hipertensiune arteriala.

Dar ce sunt de fapt carbohidratii si ce fac ei cu organismul nostru? Din ce punct de vedere putem pune painea alba pe acelasi taler cu o doza de suc, din ce punct de vedere sunt la fel?

Diferența dintre carbohidrații buni și răi

Daca carbohidratii sunt generatori de energie, cum stim sa facem diferenta intre cei proveniti din alimente sanatoase si cele aparent sanatoase?

Mentinerea nivelului zaharului (glucozei) in sange in parametrii optimi este esential in prevenirea diabetului de tip doi si al bolilor cardiovasculare.

Probabil că ați auzit și despre indicele glicemic. Indicele glicemic clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de potențialul lor de a crește nivelul zahărului din sânge.
Dietele de slăbire bazate pe indicele glicemic sugerează de obicei limitarea alimentelor care sunt mai mari pe indicele glicemic. Alimentele cu un indice glicemic relativ ridicat includ cartofi, pâine albă și gustări și deserturi care au făină rafinată.
Multe alimente sănătoase sunt în mod natural mai scăzute pe indicele glicemic. Exemplele includ cereale integrale, leguminoase, legume, fructe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

De câți carbohidrați aveți nevoie?

Ghidurile dietetice recomandă ca carbohidrații să reprezinte 45% până la 65% din totalul caloriilor zilnice.
Deci, dacă obții 2.000 de calorii pe zi, între 900 și 1.300 de calorii ar trebui să fie din carbohidrați. Aceasta înseamnă între 225 și 325 de grame de carbohidrați pe zi.
Puteți găsi conținutul de carbohidrați al alimentelor ambalate pe eticheta cu informații nutriționale. Eticheta arată carbohidrații totali – care pot include fibre, zaharuri totale și zaharuri adăugate.

Carbohidrații și sănătatea ta

În ciuda reputației lor proaste, carbohidrații sunt vitali pentru sănătatea ta din mai multe motive.
Furnizarea de energie
Carbohidrații sunt principala sursă de combustibil a organismului. În timpul digestiei, zaharurile și amidonurile sunt descompuse în zaharuri simple. Acestea sunt apoi absorbite în fluxul sanguin, unde sunt cunoscute sub numele de zahăr din sânge (glucoză din sânge).
De acolo, glucoza intră în celulele corpului cu ajutorul insulinei. Glucoza este folosită de organism pentru energie. Glucoza vă alimentează activitățile – fie că este vorba despre o alergare sau pur și simplu să respirați și să gândiți. Glucoza suplimentară este stocată în ficat, mușchi și alte celule pentru utilizare ulterioară. Sau glucoza suplimentară este transformată în grăsime.
Protejarea împotriva bolilor
Unele dovezi sugerează că cerealele integrale și fibrele alimentare din alimente integrale ajută la scăderea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Fibrele pot proteja, de asemenea, împotriva obezității, a cancerelor de colon și rectale și a diabetului de tip 2. Fibrele sunt, de asemenea, esențiale pentru o sănătate digestivă optimă.
Controlul greutății
Dovezile arată că consumul de fructe, legume și cereale integrale vă poate ajuta să vă controlați greutatea. Conținutul lor în fibre ajută la controlul greutății, ajutându-vă să vă simțiți satul cu mai puține calorii. În ciuda a ceea ce susțin susținătorii dietelor sărace în carbohidrați, este nevoie de o alimentație echilibrată care de fapt nu greutate sau la obezitate.
Alegeți-vă carbohidrații cu înțelepciune
Carbohidrații sunt o parte esențială a unei diete sănătoase și oferă mulți nutrienți importanți. Totuși, nu toți carbohidrații sunt la fel de buni pentru tine.
Iată cum să faci ca carbohidrații sănătoși să funcționeze într-o dietă echilibrată:
Concentrează-te pe consumul de fructe și legume bogate în fibre. Folosește fructe și legume întregi proaspete, congelate și conservate, fără adaos de zahăr. Evită sau consumă foarte puține de sucuri de fructe și fructe uscate, care sunt surse concentrate de zahăr natural, dar au mai multe calorii. Fructele și legumele întregi au multe beneficii pentru sănătate.
Adaugă fibre, apă și volum, care te ajută să te simți mai plin cu mai puține calorii.
Alege cereale integrale, preferabil fara gluten. Cerealele integrale sunt surse mai bune decât cerealele rafinate de fibre și alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B. Cerealele rafinate trec printr-un proces care îndepărtează părți din cereale – împreună cu o parte din nutrienți și fibre.
Mănâncă mai multe fasole, mazăre și linte.
Fasolea, mazărea și lintea sunt printre cele mai versatile și hrănitoare alimente. Acestea sunt de obicei sărace în grăsimi și bogate în folați, potasiu, fier și magneziu. Și au grăsimi și fibre utile. Sunt o sursă bună de proteine și pot fi un înlocuitor sănătos pentru carne, care are mai multe grăsimi saturate și colesterol.
Limitează  zaharurile adăugate.
Zahărul adăugat probabil nu este dăunător doar în cantități foarte mici. Dar nu există niciun beneficiu pentru sănătate dacă ai o cantitate de zahăr adăugată, cum ar fi prăjiturile și produsele de patiserie.
Consumul de prea multe alimente cu zahăr te poate determina, de asemenea, să consumi mai mult decât caloriile de care aveți nevoie în fiecare zi.

Așa că alegeți carbohidrații cu înțelepciune. Limitează alimentele cu adaos de zaharuri și cereale rafinate, cum ar fi băuturile dulci, deserturile și bomboanele. Acestea sunt bogate în calorii, dar au un conținut scăzut de nutrienți. În schimb, alege fructele, legumele și cerealele integrale, preferabil fără gluten..

 

Urmarind lectia TED vei intelege mai bine care este efectul carbohidratilor in viata ta.

Minunea Naturii iti doreste vizionare cu folos!

Pentru a concluziona si a-ti simplifica alegerile gandeste asa:

„Aleg tot timpul ce e in forma cea mai naturala, cea mai integrala, cea mai aproape de felul in care se regaseste in natura, cu cele mai putine adausuri si cu cele mai putine prelucrari!”

Alegand alimentele asa cum sunt ele in natura poti mai greu sa gresesti! :)


Surse:

– https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/carbohydrates/art-20045705
– https://www.eatingwell.com/carbohydrates-8423291
– https://health.clevelandclinic.org/healthy-carbs

5 thoughts on “Ce sunt carbohidratii?

  1. Pingback: Stiai ca ai sub coastele tale un antrenor personal de sanatate? – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Paine alba si pufoasa sau neagra si sanatoasa? – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Paine alba si pufoasa sau paine neagra si sanatoasa? – Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: O reteta delicioasa cu paste din grau spelta – Blogul Minunea Naturii

  5. Pingback: Cum să slăbesc? Moduri naturale de a obține un abdomen plat (Legitatea #546) - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *