Continut articol
Avem intiparita in memoria colectiva ideea ca proteine = carne! Consideram ca daca nu mancam carne vom avea de suferit, ca nu ne vom hrani suficient si ca nu vom avea suficiente proteine.
Adevarul este cam pe dos: produsele animale NU sunt indispensabile omului si de fapt alimentatia, plina de carne, a populatiei in general, nu este in nici un caz echilibrata iar de cele mai multe ori ea genereaza boala: probleme digestive, diabet, hipertensiune, cancer, etc.
Vrem nu vrem, la un moment dat organismul spune stop abuzurilor la care il supunem!
Ce inseamna consum moderat de proteine animale?
Corpul ne transmite mereu semnale pe care ar fi bine sa le luam in calcul! Dar oamenii le ignora de cele mai multe ori.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale sanatatii este sa stim sa ne ascultam corpul, sa ascultam semnalele pe care ni le transmite si sa actionam intocmai, …si pot sa spun cert ca si organismul tau are nevoie de pauze de la mancare nesanatoasa!
A manca zilnic si la fiecare masa carne, reprezinta clar un abuz pentru corpul tau si aceasta practica nu te va duce spre sanatate ci spre boala. E deja oficial ca OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a incadrat carnea rosie si produsele procesate din ea, ca fiind de un mare risc pentru a genera cancer, pe acelasi nivel de risc cu azbestul si tutunul.
De cele mai multe ori, atunci cand vrem sa facem o pauza sau sa renuntam la consumul de carne, frica noastra este ca vom ramane fara proteine in alimentatie.!
Mitul proteinelor
Credinta care spune ca daca nu mananci carne nu iti iei suficiente proteine sau suficient fier sau suficient orice altceva din alimentatie, este un mit fals. In primul rand corpul nostru nu are nevoie de proteine ci are nevoie de aminoacizi din care el singur reconstituie proteinele. Si in al doilea rand nu are nevoie de cantitatile care se vehiculeaza si o sa vezi mai jos de ce.
Adevarul este ca toate proteinele sintetizate de regnul animal provin din sursa vegetala. Porcii, vacile, gainile, puii, oile, caprele si ce mai mananca oamenii isi procura proteinele exclusiv din vegetale, In aceeasi masura si omul este capabil sa isi procure proteinele din surse vegetale… si o face mai bine si cu o mai mare usurinta decat din alimente animale.
Practic nu exista nici un nutrient in alimentele de origine animala care sa nu fie mai bine reprezentat in alimentele vegetale! …doar ca e nevoie de o alimentatie diversificata si echilibrata! …aspect valabil indiferent ca mananci sau nu carne.
De cate proteine are corpul uman nevoie?
Inainte sa raspund la intrebarea asta e nevoie sa stii ce sunt de fapt proteinele. Proteinele sunt caramizi, sunt piese structurale din care se construiesc toate tesuturile din organismul nostru.
Cea mai mare nevoie de proteine o avem in perioada de crestere, atunci cand suntem copii. De aceea si sportivii care doresc sa isi creasca masa musculara au nevoie de mai multe proteine.
Care e perioada in care noi crestem cel mai mult?
E vorba de primul an de viata, in care practic ne triplam greutatea de la nastere.
Ce alimentatie avem noi in aceasta perioada?
Laptele matern este prinicipala noastra hrana.
Ce cantitate de proteine are laptele matern?
Laptele matern contine aproximativ 5% proteine! Deci in perioada in care noi crestem cel mai mult avem o alimentatie cu 5% proteine.
De cate proteine are nevoie un adult?
Studiile care se vehiculeaza spun ca adultii au nevoie de 10% proteine din numarul de calorii ingerate sau aproximativ 1g de proteina per kilogram corp. Daca e sa comparam cu laptele matern este destul de mult!
Dupa cum ai vazut din alte articole nu suntem adeptii numararii caloriilor ci mai degraba suntem adeptii unei alimentatii echilibrate in care nu e nevoie sa numeri calorii si sa calculezi nutrienti, pentru ca ai deja tot ceea ce ai nevoie.
Cu ce inlocuim carnea?
Surse bogate de proteine din regnul vegetal sunt:
- leguminoasele (fasole, linte, naut, mazare, etc.)
- pseudocereale (hrisca, quinoa, amaranth, mei, etc.)
- seminte si nuci (migdale, nuci, caju, canepa, chia, dovleac, etc.)
- fulgii de drojdie
- polenul crud
Aceste variante de proteine vegetale asigura intreg necesarul de care avem nevoie. Un meniu echilibrat, asa cum este acesta, asigura toti aminoacizii esentiali si toti nutrientii necesari. In plus de asta au si reale beneficii pentru sanatate.
Alternative de proteine vegane
Stiu ca iti doresti exemple concrete de aceea o sa-ti dau cateva. Acceseaza link-urile si vei descoperii retete delicioase, satioase si bogate in proteine:
- Piure de Broccoli cu salata de quinoa
- Chiftele vegetale
- Deliciu cu Amaranth
- Salata cu quinoa
- Salata de chia
- Bonus – reteta super-simpla de mai jos
Salata rapida de fasole rosie (sau naut)
Traim in perioada „fast” in care nu avem timp pentru tot ce ne-am dori! …dar mereu avem timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi! O sa-ti ofer o reteta rapida, foarte usor de preparat si care nu o sa-ti ia mai mult de 5 minute. Iata asadar mai jos o reteta cu o sursa excelenta de proteine.
Fasolea rosie sau nautul caci despre aceste alimente este vorba aici, sunt usor de preparat, accesibile ca pret si pot fi folosite in combinatii de salate, pateuri, tocanite sau ciorbe, aducand beneficii nenumarate celor care o consuma in mod constant. Fasolea si nautul fac parte din categoria de alimente numite leguminoase.
Pentru aceasta reteta poti fierbe fasole / naut (asta prelungeste timpul de preparare datorita fierberii) sau le poti lua din conserva.
Ingrediente:
- o conserva de fasole rosie boabe sau naut
- doua fire ceapa verde (tocata)
- o legatura de frunze de patrunjel (tocat)
- o mana de germeni (optional)
- o lingura ulei de masline
- o lingura fulgi de drojdie
- 1-2 linguri seminte de canepa
- zeama de lamaie
- sare/piper
Preparare:
Se amesteca toate ingredientele :)
Se consuma ca atare fiind o masa completa.
Asadar asigura-te ca ai o alimentatie cat mai variata si nu vei avea probleme cu lipsa nutrientilor.
Pingback: Mai multe proteine, mai puține probleme (Legitatea #87) - minuneanaturii.ro
Pingback: Ce sunt carbohidratii? - minuneanaturii.ro
super
Bună ziua, doamnă și domnule Ienin! Sunt mai mult decât încântată și, pot să spun, ușurată, de fiecare data când găsesc informații de felul celor de mai sus, venite de la specialiști competenti. Dorința mea mai veche și pe care nu am concretizat-o până acum este aceea de a renunța complet la carne, din motive nu neaparat legate de sănătatea mea, cât, mai degrabă, emoționale, de compasiune. Nu mai vreau să moară ființe ca să trăiesc eu. Mă întreb dacă este o hotărâre bună aceea de a renunța la carne complet. Știu că presupune un efort de voința foarte mare. As vrea sa știu părerea dumneavoastră avizata. Vă mulțumesc!!!
Date: femeie, 49 de ani, hipertensivă sub medicație cu Metoprolol și Candesartan, de 14 ani; astmatică sub observație, înălțime – 170 cm, greutate 80 kg.
Buna ziua! Va multumim pentru gandurile frumoase.
Nu trebuie sa ezitati atat de mult pentru ca pana la urma va puteti intoarce oricand la un consum ocazional de carne. Faceti o perioada pauza, vedeti cum va simtiti si ce semnale va transmite corpul, apoi procedati in consecinta. Intre a cosnuma de 3 ori pe zi carne (nu spun ca este cazul dvs) si a consuma o data pe luna sau la 2 saptamani este o diferenta enorma.
Totusi este bine sa aveti grija la surse alternative de proteine, sa consumati suficiente proteine si sa nu cresteti in compensatie consumul de carbohidrati (cartofi, orez, paste, etc).
Buna ziua! As vrea sa stiu daca pot lua propolis sau pollen cand alaptez?
Puteti lua si propolis si polen, singura restrictie este daca sunteti alergica (indiferent daca alaptati sau nu).
Foarte interesant, va multumesc, sunteti minunati!
Superrrrrrr,multumim.
Pingback: Omul si hrana sa – alimentatia ideala a omului modern – Blogul Minunea Naturii