Din fericire, nu am venit pe pământ ca să nu avem probleme! …de ce din fericire? …nu pare așa.
Știm că această idee poate să contrazică aproape tot ce învăță industria de dezvoltarea personală, doar că este mult „bla-bla” în această industrie și ea vinde ceea ce oamenii vor să cumpere.
Mereu jumătățile de adevăr sunt cele mai periculoase și în zilele noastre ni se arată mai mereu (mai ales pe social media) jumătatea de adevăr pe care ne-o dorim.
Dar gândește-te doar dacă nu tocmai asta e cauza principală a depresiilor și a dependențelor, tocmai amăgirea că trebuie cu orice preț să fim fericiți?
Hai să-ți spunem o poveste:
Nu departe de marginea satului, trăiește un lup. Acest lup începe să primească mâncare de la un sătean, care îl confundă cu un câine vagabond. Ce fericire pe lup, nu-i așa-i?
Și săteanul hrănește lupul zi de zi, ca pe câinele lui. Fără grija „zilei de mâine” și fără să se mai preocupe de mâncare lupul trăia foarte bine. Trec așa câțiva ani, până când oamenii își dau seama că e lup și îl alungă departe de sat.
Adio mâncare, adio porții zilnice, adio fericire! Lupul se întoarce în sălbăticie, dolofan bine, lent și neantrenat, cu mușchii atrofiați și leneși. Nu mai poate fugi eficient după pradă și alți lupi i-o iau înainte.
Astfel el ajunge practic condamnat să sufere de foame, până când își recapătă puterea sau, mai rău, ajunge să moară efectiv dacă nu se poate mobiliza.
La fel e și pentru noi oamenii! Căutăm fericirea ca pe o pradă ușoară și nu ne dăm seama că fix asta ne handicapează de cele mai multe ori.
Din păcate devenim dependenți de ceea ce ne face fericiți dar uităm ceea ce ne este cu adevărat benefic.
La cea mai mică „groapă” cădem în depresie și anxietate, avem impresia că lumea se sfârșește și apelăm la dulciuri ca să înlocuiască aportul de dopamină (neurotransmițătorul care semnalează bucuria).
S-a dus „prada” și avem impresia că ne-am pierdut puterile, precum lupul! Dar adevărata putere este și a fost mereu în tine, este nevoie doar să o accesezi.
De aceea există vorba că „vremurile grele creează oameni puternici”. Fericirea este diferită de bucurie. Bucuria este ceva de moment și care poate veni din exterior (un cadou, o întâmplare, o revedere) dar fericirea este ceva cu adevărat profund care vine doar din interiorul tău.
Poți fi cu adevărat fericit(ă) doar dacă ești bine cu tine! Nu te mai lăsa amăgit(ă) de „neînsemnatele bucurii ale vieții” pentru că nu ele îți aduc fericirea și nu mai lăsa responsabilitatea asupra vieții tale în mâinile altora!
Traseul de la boală la sănătate vine cu multă durere și suferință, dar mai ales cu o conștientizare profundă. Nevoia de schimbare a obiceiurilor nocive înrădăcinate este foarte grea, mai ales când influența societății vine asupra ta și nu îți vrea cu adevărat binele. Dar când ajungi la sănătatea deplină, obținută cu „sudoarea propriei frunți” atunci simți cu adevărat fericirea.
Este la fel cu orice obții tu cu adevărat din „mâinile tale”, acolo este fericire, nu în ceva ce ți se oferă de-a gata!
În mod ironic, fericirea se obține cu suferință, tocmai pentru că trăim într-o lume duală, unde apreciezi mai mult lumina, doar pentru că știi cum e întunericul!
Ai nevoie să accepți ziua și noaptea, caldul și recele, plinul și golul, fericirea și tristețea, plăcerea și durerea în egală măsură pentru a deveni o ființă completă.
Dar asta nu înseamnă și că e nevoie să experimentezi boala ca să înțelegi sănătatea! …nu neapărat! Poți să o faci, dar ar fi mai înțelept să înțelegi sănătatea înainte să vină boala!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Pingback: Lucruri complicate, făcute să pară simple (Legitatea #457) - Blogul Minunea Naturii