O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Utilizări și beneficii neobișnuite ale castraveților (Legitatea #558)

Utilizări și beneficii neobișnuite ale castraveților (Legitatea #558)
Castraveții sunt unele dintre cele mai utilizate legume, fiind consumate de mai toți dintre noi. Fie ei cruzi sau murați au atât beneficii pentru sănătate, cât și un gust agreabil

Beneficii pentru sănătate ale castraveților cruzi

Deși o să-ți prezint mai jos câteva utilizări neobișnuite ale castraveților, începem cu câteva beneficii pentru sănătate:

  • Bun hidratant: castraveții cruzi au un conținut ridicat de apă (aproximativ 95%), contribuind la hidratarea organismului și menținerea echilibrului electrolitic.
  • Nivel scăzut de calorii: castraveții sunt săraci în calorii, fiind ideali pentru dietele de slăbire sau menținerea greutății corporale.
  • Conțin antioxidanți: deși nu ar părea că excelează la acest capitol, castraveții conțin antioxidanți precum vitamina C și beta-caroten, care ajută la combaterea radicalilor liberi și reduc inflamațiile.
  • Alcalinizant și antianemic: castraveții ajută la alcalinizarea organismului venind și cu un conținut ridicat de clorofilă, care are un efect antianemic.
  • Este sursă de fibre: coaja castraveților este o sursă bună de fibre, care contribuie la sănătatea digestivă și previne constipația.
  • Îmbunătățirea sănătății pielii: aplicarea castraveților cruzi pe piele poate reduce umflăturile, cearcănele și inflamațiile datorită proprietăților antiinflamatorii și hidratante.
  • Reglarea tensiunii arteriale: castraveții sunt o sursă de potasiu, un mineral esențial pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale dar și a echilibrului electrolitic.
  • Detoxifiere: consumul regulat de castraveți cruzi poate sprijini detoxifierea naturală a organismului prin stimularea eliminării toxinelor.

Beneficii pentru sănătate ale castraveților murați

Castraveții murați vin cu beneficii în plus, putând fi tolerați și de persoanele cu o digestie mai sensibilă sau cu o bilă mai leneșă. Totuși este important de menționat că discutăm de castraveți murați prin fermentație naturală, fără zahăr și oțet.

Ce beneficii au castraveții murați:

  • Sursă de probiotice: castraveții murați fermentați natural sunt o sursă excelentă de probiotice, care contribuie la sănătatea florei intestinale și îmbunătățesc digestia.
  • Sprijină digestia: acidul lactic produs în timpul fermentării ajută la descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. castraveții murați fiind bine tolerați și de persoanele care au probleme cu castraveții cruzi.
  • Sprijină sistemul imunitar: probioticele din castraveții murați pot stimula sistemul imunitar, ajutând la prevenirea infecțiilor și bolilor.
  • Nivel scăzut în calorii: la fel ca și castraveții cruzi, cei murați sunt săraci în calorii, fiind o opțiune sănătoasă pentru gustări.
  • Sursă de vitamine și minerale: procesul de murare și fermentare poate păstra și chiar îmbunătăți conținutul de vitamine, cum ar fi vitamina K, importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
  • Reducerea crampelor musculare: consumul de castraveți murați poate ajuta la reducerea crampelor musculare datorită conținutului de electroliți, în special sodiu și potasiu.
  • Reglarea zahărului din sânge: unele studii sugerează că probioticele naturale pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge, beneficiu important pentru persoanele cu diabet.

Atât castraveții cruzi, cât și cei murați oferă beneficii semnificative pentru sănătate, fiind complementari în dieta zilnică. Consumul lor regulat poate contribui la o stare generală de bine, oferind nutrienți esențiali și suport pentru diverse funcții ale organismului.

Castravetii beneficii pentru sănătate

Utilizări neobișnuite ale castravetelui, dar benefice pentru sănătate

Castraveții sunt extrem de versatili și pot fi folosiți în multe moduri creative și neobișnuite. Iată câteva utilizări interesante:
1. Anti-riduri: Aplicarea castravetelui feliat are efect astringent, stimulează colagenul din piele, îndepărtează ridurile şi celulita.
2. Ameliorarea mahmurelii: Castraveții conțin nivele ridicate de vitamina B și electroliți. Mănâncă un castravete înainte de culcare pentru a evita mahmureala sau dureri de cap. Iar mâine zi, te pot ajuta castraveții murați.
3. Tratamentul arsurilor solare: Nu ai o cremă potrivită sau aloe la îndemână? Nicio grijă! Aplică felii sau zeamă de castravete pe arsurile solare sau pielea iritată.
4. Controlul dăunătorilor și repelent natural pentru insecte: Respinge insectele și dăunătorii de grădină, pune felii de castravete în zonele afectate de insecte. Mirosul castravetelui poate ține departe furnicile și alte insecte mici.
5. Respirație urâtă: Ai o respirație urât mirositoare? Mănâncă o felie de castravete și presează-o cu limba pe cerul gurii timp de 30 de secunde. Proprietățile antibacteriene pot ajuta la eliminarea bacteriilor care cauzează mirosul neplăcut.
6. Scârțâie ușile? Frecați o felie de castravete pe balamale pentru a elimina scârțâiturile
7. Îndepărtarea aburului de pe oglinzi: Freacă o felie de castravete pe oglinda aburită din baie pentru a preveni condensul și pentru a oferi un miros plăcut.
8. Întreținerea pantofilor: Folosește felii de castravete pentru a reda strălucirea pantofilor din piele. Freacă suprafața pantofului pentru a curăța și a reda luciul.
9. Tratarea ochilor umflați: Plasează felii de castravete pe ochii închiși pentru a reduce umflăturile și cearcănele. Proprietățile antiinflamatorii și conținutul ridicat de apă ajută la calmarea pielii.
10. Îndepărtarea ruginii: Folosește castravetele pentru a freca suprafețele metalice ruginite. Aciditatea naturală a castravetelui poate ajuta la îndepărtarea ruginii.
11. Îngrijirea pielii: Prepară o mască facială din castravete ras amestecat cu iaurt pentru a hidrata și a calma pielea.
12. Îndepărtarea petelor de cerneală: Freacă o felie de castravete pe petele de cerneală de pe haine sau de pe piele. Sucul de castravete poate ajuta la estomparea petelor.
13. Curățarea petelor de pe perete: Dacă ai urme de pix sau marker pe perete, încearcă să freci ușor cu o felie de castravete. Acesta poate ajuta la îndepărtarea sau estomparea petelor.
Ți-am făcut poftă de castraveți? Încearcă și aceste utilizări neobișnuite și vezi cum castraveții pot fi mai mult decât doar o gustare sănătoasă sau o salată hrănitoare!

Referințe:

– https://www.healthline.com/nutrition/health-benefits-of-cucumber
– https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/
– https://www.intechopen.com/chapters/76616

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *