O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

O calorie nu este egal cu o calorie (Legitatea #419)

O calorie nu este egal cu o calorie (Legitatea #419)

Știi că nu suntem adepții număratului de calorii și știi că am spus deja în mai multe legități că este mai important să numeri nutrienți, nu calorii. Dar în același timp am spus că decât să nu monitorizezi nimic, mai bine numeri caloriile pe care le mănânci!

Comparație între tipurile de diete

Dar hai să vedem ce spune un studiu, condus de A. Kekwick și G.L.S. Pawan, care a comparat trei grupuri care au trebuit să țină 3 tipuri diferite de diete de semi-înfometare egale în calorii dar diferite ca sursă.

Fiecare dietă conținea 1000 de calorii pe zi, doar că una conținea 90% grăsimi, alta 90% proteine și alta 90% carbohidrați.

Cu toate că asigurarea conformității izocalorice (cantitatea de energie pe care o degajă un gram de substanță organică în corp) a fost o provocare, rezultatele au fost în mod clar diferite:

  • Dieta I cu 90% grăsimi = pierdere în greutate de 0,40 kilograme pe zi
  • Dieta II cu 90% proteine = pierdere în greutate de 0,27 kilograme pe zi
  • Dieta III cu 90% carbohidraţi = surplus în greutate de 0,10 kilograme pe zi

Concluzia a fost simplă: surse diferite de calorii = rezultate diferite

Acum, vei fi probabil tentat(ă) să adopți dieta cu 90% grăsimi pentru a slăbi rapid. Această dietă este cumva asemănătoare cu dieta ketogenică care are minusurile ei. 

Dar noi îți sugerăm mai degrabă altceva, să privești lucruile din cealaltă perspectivă: mult mai benefic este să reduci drastic numărul carbohidraților, decât să te focusezi pe a consuma doar grăsimi….

În plus fibrele alimentare sunt esențiale pentru o sănătate optimă, dar ele nu prea sunt luate în calcul la numărul caloriilor pentru că nici nu sunt digerabile.

Reducând drastic carbohidrații (adică dulciurile, pâinea, făinoasele, patiseria, cartofii, orezul, fructele dulci, sucuri, energizante, batoane, etc.) ajuți organismul și împotriva maladiei tot mai frecvente care se numește: rezistența la insulină și care este un precursor al diabetului și al cancerului.

Dar, dacă tot ceea ce încerci să faci este să aduni caloriile de pe ambalaje, fără să vezi de unde vin caloriile, s-ar putea să nu ajungi nici la greutatea pe care ți-o dorești și nici la sănătatea optimă!

Așadar, așa cum am spus încă din Legitatea #13: Numără nutrienți, nu calorii!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *