O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Decuplare și suprastimulare (Legitatea #559)

Decuplare și suprastimulare (Legitatea #559)

Cazurile de afecțiuni mentale, de la stres, anxietate și până la epuizare sau boli degenerative se înmulțesc pe zi ce trece. Iar una dintre cauze este faptul că suntem în permanență preocupați cu ceva.

Orice clipă de pauză, ca să nu mai zic de plictiseală este contracarată instantaneu cu ceva de făcut pe smartphone-ul propriu.

Iar asta ne creează o falsă plăcere de moment, având efecte negative pe termen lung.

Ceea ne perturbă de fapt cel mai mult ritmul circadian se poate rezuma în două cuvinte: decuplare și suprastimulare.

Decuplare de la sinele nostru și suprastimulare de la ecrane si Gadget-uri.

Suntem permanent expuși factorilor care ne agită și ne decuplează de la ritmurile noastre biologice și indicitorii naturali interni și externi, iar asta ne afectează și somnul.

De la un somn nepotrivit ne este afectată energia și capacitatea de concentrare, intrând într-un cerc vicios din care ieșim cu greu.

Ne începem ziua verificând telefonul înainte de a ne ridica din pat sau stând pe toaletă și ne încheiem seara la fel, verificând ultimele noutăți pe social media!

Pentru că pe timpul zilei suntem mereu în activitate, ne căutăm ajutorul în cafea şi zahăr pentru a avea energie, iar seara bem un pahar de vin sau două ca să ne putem relaxa…

Pentru multe persoane, de cele mai multe ori un somn odihnitor e tot atât de real ca o zână din povești! Cei mai mulţi dintre noi au dificultăți în a adormi la sfârşitul zilei și milioane de oameni cu greu reușesc să aibă un somn neîntrerupt mai mult de două ore.


Avem nevoie de pauze, avem nevoie să ne plictisim, avem nevoie să ne relaxăm (ochii), avem nevoie de sport și avem nevoie de o alimentație sănătoasă.

Dacă te uiți câte ore stai pe telefon, o să constați cu stupoare că ai putea transfera acel timp către gătit și sport și ai avea timp pentru toate.

Avem nevoie să ne reconectăm la sinele nostru, să simțim și să trăim viața cu adevărat. Altfel fiecare zi devine un copy-paste al zilei anterioare, trezindu-ne că am trăit o viață cu ochii în telefon și răpuși de stres!

 

Bucuros să te știu sănătos,

Farm. Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *