Continut articol
Pentru foarte multe persoane cina este masa principală a zilei. Ajung acasă după o zi grea și stresantă, se relaxează și mănâncă mult și bine! Deși cei mai mulți își doresc să mănânce sănătos, seara fac o excepție! …doar azi!
Doar că, fără să îți dai seama, seara nu mai ai energie să iei decizii corecte.
Iar asta, în timp, duce la obezitate, insomnie și boli cronice!
Comparație între energia organismului și o mașină
Dacă ar fi să folosim o metaforă am putea compara creierul nostru cu mai multe tipuri de vehicule.
Avem în creierul nostru, trei tipuri de vehicule:
- Creierul reptilian, responsabil de funcțiile necesare supraviețuirii (bătăile inimii, funcționarea organelor intenre, etc) este precum o motocicletă mică. Este mereu activ și folosește energia într-un mod foarte eficient, astfel încât creierul găsește mereu nutrienți și oxigen pentru creierul reptilian, pentru că, dacă nu ar face asta, am muri.
- Sistemul limbic (responsabil de emoții) este precum o mașină mică, are nevoie de mai mult combustibil decât creierul reptilian, dar este totuși activ în cea mai mare parte a timpului în care suntem treji, controlându-ne obiceiurile automate. Unii centri ai sistemului limbic sunt activi și în perioada de somn, pentru a procesa informațiile pe care le-am acumulat pe parcursul zilei.
- Dar, la rândul lui, neo-cortexul (cea mai evoluată parte a creierul responsabilă de rațiune și gândire strategică) este precum un avion, folosește o cantitate uriașă de nutrienți și oxigen, chiar dacă este activ doar când sunt îndeplinite două condiții: când avem task-uri care necesită aceste funcții și când creierul are suficient combustibil rămas după alimentarea celorlalți doi centri ai creierului.
Nu mai luăm decizii raționale, ci emoționale
Astfel la finalul unei zile grele, când suntem obosiți, dar mai ales dacă am fost stresaţi, nu mai există suficientă energie pentru neocortex ca să funcționeze corect, mai ales pentru părțile sale cele mai complexe precum creierul prefrontal (CPF).
Din acest motiv revenim la obiceiuri care sunt guvernate de sistemul limbic, mult mai eficient din punct de vedere energetic. Iar asta înseamnă mâncat emoțional și sedentarism. Mâncăm orice găsim în casă, indiferent cât de nesănătos e, doar să fie gustos și ne aruncăm pe canapea, zicând că facem sport mâine!
Gestionarea energiei când vine vorba de un stil de viață sănătos
În concluzie, dacă vrem să ne construim noi obiceiuri de stil de viață sănătos, nu trebuie să așteptăm până la finalul zilei. Voința noastră (de asemenea guvernată de neocortex, respectiv CPF) se află și ea la nivelul cel mai scăzut în acel moment. Acest fenomen se numește consumarea energiei cognitive sau epuizarea egoului.
Voința și alte calități importante ale CPF sunt compromise spre finalul zilei, când creierului i-a mai rămas puțină energie, iar CPF are nevoie de o pauză. Ca urmare, suntem mult mai predispuși să cădem pradă tentațiilor și să alegem căile cele mai simple.
Asa că, pentru a face lucrurile altfel, avem nevoie să folosim cei mai dezvoltați centri ai creierului, care au nevoie de mult mai multă energie. Prin urmare, prima regulă pentru formarea unor noi obiceiuri este să facem lucruri noi fie de dimineaţă sau imediat după pauză de odihnă.
Dar și mai important este să clarificăm și să stabilim cu o zi înainte programul și mesele zilei următoare. Astfel creierul nu mai are de luat decizii cu privire la alimentație și sport, ci ele sunt deja stabilite.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
Pingback: Din zahăr, nu îngrașă doar glucoza (Legitatea #491) - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Un software nou pe o mașină antică! (Legitatea #435) - Blogul Minunea Naturii