Ai auzit probabil că zahărul nu este bun, afectează sănătatea, îngrașă și îmbolnăvește contraintuitiv sănătatea.
Spunem contraintuitiv pentru că este ciudat pentru creierul nostru ca ceva bun la gust să fie rău la sănătate.
Dar deși am auzit adesea că zahărul face rău, avem impresia că în zahăr este doar glucoză, pentru că pe ea o putem măsura prin analiza de glicemie. Când de fapt molecula de zaharoză este un dizaharid format din 2 componente, care conține în egală măsură glucoză și fructoză.
Și poate te gândești că asta e bine, că fructoza „e din fructe”!
Din păcate nu este așa, iar din zahăr, fructoza îngrașă mai mult decât glucoza.
Fructoza are tendința de a fi depusă sub formă de grăsime mult „mai eficient” decât alți carbohidrați.
Ficatul nostru știe că trebuie să scape rapid de fructoză iar reacția este cam așa:
- Fructoza -> fosfat de glicerol -> trigliceride -> grăsimi
Există și o nouă afecțiune denumită boala ficatului gras nealcoolic sau steatoză hepatică nealcoolică datorată consumului excesiv de zahăr și în special al conținutului de glucoză.
Fructoza mare scade și absorbția fierului, scade activitatea SOD (super-oxid-dismutaza, o enzimă importantă antiîmbătrânire) si reduce concentrația altor minerale la nivel seric si hepatic.
În plus de asta, nivelul de fructoză din organism nu îl poți măsura, la fel precum cel de glucoză
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Pingback: Cum să scad trigliceridele? (Legitatea #503) - Blogul Minunea Naturii