Continut articol
Exista foarte multe discuții între specialisti cu privire la absorbtia glutationului din suplimente. Glutation peroxidaza este o enzima cu un rol extrem de important antioxidant iar sinteza acesteia scade odată cu vârsta. De aceea este nevoie în multe cazuri de aport extern de glutation!
Glutationul este poate cel mai puternic antioxidant din organism, care se regăsește în fiecare celulă și are abilitatea de a maximiza performanta tuturor celorlalți antioxidanți. Iar efect antioxidant, înseamnă de multe ori efect anti-ageing (anti-îmbătrânire)
Există de fapt două cele mai importante enzime antioxidante secretate de organism sunt glutation peroxidaza și superoxid dismutaza (SOD), fiecare având roluri bine stabilite.
Ce efecte are glutationul in organism
Un mic sumar al efectelor glutationului pentru a conștientiza importanța acestuia:
– Glutationul modulează răspunsul sistemului imunitar, în esență determinându-l să functioneze la întregul potențial și omorând celulele T citotoxice.
– Glutationul este esențial în procesele de detoxifiere, în special a metalelor grele și chimicalelor diverse și poate repara alterarea produsa la nivel de ADN.
– Glutationul oferă protecție împotriva infecțiilor virale
– Când nivelurile de glutation sunt scăzute, mucoasa intestinului subțire este mai vulnerabilă la inflamație și leziuni, fie că este de la stres, o intoleranță alimentară, o infecție, un medicament sau alte agresiuni ale sistemului imunitar.
– Toate organele și sistemele biologice din corp beneficiază de capacitățile protectoare puternice și reglatoare ale glutationului.
Mai mult de 6% din producția totala de ATP (energia organismului) este folosită pentru sintetizarea și reglarea celulară a nivelului de glutation. Glutationul este deosebit de important în procesele de detoxifiere, în special a metalelor grele și a chimicalelor diverse și poate repara alterarea produsa la nivel de ADN.
Analizele de sânge corelate cu nivelul de Glutation
Așadar, la ce ne uitam în principal în analize de sange pentru a detecta nivelul de glutation?
Ne uităm în special la albumina și gama-glutamintransferaza (GGT), unde valori scăzute pot indica insuficiente rezerve de glutation.
Acest fapt se datoreaza faptului ca glutationul este un constituent major al albuminei. GGT este enzima primară care catalizează transferul grupului glutamil de la peptide ca glutationul (GSH) către alți aminoacizi, fiind astfel critică pentru transportul și utilizarea glutationului.
Cum poți monitoriza direct nivelul de glutation?
Măsurarea glutationului redus și oxidat din plasma sangvină este probabil cea mai bună metodă de a analiza a activității glutationului.
O valoare ridicată a glutationului oxidat și o valoare scăzută a glutationului redus indică un stres ridicat și nevoia de a lua în considerare funcțiile metilării.
De ce nu se absoarbe Glutationul?
Absorbția glutationului în organism poate depinde de mai mulți factori, iar faptul că nu se absoarbe bine în unele situații poate fi atribuit mai multor cauze posibile:
- Metabolismul gastrointestinal: Glutationul este adesea descompus în tractul gastrointestinal înainte de a putea fi absorbit în sânge. Enzimele digestive și procesele de metabolizare pot afecta stabilitatea glutationului.
- Absorbția intestinală: Absorbția glutationului poate fi influențată de nivelurile de enzime și transportatori specifici din mucoasa intestinală. Acestea pot varia de la o persoană la alta și pot afecta absorbția.
- Forma și stabilitatea glutationului: Glutationul este un tripeptidă, ceea ce înseamnă că este compus din trei aminoacizi (glutamină, glicină și cisteină). Forma sa poate afecta capacitatea sa de a fi absorbită și utilizată în organism. De asemenea, glutationul este sensibil la oxidare și alte procese chimice care pot să-l inactivateze.
- Disponibilitatea cisteinei: Unul dintre aminoacizii din compoziția glutationului este cisteina, care poate fi un factor limitant pentru sinteza glutationului în organism. Disponibilitatea cisteinei poate fi influențată de dieta și de capacitatea organismului de a o absorbi și a o utiliza.
- Alimentația și suplimentele: Consumul de glutation sub formă de suplimente poate avea o biodisponibilitate variabilă, iar unele forme de suplimente pot fi mai ușor absorbite decât altele. De asemenea, consumul de alimente bogate în precursorii glutationului (cum ar fi seleniul, zincul și cisteina) poate contribui la nivelurile crescute de glutation în organism.
- Stresul oxidativ și afecțiunile medicale: În cazul unor afecțiuni medicale sau al unui nivel crescut de stres oxidativ în organism, cerințele pentru glutation pot fi ridicate. Cu toate acestea, chiar și în aceste situații, abilitatea organismului de a produce și a menține niveluri adecvate de glutation poate fi limitată.
Cum poți menține un nivel normal de glutation?
Un stil de viață sănătos cu o alimentație integrală, bazată pe legume, efort fizic regulat și gestionarea stresului sunt cele care mențin producția organismului de glutation.
Este însă necesar a suplimenta si cu precursorii glutationului, pentru a ajuta organismul să producă propriul glutation.
Câțiva din acești cofactori importanți și nutrienti sinergetici ai glutationului sunt:
– N-acetyl-cysteine (NAC),
– P5P (vit B6),
– glutamina,
– acid alfa lipoic,
– cisteină
– glicina,
– seleniu,
– folații,
– vitaminele C, E si B12.
Plante care sporesc producția de Glutation
Plante care pot fi folosite în combinație cu cele de mai sus și care contribuie la producerea de glutation sunt în general plantele cu efect adaptogen:
– turmeric,
– ceai verde,
– cordyceps,
– gotu kola,
– ashwagandha,
– armurariu
Care sunt cele mai bune suplimente cu glutation?
În ceea ce privește însa suplimentarea directă cu glutation, formele liposomale sunt cele mai indicate, datorita gradului înalt de absorbtie și a faptului că ocolesc acidul gastric din stomac. Astfel, glutationul este absorbit direct de către celulele intestinului.
De asemenea, glutationul acetilat este o alegere foarte bună, deoarece s-a demonstrat că rezistă tractului digestiv și îmbunatățește nivelul de glutation din sânge.
Așadar, evitarea expunerii excesive la poluanții de mediu, menținerea unui stil de viață sănătos, și suplimentarea cu nutrienții vitali pentru producerea glutationului sunt esențiale pentru mentinerea rezervelor necesare de glutation. Iar asta se traduce printr-o viață mai sănătoasă, o mai mare longevitate și mai puține semne de îmbătrânire.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10215789/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9473545/
- https://www.researchednutritionals.com/the-state-of-gluathione-research/
- https://nutraceuticalbusinessreview.com/published-human-clinical-pilot-study-verifies-absorption-of
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-glutathione
Pingback: Glutationul - cel mai important antioxidant al organismului (Legitatea #497) - minuneanaturii.ro
Informatiile sunt foarte utile.Felicitari !
Multumim!