Creierul nostru este într-adevăr uimitor, el fiind mereu capabil să se adapteze. Această abilitate de adaptare se numește neuroplasticitate.
Ai auzit de acele cazuri speciale ale unor oameni care au experimentat o recuperare uimitoare după traumatisme la nivel cerebral, accidente vasculare sau alte evenimente? Unele dintre ele par a fi inexplicabile, parcă singura explicație este magia, dar de fapt ea se numește neuroplasticitate.
Neuroplasticitatea este de fapt capacitatea creierului de a forma conexiuni și căi noi, de a schimba modul în care sunt „cablate” și realizate rețelele sale.
Deși pare ceva banal, este cu adevărat remarcabil. Chiar dacă relația dintre neuroplasticitate și învățare este una ușor de înțeles, și anume, atunci când învățăm formăm noi circuite neuronale în creier. Fiecare lecție nouă are potențialul de a conecta noi neuroni și de a schimba modul de operare al creierului nostru, iar lecții nu sunt doar cele de la școală, ci tot ceea ce ni se întâmplă în viață.
Acest fenomen, de neuroplasticitate, a fost descris prima dată de Santiago Ramón y Cajal, care a primit premiul Nobel în anul 1906. De atunci acest fenomen a mai fost confirmat si descris de mulți alți cercetători.
Așadar, conștientizează această abilitate pe care o are creierul fiecărei persoane și nu mai spune că nu poți face ceva, că nu poți învăța ceva nou, creierul tău a fost construit să poată!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, încă ceva fantastic despre creier
Pingback: Seara nu mai ai energie să iei decizii corecte (Legitatea #428) - minuneanaturii.ro
Pingback: 3 soluții naturale pentru lipsa de concentrare (Legitatea #528) - Blogul Minunea Naturii