Sarac in calorii, dar bogat in micronutrienti, broccoli este una dintre legumele care nu ar trebui sa ne lipseasca din alimentatie. Calitatile nutritionale incontestabile si virtutile terapeutice ale broccoli, il recomanda spre consum in scopul diminuarii riscurilor unor afectiuni grave, precum cancere sau maladii cardiovasculare.
Broccoli face parte din familia cruciferelor, precum varza, si este bogat in nutrienti si antioxidanti.
Broccoli are o valoare nutritiva si alimentara ridicata, si de asemenea un continut bogat in glucide, vitamine si saruri minerale. Broccoli are originea comuna cu conopida si este raspandita in aceleasi zone.
Broccoli contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.
O ceasca plina cu buchetele de broccoli contine necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat cu alergiile, raceala si gripa.
Datorita glucorafaninului continut, broccoli are proprietatea de a proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui din interior catre exterior, repara leziunile pielii datorate expunerii in exces la razele UV, o detoxifiaza si ajuta la regenerarea ei.
Datorita aceluiasi glucorafanin, care este transformat de organism in sulforafan (suforaphane), broccoli combate infectia cu helicobacter pylori o bacterie raspunzatoare de riscul crescut de cancer gastric.
Mai mult, broccoli contine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant si anticancerigen, care s-a dovedit ca impiedica dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostata si stimuleaza functia hepatica.
Antioxidantii din compozitia sa (quercetina, betacarotenul, vitamina C, luteina) au proprietati impotriva cancerului, in special a celui de san, cervical, de prostata, de colon si de plamani. In aceste afectiuni este indicat a se consuma sub forma de suc.
O cana de suc de broccoli pe zi este doza suficienta pentru a beneficia de toate proprietatile acestei legume.
Sucul de broccoli va fi bine tolerat de stomac, caci el va actiona ca un antiacid natural.
Se poate face o cura de 3-4 zile cu sucul de broccoli pentru a detoxifia organismul, dar si pentru a-l face mai rezistent in fata bolilor.
Pentru ca are un gust puternic, el poate fi mai usor consumat in combinatie cu mere, morcovi, portocale, dar si alte legume si fructe proaspete.
Pentru consum foloseste numai broccoli inchis la culoare, cu aspect ferm, fara lovituri sau cu frunze ingalbenite.
Se spala bine inainte de utilizare pentru a elimina praful si mizeria sau viermisori din buchetele sale.
Piure de broccoli cu salata de cruditati si quinoa
Iata o reteta care poate fi servita la pranz sau la cina.
- 1 capatana de broccoli
- 2 cartofi medii fierti
- 2 catei de usturoi
- 50 ml lapte de soia
- 2 linguri quinoa
- 1 mana de varza rosie taiata fideluta
- 1 castravete
- 1 ardei gras rosu
- 1 mana de masline negre
- Sare
- Ulei de masline presat la rece
- Zeama de lamaie
Piure-ul de broccoli:
Spala bine broccoli si desfa-l in buchetele cat mai mici. Pune-l intr-o cratita la fiert cu putina sare. Este suficient ca apa sa dea cateva clocote. Cand e usor de intepat cu furculita, broccoli se strecoara si se paseaza adaugand lapte de soia, usturoi, sare dupa gust.
Piseaza broccoli impreuna cu cartofii pana se transforma intr-un piure fin. Foloseste blender-ul sau mixer-ul la nevoie.
Salata de quinoa:
Spala quinoa si pune-o la fiert. Cand e gata strecoara printr-o sita marunta.
Taie legumele, pune-le intr-un castron stopeste-le cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Adauga quinoa, potriveste de sare si serveste cu pofta si piure de broccoli.
Pofta buna!
Bună ziua ,
Asta caut și eu , asta caut ,dar….de unde să cumpăr eu broccoli , aici la mine , în Ploiești a dispărut din supermarket, din piețe . Nu am mai găsit deloc .Trebuie să consum mai multe fibre , și proteine , apoi grăsimi, iar carbohidrați doar 5% . De asemeni fără gluten , fără lactate . La noi nu găsești decât puține alimente fără gluten, iar multe din ele sunt snaks-uri , sau mai știu eu ce , iar majoritatea dintre ele cel mai mult au in compoziție, ghiciți ce ! Plus că sunt și foarte scumpe . Își ia omul o pâine, două, și o mănâncă într-o lună , are gramaj foarte mic și e foarte scumpă , desigur mă refer la pâinea fără gluten .
Am luat masterclass-ul doctorului Peter Kan, consultația este 299 de dolari, aceasta pentru că am cumpărat cursul , consultația obișnuită este 495 de dolari . Trebuie să îmi iau afine să bag la congelator pe smoothie, mai cumpără tratamentul recomandat dacă mai ai cu ce , plus mâncare organică și tot ce mai trebuie pentru acel smoothie.
La noi nici un doctor nu m-a întrebat de glicemie, NICI UNUL . Nici doctor Pavel Chirilă, nici Profesor Andrițoiu, nici doctor Ciprian Ene de la Quantum Terapy din București. Plus că doctor Peter Kan, dr. RITEMARIE LOSCALZO spun că valoarea normală și optimă site între 80-95 , la noi dar și la ei , doctorii tradiționali spun altceva în această privință. Uite așa se trezește omul într-o zi , că nu mai vede. Ca să nu spun că deși se spune că trebuie mers la cauza problemelor, nici unul nu face lucrurile cum trebuie. Adevărat că cele mai bune rezultate le-am obținut la doctor Pavel Chirilă. Până la doctor Peter Kan, de fapt e Khan , nu am auzit vre-un doctor să trateze astfel. Pas cu pas , începând cu începutul, cu oxigenul , s.a.m.d . Dacă ai probleme cu colonul îți dau probiotice , dar te întreabă de glicemie, întâi, pentru că nu poți rezolva , și nu poți detoxifica nimic până nu rezolvi întâi cu glicemia. Îți spune cineva că dacă glicemia este mică te îndrepți de fapt spre diabet ? Îți spune cineva că dacă glicemia este mare , nare însemnând chiar 125 , este musai să faci exerciții? Sau dacă nu digeri mâncarea , că trebuie să rezolvi întâi aceasta , întâi să afli cauza ,poate nu ai suficient acid clorhidric , care poate fi de la nervul vag , sau poate pancreasul sau ficatul nu eliberează suficiente enzime ? Apoi mergi și rezolvă cu , colonul , dacă mai este necesar, dacă într-adevăr problema a ajuns la colon . Și multe . La noi nimeni nu îți explică nimic , nici dacă întrebi, iar eu trebuie să știu, că să știu să aplic , să înțeleg întâi .
Am omis tensiunea arterială . De unde să afle omul că dacă tensiunea arteriala este mică mâncarea nu se digera, nutrienții nu pot fi transportați, dar nici deșeurile eliminate , când nici măcar nu află care este valoarea normală și optimă a tensiunii arteriale .
Buna ziua!
Sanatatea este guvernata de legi simple, mi se pare ca aveti tendinta sa complicati prea mult lucrurile. Fiecare medic poate avea o abordare diferita, insa este in regula daca rezultatul obtinut este favorabil.
Va invit sa cititi mai multe articole de pe blogul nostru si cu siguranta veti gasi raspunsul la mai multe intrebari pe care le aveti.
Pingback: Cu ce inlocuim carnea? Alternative optime de proteine – Blogul Minunea Naturii