O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #52: mai mult Omega-3 și mai puțin Omega-6

Legitatea #52: mai mult Omega-3 și mai puțin Omega-6

Alimentația omenirii este astăzi foarte dezechilibrată și la fel este și în cazul grăsimilor. Oamenii consumă astăzi prea puțin Omega-3 ceea ce le cauzează multe probleme de sănătate!

Raportul omega-3 : omega-6 este mai important decât crezi!

Omega-3 este antiinflamator pe când Omega-6 este pro-inflamator.

Alimentația strămoșilor noștri aveau un raport Omega-3 : Omega-6 de 1:1 iar ei nu știau ce este cancerul, bolile degenerative sau bolile autoimune. Noi am ajuns azi la un raport de 1:20, mult prea mult Omega-6, ceea ce constituie una din cauzele acestor boli.

De ce sunt atât de importanţi  acizii Omega 3 eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA)?

Este simplu: deficiența de acizi EPA și DHA, mai ales într-o combinație cu un exces de grăsimi omega-6, în principal provenite din uleiurile prelucrate industrial (floarea soarelui, soia, porumb, șofrănel), conduce la apariția multora dintre bolile cronice, debilitante și degenerative, care afectează acum lumea modernă:

  • bolile cardiovasculare, bolile cronice degenerative, Alzheimer, diabet, boli autoimune (inclusiv boala celiaca, boala Crohn, colita ulcerativă, artrită reumatoidă, astm bronşic), boli pulmonare (cum ar fi obstrucția cronică pulmonară), alergii, tulburări neurologice (scleroză multiplă, boala Huntington, boala Parkinson), diferitelor boli ale ochiului (cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă – DMLV).

Un aport crescut de grăsimi omega-6 din uleiuri din semințe prelucrate industrial poate duce de asemenea la creșterea poftei de mâncare, simțul sațietății este afectat și putem ajunge să mâncăm prea mult.

În concluzie avem nevoie de mai multă omega-3 și mai puțin omega-6!

Surse de omega 3: 

  • ulei de măsline, in, cânepă și cocos
  • pește gras pescuit din ape curate
  • grăsimi de la animale crescute cu iarbă (nu cu cereale)
  • gălbenușuri de ouă de la găini care au primit semințe de in ca alimentație

Nu în ultimul rând imaginează-ți că Omega 3 și Omega 6 sunt la concurență ca și pompierii și focul: Omega 6 aprinde focul (crește inflamația) iar Omega 3 stinge focul (are efect aniinflamator).

Sfaturi de final in legatura cu Omega 3 si Omega 6:

  • Raportul optim considerat de către experți, dar și realizabil ținând cont de ce alimenta pe care o avem la dispoziție, între Omega-6 și Omega-3 este 1:3.
  • Raport grăsimilor mononesaturate vs polinesaturate pe care să-l cauți pe o sticlă de ulei este de 6:1.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

PS. În legitatea de mâine vorbim despre eficiența remediilor!

One thought on “Legitatea #52: mai mult Omega-3 și mai puțin Omega-6

  1. Pingback: Legitatea #159: Metabolismul încetinește odată cu vârsta! - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *