Ai auzit poate că se spune despre carnea de curcan că nu are grăsimi! Adevărul este că NU există nicio celulă în regnul animal care să nu conțină grăsimi!
Din cauza unor mecanisme de apărare al organismului care produc mai mult colesterol ca să-l salveze și produc mai multe grăsimi ca să stocheze energia, oamenii au început să stigmatizeze toate grăsimile.
De fapt grăsimile au un rol esențial, intrând în structura tuturor celulelor. Colesterolul este de fapt un compus cheie al membranei fiecărei celule.
Ce roluri au grăsimile pentru sănătate:
- oferă energie organismului și sunt o modalitate de stocare a acesteia
- ajută la construcția de celule sănătoase
- ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos furnizând componente structurale nu doar pentru membranele celulare ale creierului dar și pentru mielină.
- ajută la asimilarea vitaminele A, D, E și K, solubile în grăsime
- formează un înveliș protector pentru corp și organe
- au efect antiinflamator și susțin sănătatea organismului (doar grăsimile de tip omega 3, altele au efect contrar)
De fapt există anumite tipuri de grăsimi care sunt denumite esențiale, respectiv corpul nu le produce în cantitatea suficientă și este nevoie de un aport zilnic din alimentație sau suplimente.
Există trei tipuri principale de acizi graşi esențiali omega 3:
- acidul alfa-linolenic (ALA) – care se regăsește în special în alimente de origine vegetală
- EPA și DHA: acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA) – care se regăsește în special în alimente de origine animală (pește)
Adevărul este și că majoritatea grăsimilor care există astăzi sunt nesănătoase, dar asta nu face toate grăsimile nesănătoase.
Singurele grăsimi pe care le recomandăm sunt cele provenite din următoarele surse:
- ulei de măsline, in, cânepă și cocos
- pește pescuit din ape curate
- grăsimi de la animale crescute cu iarbă (nu cu cereale)
Știm că există o întrebare pe buzele voastre: „Și uleiul de floarea soarelui nu e sănătos?”
Răspuns ferm: „NU!”
Citește în acest articol importanța raportului dintre Omega 3 și Omega 6.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
– https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/are-fats-so-bad
– https://www.theguardian.com/society/2014/oct/07/fat-not-bad-studies-misleading-scientists-say
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9794145/
– https://theconversation.com/were-so-indoctrinated-that-saturated-fat-is-bad-that-we-dont-listen-to-the-science-34993
Pingback: Efectele grasimilor benefice Omega-3: EPA și DHA - nume încâlcite, efecte deosebite! (Legitatea #282) - minuneanaturii.ro
Pingback: Mai mult Omega-3 și mai puțin Omega-6; beneficiile pentru sănătate (Legitatea #52) - minuneanaturii.ro
Pingback: Mituri false ale alimentației corecte (Legitatea #316) - minuneanaturii.ro
Pingback: Cum să scad trigliceridele? (Legitatea #503) - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Legitatea #106: Grăsimi bune și nebune! - Blogul Minunea Naturii