O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Cartofii prăjiți nu au niciun beneficiu pentru sănătate! (Legitatea #56)

Cartofii prăjiți nu au niciun beneficiu pentru sănătate! (Legitatea #56)

Deși este una dintre cele mai populare preparate, vestea tristă este că cartofii prăjiți nu au niciun beneficiu pentru sănătate sau mai bine spus dezavantajele sunt mult mai mari decât avantajele.

Dezavantajele cartofilor prăjiți, luate pe rând:

  • în primul rând prăjirea nu este un procedeu de gătire sănătos pentru că se creează niște substanțe toxice cancerigene: prin prăjirea în ulei sau grăsimi în special a amidonoaselor (cartofi, gogoşi, langoşi, clătite, produse pané etc.) se produc două substanţe foarte toxice: acroleină şi acrilamidă (substanţe cancerigene şi neurotoxice)
  • apoi modul uzual de prăjire în ulei de floarea soarelui este unul și mai nociv deoarece uleiul de floarea soarelui se degradează foarte ușor și are un conținut mare de omega 6 (omega 6 are efect pro-inflamator, întreține durerile articulare și inflamațiile existente în organism)
  • prăjirea în restaurante sau fast-food-uri, unde uleiul este refolosit la nesfărșit, crește și mai mult concentrația  acestor substanțe nocive și adaugă grăsimi trans, care sunt și ele extrem de toxice
  • prin prăjire cartofii absorb ulei și conținutul de calorii crește enorm:
    • 250 g de cartofi fierți au 200 Kcal
    • 250 g de cartofi prăjiţi în ulei au 800 Kcal
  • consumarea de uleiuri și grăsimi la fiecare masă suprasolicită și îngrașă ficatul; deși ai putea avea impresia că mănânci cartofi, de fapt mănânci foarte multe uleiuri; la fel se întâmplă și când mănânci patiserie (merdenele, foietaje, prăjituri), lactate, sosuri din comerț sau torni prea mult ulei peste salata de crudități.

Modul ideal de pregătire a cartofilor este fierberea sau coacerea în coajă, în niciun caz prăjirea.

Alternativa mai sănătoasa a cartofilor prăjiți – cartofii delicioși

Dacă totuși dorești o variantă sănătoasă și în același timp similară cu cartofii prăjiți, îți oferim o alternativă, i-am denumit cartofi delicioși:

  • curăță și taie cartofii ca și în mod uzual
  • pune-i într-un castron mai mare și adaugă 1-2 linguri de ulei de măsline sau cocos, apoi amestecă bine
  • pune-i într-o tavă, pe o foaie de copt și dă-i la cuptorul la 180-200° C, 30-40 min sau până când capătă o culoare rumenie 

Poftă bună!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22809476/
  • https://www.mdpi.com/2076-3417/11/9/3943
  • https://www.healthline.com/nutrition/why-fried-foods-are-bad#TOC_TITLE_HDR_3

 

0 0 votes
Article Rating
Abonează-te
Notify of
guest

2 Comments
Cele mai noi
Cele mai vechi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
trackback
12 februarie 2024 8:31

[…] alimentație care conține cartofi prăjiți, pâine cu margarină sau chiftele de soia, deși este una vegană, nu este una […]

trackback
12 februarie 2024 8:20

[…] grăsimi trans: margarina și prăjeli fast food (langoși, patiserie, cartofi prăjiți, șnițele, […]

2
0
Ne-ar plăcea să știm gândurile tale, te rog lasă-ne un comentariu.x