O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Cum să scad trigliceridele? (Legitatea #503)

Cum să scad trigliceridele? (Legitatea #503)

Foarte multe persoane au astăzi un nivel al trigliceridelor peste limită. Iar consecutiv, un nivel ridicat al trigliceridelor poate crește riscul de boli de inimă. Bineînțeles, nu este singura analiză concludentă, ci se corelează cu celelalte fracții lipidice, precum și cu apolipoproteinele A1 și B.

În legitatea de astăzi o să-ți prezentăm 10 metode care scad trigliceridele în mod natural, dar pe care este nevoie să le adopți împreună, nu individual.

Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se găsește în mod natural și firesc în sânge. După ce mâncăm, corpul nostru procesează mâncare și transformă caloriile de care nu are nevoie în trigliceride și mai apoi le stochează în celulele adipoase pentru a fi folosite mai târziu pentru energie.

În timp ce trigliceridele sunt o sursă importantă de energie pentru corpul nostru, a avea prea multe trigliceride în sânge poate crește riscul de boli de inimă.

Condițiile cumulative pe care e nevoie să le îndeplinești pentru a avea un nivel normal de trigliceride sunt:

 

  1. Atinge o greutate sănătoasă pentru tine: un IMC normal și o circumferință a taliei care să fie aproximativ jumătate din înălțime,

Ori de câte ori mănânci mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, el transformă acele calorii în trigliceride și le stochează în celulele adipoase.

Reducerea consumului de calorii este doar o latură a situației. Mai contează și sursa acelor calorii, succesiunea în care le ingerăm precum și nivelul de consum, de efort fizic. Gestionarea acestor factori este o modalitate de a reduce nivelul trigliceridelor din sânge.

  1. Limitează consumul de zahăr

Zahărul este un dizaharid format  din glucoză și fructoză. Pe când glucoza se metabolizează cu ajutorul insulinei, fructoza se transformă mult mai ușor în trigliceride.

Consumul de zahărul, pe lângă celelalte efecte negative, poate duce la creșterea nivelului de trigliceride din sânge și se adaugă pete alți factori de risc pentru boli de inimă.

  1. Consumă, în general, mai puțini carbohidrați

La fel ca și zahărul adăugat, caloriile suplimentare din carbohidrații din alimentația ta sunt transformate în trigliceride și stocate în celulele adipoase.

Făina, pâinea, pastele, prăjiturile, dulciurile, etc. chiar dacă sunt, eventual, fără zahăr ele tot sunt surse importante de carbohidrați care pot crește nivelul de trigliceride.

Nu este surprinzător că dietele sărace în carbohidrați sunt corelate cu niveluri mai scăzute ale trigliceridelor din sânge.

  1. Mănâncă mai multe fibre vegetale

Fibrele alimentare se găsesc în mod natural în legume, fructe, nuci, semințe, pseudocereale (quinoa, hrișcă, mei, amaranth) și cereale integrale.

Includerea mai multor fibre în alimentația ta poate încetini absorbția grăsimilor și zahărului în intestinul subțire, ajutând la scăderea nivelului de trigliceride.

  1. Fă sport sau mișcare fizică cu regularitate

Studiile arată că atunci când sunt asociate cu normalizarea greutății, exercițiile fizice aerobe sunt deosebit de eficiente în scăderea trigliceridelor. 

De aceea, afirmăm cu tărie și responsabilitate că o persoană nu poate fi sănătoasă pe termen lung fără să facă exerciții fizice sau sport cu regularitate.

  1. Elimină grăsimile trans (margarina)

Grăsimile trans artificiale cum este margarina, sunt fie adăugate alimentelor procesate pentru a le crește durata de valabilitate, fie sunt consumate sub formă de margarină în diverse moduri.

Grăsimile trans se găsesc în mod obișnuit în alimentele prăjite industrial și în produsele de panificație făcute cu uleiuri parțial hidrogenate. 

Elimină complet aceste grăsimi, pe lângă faptul că îți cresc trigliceridele, mai au multe alte efecte nocive asupra sănătății.

  1. Crește consumul de grăsimi sănătoase

Deși ne dorim să scădem trigliceridele, nu toate grăsimile sunt rele. Peștele gras, bogat în omega 3, pescuit din ape curate, este bine cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii și pentru capacitatea de a reduce trigliceridele din sânge.

Omega-3, sunt tip de acizi grași nesaturați care sunt considerați esențiali pentru un sistem cardiovascular sănătos dar și pentru o sănătate optimă în general.

Printre celelalte grăsimi sănătoase recomandate se mai numără: uleiul de măsline extravirgin, uleiul de in, uleiul de cânepă și uleiul de cocos.

8. Mănâncă la ore fix, în mod regulat

Oricât de banală ar putea părea această recomandare, de fapt ea îți influențează mult rezistența la insulină, care este un alt factor care poate contribui la creșterea trigliceridelor din sânge.

Imediat după ce mănânci, celulele din pancreas trimit un semnal pentru a elibera insulină în sânge. Insulina este apoi responsabilă pentru transportul zahărului către celulele tale pentru a fi folosit pentru energie.

Respectarea unui orar regulat al meselor, poate ajuta la prevenirea rezistenței la insulină și a trigliceridelor ridicate. De fapt tiparele neregulate ale meselor sunt asociate mai frecvent cu stări cardio-metabolice nesănătoase

  1. Limitează consumul de alcool

Băuturile alcoolice sunt mereu bogate în zahăr, carbohidrați și calorii care sunt ușor transformate în trigliceride și stocate în celulele adipoase.

Chiar dacă este vorba de băuturi mai curate, fără zahăr sau alte adausuri, alcool-ul tot ajunge să se transforme în grăsime, în timp ce afectează și ficatul. 

În plus, alcoolul poate crește sinteza vLDL în ficat, care transportă mai apoi trigliceridele în sânge și în corp.

Deși intră în joc o mare varietate de factori, unele studii arată că inclusiv consumul moderat de alcool poate crește trigliceridele din sânge cu până la 53%, chiar dacă nivelurile de trigliceride au fost normale de la început.

  1. Mănâncă mai multe nuci și proteine vegetale

Nucile și semințele crude oferă o doză concentrată de fibre, acizi grași omega-3 și grăsimi nesaturate, care toate lucrează împreună pentru a scădea trigliceridele și colesterolul rău din sânge.

Proteinele vegetale, cum sunt cele din leguminoase (fasole, mazăre, soia, năut, linte) pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”) și la reducerea nivelul trigliceridelor din sânge.

 


 

Așadar alimentația și stilul de viață pot avea o influență majoră asupra nivelului de trigliceride.

Consumul de grăsimi sănătoase, nesaturate în loc de grăsimi trans, reducerea aportului de carbohidrați și zaharuri adăugate, precum și exercițiile fizice practicate în mod regulat sunt câteva strategii care pot ajuta cu adevărat la scăderea trigliceridelor din sânge.

Cu câteva modificări ale stilului de viață, vă puteți reduce trigliceridele și vă puteți îmbunătăți starea generală de sănătate, fără să apelați la medicamente.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *