O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Legitatea #197: Cum generează organismul uman energie?

Legitatea #197: Cum generează organismul uman energie?

Această legitatea, precum și următoarea sunt foarte importante ca să înțelegi mai bine de ce atât de mulți oameni sunt bolnavi astăzi.

Mitocondriile sunt uzina energetică a fiecărei celule și implicit a organismului uman. Ele extrag energia de care avem nevoie din glucoză!

Cum generează mitocondriile energie folosind glucoza?

Metoda cea mai eficientă de extragere a energiei este un proces chimic numit fosforilare oxidativă. În cadrul acestui proces glucoza este efectiv arsă alături de oxigen și se generează 36 de molecule de ATP (adenozin trifosfat) precum și o substanță reziduală numită dioxid de carbon (CO2).

ATP-ul este practic combustibilul care furnizează energie organismului.

Când oxigenul însă nu este disponibil, celulele ard glucoză prin intermediul unui alt proces chimic numit glicoliză anaerobă care generează numai 2 molecule de ATP plus reziduuri sub formă de acid lactic

Asta se întâmplă de exemplu în cazul exercițiilor fizice intensive când se consumă o cantitate mare de energie. Iar acidul lactic este cel responsabil pentru durerile musculare, așa numită febră musculară, de după un program intensiv de exerciții fizice.

Acest proces generează însă numai 2 molecule de ATP per molecula de glucoză în loc de 36! Așadar nu poți face efort foarte mult timp înainte ca mușchii tăi se obosească și să trebuiască să te oprești ca să te odihnești. 

Deci acesta este motivul pentru care oxigenarea fiecărei celule este extrem de importantă, pentru ca organismul tău să poată genera energie într-un mod eficient.

Exercițiile fizice moderate (nu foarte intense) și regulate au un rol fundamental, deoarece ele pun sângele în mișcare, iar sângele transportă oxigenul la toate celulele.

Citește și legitatea următoare ca să înțelegi legătura dintre excesul de glucoză (zahăr) și dezvoltarea tumorilor.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare depsre legătura dintre excesul de glucoză (zahăr) și dezvoltarea tumorilor.

2 thoughts on “Legitatea #197: Cum generează organismul uman energie?

  1. Lia says:

    Bun gasit!
    Incerc SA recitesc primele voastre legitati, insa nu pot ajunge decat la ultimile cateva pagini postate, cel mult.
    Ma puteti ghida, va rog?
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *