Continut articol
Așa cum ai putut citi în legitatea anterioară, celulele pot genera energie din glucoză prin două procese, dintre care unul este de 18 ori mai eficient (se generează 36 de molecule de ATP prin fosforilare oxidativă, față de doar 2 prin glicoliză anaerobă).
Cum își produc energia celulele canceroase?
Datorită acestei eficiențe sporite celule normale recurg aproape de fiecare dată la fosforilare oxidativă atunci când este disponibil suficient oxigen.
Dar în mod bizar celule canceroase nu o fac, ci ele recurg aproape tot timpul la procesul de glicoliza anaerobă, mai puțin eficient, chiar și în prezența unei cantități adecvate de oxigen.
Aceasta nu este descoperire nouă, ci ea a fost prezentată prima dată în anul 1927 de către Otto Heinrich Warburg unul dintre cei mai mari biochimiști din istorie.
Deoarece efectul Warburg, de glicoliză anaerobă este mai puțin eficient din punct de vedere energetic, cancerul necesită mai multă glucoză pentru susținerea metabolismului propriu.
Pentru a compensa necesarul de glucoză, celule canceroase prezintă pe suprafața lor mai mulți transportori de tip GLUT1 (transportator de glucoză care facilitează transportul glucozei prin membranele plasmatice ale celulelor). Asta face să crească ritmul în care celulele canceroase pot absorbi glucoză din sânge în interiorul lor.
Acesta este motivul pentru care zahărul devine contraindicat în cancer și nivele crescute de glucoză pot favoriza dezvoltarea lui!
Ține cont că nu doar zahărul generează nivele mari de glucoză, ci și alimente precum: pâine, paste, orez, patiserie, etc.
De aceea, de multe ori o dietă foarte săracă în glucide, care determină scăderea nivelului glucozei din sânge, poate stopa sau ajuta la vindecarea cancerelor.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin