O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Legitatea #123: Boala Alzheimer este un fel de diabet cerebral.

Legitatea #123: Boala Alzheimer este un fel de diabet cerebral.

Alzheimer-ul devine o maladie tot mai întâlnită și în fond, la fel ca și restul afecțiunilor societăților moderne, este un efect al stilului de viață nesănătos.

Se vorbește mai puțin decât s-ar merita, însă rezistenţa la insulină este un factor major de risc pentru declinul funcțiilor cognitive. Unii cercetători au făcut referire la boala Alzheimer ca la „rezistenta la insulină a creierului” sau „diabetul cerebral”. 

Boala Alzheimer și alte forme de declin ale funcțiilor cognitive sunt, de asemenea, asociate cu reducerea capacității creierului de a absorbi și de a metaboliza glucoza. Glucoza serveşte, de obicei, drept combustibil principal al creierului, iar tomografiile arată că la pacienţii cu Alzheimer absorbția glucozei la nivelul creierului este substanțial redusă (până la 20% în unele zone).

Aceasta arată că anumite forme de demență pot fi pur și simplu un rezultat al faptului că și creierul este „înfometat” și are nevoie de energie.

Totuși, glucoza nu este singurul carburant pe care creierul îl poate utiliza. Cetonele sunt un alt tip de molecule pe care creierul le poate folosi drept combustibil. Dacă vă preocupă să cunoașteți ultimele descoperiri în domeniul sănătății și al nutriției, ați auzit fără îndoială despre dietele

ketogenice. De fapt, dr. Joseph Mercola a scris o carte care a devenit bestseller, Dieta Ketogenică, în care vă învață cum să optimizați ketogeneza ciclică. Intenția acestei abordări este

îmbunătăţirea funcției mitocondriale, care ajută organismul să-și recâștige flexibilitatea metabolică.

În general, cetonele sunt produse atunci când nivelurile de carbohidrați și de insulină sunt scăzute. 

Ca hormon, insulina are multiple funcții, iar una dintre ele este să semnaleze în organism că tocmai aţi mâncat. Dacă aveţi o dietă tipică și consumați mulți carbohidrați, nivelul insulinei creşte, de obicei, după fiecare masă, anunţând organismul că există o cantitate mare de glucoză (din carbohidraţi), astfel încât nu este necesar să producă cetone pentru a va oferi energia de care aveți nevoie.

Dacă ați dezvoltat rezistenţă la insulină (sau chiar diabet zaharat), creierul se confruntă cu o problemă și mai complexă în ceea ce privește nevoia de energie: glucoza nu este folosită eficient,

iar nivelurile ridicate de insulină împiedică generarea de cetone, astfel încât creierul nu primește suficient combustibil iar funcția lui este afectată.

Producere de cetone începe in faza a VI-a a postului negru, după aproximativ 12 ore de la ultima masă (vezi legitatea #75).

În plus, un consum ridicat de omega-3 este asociat cu un risc redus de apariție a demenței și a bolii Alzheimer. Acidul DHA reprezintă până la 50% din toate grăsimile de la nivelul creierului iar aportul lui zilnic este ceva crucial pentru sănătatea creierului.

În măsura în care boala Alzheimer este într-adevăr un fel de „rezistenta la insulină a creierului”, atunci se aseamănă cu diabetul zaharat de tip 2, și ar fi bine să vă protejați împotriva acestei boli de temut prin:

  • reducerea consumului de carbohidrați rafinați (zahăr, făină albă, pâine albă, paste albe, orez alb, mălai, etc.)
  • eliminarea din dietă a grăsimile care nu sunt benefice (omega-6) şi să le înlocuiți cu grăsimi benefice (omega-3)
  • pauze de minim 3 ore între mese și un interval de minim 12 ore în fiecare zi în care nu mâncați nimic
  • posturi negre de 1-2 zile, ținute cu o frecvență săptămânală (pentru a readuce sensibilitatea la insulină)
  • + celelalte recomandări cu privire la alimentație și stil de viață sănătos

Observație: nu suntem de acord cu toate principiile dietei ketogenice însă multe din ele ar fi bine să fie parte din stilul de viață al tuturor.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea de mâine despre legile universale.

One thought on “Legitatea #123: Boala Alzheimer este un fel de diabet cerebral.

  1. Pingback: Legătura dintre rezistența la insulină și boala Alzheimer (Legitatea #513) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *