Continut articol
Valorile crescute ale glicemiei din sânge și rezistența organismului la insulină nu creează doar boala denumită diabet, ci și hipercolesterolemie, obezitate și crește riscul de cancer sau de boala Alzheimer.
Studiile arată că diabetul de tip 2, dublează șansele de boală Alzheimer deoarece insulina pare să joace un rol esențial în funcţionarea memoriei.
Receptorii de insulină sunt extrem de numeroși în creier, în zona hipocampului, centrul de memorie al creierului. Mai multe studii au descoperit că pulverizarea de insulină în nările subiecţilor, respectiv administrarea ei cât mai aproape de zona creierului, îmbunătăţeşte rapid performanta cognitivă și memoria, chiar și la persoane care au fost deja diagnosticate cu boala Alzheimer.
Insulina intranazală ajută deasemenea la menținerea volumului creierului la pacienții cu Alzheimer. În mod clar, această administrare este utilă deoarece ajută ca glucoza să ajungă la neuroni, pe când rezistența la insulină blochează acest proces.
Se știe deja, și am spus-o și în legitatea #123, că Alzheimer-ul mai este considerat și diabet de tip III, astfel încât valorile crescute de glicemie nu sunt deloc de neglijat.
Așadar sunt mai multe dovezi care converg spre a sugera că rezistenţa la insulină, joacă un rol cauzal în dezvoltarea și evoluția Alzheimer.
Analiza care prevestește rezistența la insulină
Una dintre cele mai banale analize, care arată gradul de rezistență la insulină, este indicele HOMA. Din păcate, prea puțini medici recomandă această analiză, care este mult mai elocventă decât doar glicemia. Glicemia poate fi în parametri, dar cu toate acestea indicele HOMA poate să indice o rezistență avansată la insulină.
O abordare terapeutică naturală în boala Alzheimer, găsești în acest articol.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse: