O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Insulina este controlorul grăsimii (Legitatea #356)

Insulina este controlorul grăsimii (Legitatea #356)

În mai multe legități anterioare am insistat pe rolul și importanța insulinei însă doar din perspectiva prevenirii diabetului, o boală care apare tot mai des.

Astăzi însă vrem să extindem perspectiva pe care ți-o oferim ca să înțelegi că insulina crescută nu are legătură doar cu diabetul, ci și cu faptul că predispune la îngrășare.

O să înțelegi de ce nivelul de insulina și depunerea de grăsimi în organism sunt strâns legate. 

Insulina este considerat un hormon dar este de fapt un transportor și un semnalizator, principalul lui rol fiind în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Practic principala funcție a insulinei este de a permite celulelor să preia glucoza din sânge și să o utilizeze ca sursă de energie. 

Dar pe lângă asta, insulina are și alte efecte metabolice, inclusiv asupra depunerii de grăsimi.

Atunci când nivelul de zahăr din sânge crește, pancreasul eliberează insulină pentru a permite celulelor să preia glucoza din sânge. Insulina acționează asupra receptorilor de insulină de pe suprafața celulelor, permițând astfel glucozei să intre în celule.

Dar în același timp, insulina inhibă procesul de ardere a grăsimilor, numit lipoliză, și, viceversa, stimulează sinteza și stocarea grăsimilor.

Prin urmare, atunci când nivelul de insulină este ridicat, cum se întâmplă în special după o masă bogată în carbohidrați (cartofi, orez, pâine, patiserie sau dulciuri), este mai probabil ca organismul să depoziteze excesul de energie sub formă de grăsime.

Acest proces se întâmplă prin faptul că insulina promovează sinteza de trigliceride în celulele adipoase (celule grase) și inhibă eliberarea acizilor grași din aceste celule. Astfel, insulină favorizează acumularea grăsimii în țesutul adipos.

Pe de altă parte, în absența insulinei, procesul de lipoliză (ardere a grăsimilor) este activat, iar țesutul adipos începe să elibereze acizi grași în sânge pentru a fi utilizate ca sursă de energie.

Acest lucru poate duce la mobilizarea și arderea grăsimilor în scopul producției de energie. Adică niveluri scăzute de insulină te ajută să slăbești!

Cum îți reduci nivelul de insulină din organism?

  1. Mănânci o salată înainte de fiecare masă
  2. Reduci consumul de carbohidrați și elimini dulciurile
  3. Te asiguri că la fiecare masă ai o sursă de proteine și grăsimi sănătoase (omega 3)
  4. Mănânci alimentele în ordinea: Salata → Proteinele → Grăsimile → Carbohidrații
  5. Faci pauze de minim 3-4 ore între mese
  6. Faci sport cu regularitate

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

2 intrebari si raspunsuri la “Insulina este controlorul grăsimii (Legitatea #356)

  1. Pingback: De ce băuturile tip "zero" sau "light" stimulează pofta de dulce? (Legitatea #366) - Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Boala Alzheimer este un fel de diabet cerebral (Legitatea #123) - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *