O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Fă tot ce poți să nu iei somnifere (Legitatea #432)

Fă tot ce poți să nu iei somnifere (Legitatea #432)

Trăim într-o lume în care găsim tot mai des persoane care suferă de anxietate, insomnie și depresie. Agitația zilelor noastre și impactul pe care îl are social media nu face decât să amplifice aceste afecțiuni.

Deși există remedii naturale foarte eficiente, de cele mai multe ori oamenii și medicii apelează direct la substanțe chimice pentru a trata aceste afecțiuni. Cum atât somnul cât și starea de bine sunt esențiale pentru a ne îndeplini obligațiile zilnice, oamenii caută soluția rapidă fără să examineze impactul pe termen lung.

Medicamentele din clasa benzodiazepinelor (BZD), sunt principalele utilizate pentru tratarea anxietății, insomniei, atacurilor de panică și a altor afecțiuni legate de anxietate. 

Deși sunt considerate eficiente în tratamentul acestor simptome, BZD (diazepam, alprazolam, lorazepam. flurazepam, temazepam, etc.) pot avea unele efecte secundare grave. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile în comparație cu beneficiile administrării acestor medicamente înainte de a începe tratamentul. 

Iată câteva dintre cele mai grave efecte secundare ale benzodiazepinelor (BZD):

  1. Dependență și abuz: BZD sunt cunoscut pentru potențialul lor de a crea dependență. Utilizarea prelungită sau abuzul acestor medicamente poate duce la dezvoltarea dependenței fizice și psihologice.
  2. Toleranță și ineficiență: Cu timpul, organismul poate dezvolta o toleranță la BZD, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de doze tot mai mari pentru a obține același efect terapeutic.
  3. Sindromul de sevraj: Când se oprește brusc administrarea BZD, după utilizarea prelungită, poate apărea un sindrom de întrerupere, care poate include simptome precum anxietate, insomnie, tremurături, dureri musculare, agitație și altele. De aceea, se recomandă reducerea treptată a dozei de BZD sub unui medic atunci când se întrerupe tratamentul.
  4. Probleme de coordonare și somnolență excesivă: BZD pot afecta abilitatea de a conduce vehicule sau de a opera mașini grele din cauza somnolenței și a diminuării coordonării motorii. Riscul de accidente este de 2-5 ori mai mare la cei care iau BZD.
  5. Amnezie anterogradă: Uneori, BZD poate provoca amnezie anterogradă, ceea ce înseamnă că persoanele pot uita evenimentele care au avut loc în timpul tratamentului cu aceste medicamente.
  6. Depresie respiratorie: În doze mari sau în combinație cu alcool sau alte substanțe depresoare ale sistemului nervos central, BZD pot provoca depresie respiratorie, ceea ce poate fi periculos.

Am putea spune că o combinație dintre sport și remedii naturale bine alese are șanse de succes de 100% în insomnie, anxietate sau depresie, dar ar putea fi exagerat. Ajutorul pishologic sau terapeutic specializat nu poate fi neglijat, la fel cum insomnia și oboseala cronică pot afecta și mai grav organsimul.

Da, e mai simplu să iei „o pastiluță” dar e mai sigur să cauți cauza și să o remediezi cu soluții cât mai apropiate de natură.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *