O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Somnul influențează hormonii (Legitatea #413)

Somnul influențează hormonii (Legitatea #413)

În ultimii, să spunem, 50 de ani durata medie zilnică de somn a fost redusă cu aproximativ două ore față de străbunicii noștri. Iar aceasta schimbare este semnificativă din moment ce riscurile de boli și luare în greutate cresc foarte mult când compari un somn de 5 ore cu unul de 7 ore sau unul de 6 ore cu unul de 8 ore.

Ce se întâmplă exact când dormi, de este atât de important? De fap, o întrebare mai bună ar fi: ce nu se întâmplă?

Cantitatea de somn joacă un rol important în imunitate, sinteza hormonului de creștere, dezvoltarea și repararea tesuturilor, în stocarea memoriei și ïn alte funcţii cruciale ale creierului, în sănătatea cardiovasculară, în apetitul sexual, în secreția optimă a testosteronului și a estrogenului.

Somnul si barbatii

Din punctul de vedere al bărbaților, secreția maximă de testosteron este în timpul nopții. Din moment ce produci testosteron când dormi, nivelul lor de testosteron este cel mai înalt dimineața. Vrei să faci o analiză de sânge pentru a verifica nivelul acestuia? Programeaz-o înainte de 8 dimineața!

De asemenea atunci când dormi, produci hormonul de creștere (GH), care este necesar pentru menţinerea normală a metabolismului, a nivelului de energie și a dorinței sexuale, dar și pentru creșterea masei musculare. 

Mai puțin somn înseamnă mai puţini mușchi, mai multă foame și mai multă creștere în greutate. 

Somnul si femeile

În cazul femeilor, nivelul de estrogen variază în funcție de ciclul menstrual al fiecăreia. În mod obișnuit, nivelul de estrogen este mai ridicat în a doua jumătate a ciclului menstrual, cu un vârf în jurul zilei ovulației (aproximativ la mijlocul ciclului menstrual). Dar cu toate astea, raportându-ne la o singură zi, nivelul de estrogen este maxim tot dimineața.

Astfel că somnul, fie el bun sau prost, influențează metabolismul hormonal, adică „guvernul” organismului, fie în sens negativ fie în sens pozitiv, în corelație directă cu cantitatea de somn.


Deși auzim povești de la bunici, că țăranul român de altă dată se trezea la 4 dimineața ca să meargă la muncile câmpului, asta se întâmpla doar vara. Pe timpul iernii, pentru că nu aveau curent iar petrolul era considerat scump, se culcau mult mai repede.

Iar asta îi ducea mult mai aproape de ciclul naturii și ajungeau ca în medie să doarmă cu aproximativ 2 ore pe zi, mai mult decât dormim noi.

Avem binecuvântarea ca România să fie situată într-o zonă climatică cu 4 anotimpuri, ceea ce ne oferă o cunoaștere foarte bună a ciclicității vieții. Deși în birou sau în mașină nu se mai vede când e iarnă sau vară, corpul nostru se comportă diferit. Dar ignorăm total asta!

Și atunci, dacă nu mai suntem în armonie cu ciclurile naturii, de fapt nu mai suntem în armonie cu noi înșine, cu „natura” noastră. Și de aici până la probleme de sănătate de tot felul, mai este un sigur pas.

Sunt aspecte mărunte care avem impresia că nu ne impactează, dar de fapt au un rol crucial.

Mai puțin somn nu înseamnă doar mai multă oboseală, mai puțină regenerare sau mai puțină energie, ci înseamnă și dereglări la nivel hormonal care duc în lanț la multiple afecțiuni.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *