O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Nu doar rezistență la insulină. Factori care accelerează debutul diabetului zaharat! (Legitatea #538)

Nu doar rezistență la insulină. Factori care accelerează debutul diabetului zaharat! (Legitatea #538)
Rezistența la insulină și diabetul sunt afecțiuni tot mai întâlnite astăzi. Alimentația haotică, stresul cronic și sedentarismul sunt principalii factori care duc la aceste afecțiuni.
Doar că diabetul nu este o boală izolată a unui singur organ, ci este o afecțiune a întregului organism. Tocmai de aceea, concomitent cu rezistența la insulină apar și alte „rezistențe” la nivelul diverșilor hormoni, care pot da mai departe diverse afecțiuni conexe.

Ce alte forme de rezistență hormonală afectează organismul

  1. Rezistența la leptina:

Leptina este un hormon care reglează apetitul și metabolismul. Rezistenta la leptina duce la o crestere a apetitului, la mâncat mai des și mai prost, concomitent cu o scadere a metabolismului și îngrășare, ceea ce poate contribui la rezistenta la insulina.

  1. Rezistența la cortizol:

Cortizolul este un hormon care reglează răspunsul organismului la stres. Rezistența la cortizol poate apărea atunci când suntem supuși la stres cronic, celulele organismului devin mai puțin sensibile la cortizol, ceea ce duce la o creștere a nivelului de stres și a inflamației, ceea ce poate contribui și ea la rezistența la insulină și diabet.

  1. Rezistența la hormonul de creștere:

Hormonul de creștere (GH) este un hormon care stimulează creșterea, reproducerea celulară și regenerarea. Celulele organismului devin mai puțin receptive la hormonul de creștere atunci când suntem sedentari și când alimentația este greșită, ceea ce duce la o scădere a masei musculare și la o creștere a grăsimii corporale. Concomitent regenerarea și vindecarea organismul este afectată.

  1. Rezistența la hormoni tiroidieni:

Hormonii tiroidieni reglează metabolismul și producția de energie. Rezistența la hormonii tiroidieni duce la o scădere a metabolismului și a producției de energie, ceea ce poate contribui la accentuarea oboselii, la tulburări de somn și la probleme digestive. 

  1. Rezistenta la testosteron:

Testosteronul este un hormon care reglează masa musculara, densitatea osoasă și apetitul sexual. Rezistența la testosteron duce la o scădere a masei musculare și la o creștere a grăsimii corporale, ceea ce poate contribui la rezistența la insulină, îngrășare și diabet.

  1. Rezistența la aldosteron:

Aldosteronul este un hormon care reglează nivelurile de sodiu și potasiu din organism. Rezistența la aldosteron poate duce la hipertensiune arterială și retenție de lichide, continuând cu oboseală și edeme.

  1. Rezistența hormonilor paratiroidieni:

Parathormonul reglează nivelul de calciu și fosfor din organism. Rezistența la hormonul paratiroidian poate duce la niveluri scăzute de calciu în sânge, ceea ce poate afecta mai departe mai multe organe și sisteme.

  1. Rezistenta la vasopresina:

Vasopresina este un hormon care reglează echilibrul hidric din organism. Rezistența la vasopresină poate duce la creșterea producției de urină și la deshidratarea organismului, favorizând apariția ridurilor, a oboselii și a sindromului de burnout.

  1. Rezistența la glucagon:

Glucagonul este un hormon opus insulinei, care reglează producția și eliberarea de glucoză din ficat. Rezistența la glucagon poate contribui la hipoglicemie și la faze de leșin, sincope sau lipotimie.

Fiindcă apar aceste mecanisme de rezistența, practic hormonii care nu își mai fac efectul dorit.
De aceea este atât de important să avem un stil de viață sănătos, pentru că toate aceste dereglări pot merge în cascadă și să ne afecteze organismul la nivelul mai multor organe.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin

Surse:

1 intrebare si raspuns la “Nu doar rezistență la insulină. Factori care accelerează debutul diabetului zaharat! (Legitatea #538)

  1. Mihai Epure says:

    Urmaresc toate postarile  dv. care  ma ajuta  treptat  sa  fiu  mai  atent  cu  alimentatia , sa am  un  regim  alimentar sanatos pentru  a elimina  unele  afectiuni  cuibarite  in  organism ,dupa  o  viata  de  74  de  ani  de  ignoranta.

    Multumesc  mult . Dumnezeu  sa va  binecuvinteze  cu  sanatate si  mult  succes  in  activitatea  de  a  informa  oamenii ,ca  sa  puna  pret pe viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *