O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Plante și remedii împotriva oboselii

Plante și remedii împotriva oboselii

Natura renaste in fiecare primăvara dar tu parca esti din ce in ce mai obosit(a)?

Citind acest articol vei afla sfaturi practice si remedii naturale pentru energie si vigoare maxima.

Managementul stresului si al oboselii

Stresul si agitatia zilnica duc la oboseala si extenuare, totusi cum sa manageriezi aceste aspecte ca sa fii mereu energic(a) si plin(a) de viata?

Oboseala fizica si intelectuala, apatia si lipsa de energie sunt simptome care duc la stari de agitatie si nervozitate, fiind efecte ale unui stil de viata asa-zis modern. Pe termen lung netratate, aceste simptome  pot duce la boli greu de vindecat. De aceea confirmam inca odata zicala “mai bine prevenim decat sa tratam”. Oriunde mergem, la scoala, la munca sau chiar pe strada, intalnim cel putin o persoana care se vaita de aceste simptome.

Repercusiunile sindromului de oboseală cronică

Oboseala nerezolvata duce la stari de apatie, depresie, anxietate care pot degenara in boli foarte grave.

Daca obseala persista mai mult de cateva luni, nu ezita sa mergi la medic. Oboseala poate fi o manifestare a unor boli ascunse. 

Oboseala este doar un simptom sau un mod al organismului de a ne avertiza ca ramanem fara baterie, de aceea este bine sa luam in seama aceste semnale de avertizare. O relatie buna cu tine inseamna sa-ti asculti organismul!

Cum prevenim transformarea oboselii in surmenare sau chiar in boli grave?

La cel mai mic semn de oboseala, fa o pauza scurta! Vei vedea ca randamentul este altul atunci cand faci o pauza de 10-15 minute in care sa nu faci altceva decat sa iti odihnesti ochii si  mintea.

Din pacate, acelasi stil de viata modern ne fura orice clipa de potentiala pauza, oferindu-ne “releaxare virtuala”. O mare capacana a societatii moderne este virtualizarea a tot ce ne inconjara. Nu ne este straina situatia in care pauzele noastre se duc pe facebook sau alte retele de socializare! In felul acesta ne intoarcem la  munca mai agitati si mai obositi. Asadar pauza sa fie pauza, oprirea sa fie oprire din tot ce facem, altfel spus un scurt shut down este de-a dreptul revigorant!

 

 

Suplimenta și remedii pentru oboseală

Este bine de stiut ca pe langa suplimentele nutritive avem si alte resurse de reincarcare chiar sub nasul nostru. Iata mai jos cateva plante antioboseala la care poti apela oricand:

Laptisor de matca:

Laptisorul de matca este cunoscut ca “elixir al tineretii”, contribuie la tonifierea, energizarea, revitalizarea organismului. Printre alte efecte imediate laptisoarul de matca

sustine capacitatea de efort fizic si intelectual, combate surmenajul, astenia si stresul.

Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor. Cu aceasta substanta sunt hranite larvele de albina in primele trei zile de viata ale acestora. Doar regina stupului se bucura de pretiosul laptisor pe toata durata vietii sale. Iar pentru ca se hraneste in mod exclusiv cu aceasta comoara a naturii, matca traieste pana la 5 ani – fapt cu totul uimitor, din moment ce albinele muncitoare au, in medie, o durata de viata de doar … 45 zile!

Laptisorul de matca pur este singura sursa naturala de ACETILCOLINA, mediator in procesul de transmitere a influxului nervos, este unica sursa de Acid 10 HDA (substanta activa cu efect antibacterian, antifungic si antiviral) care mareste rezistenta organismului in fata bolilor si ajuta la eliminarea radicalilor liberi.

Laptisorul de matca pur este numarul 1 de acid pantotenic – vitamina B5 – care contribuie la sinteza coenzimei A, agentul principal al reactiilor biochimice intracelulare.Laptisorul de matca pur este un elixir al sanatatii care ajuta la intarirea sistemului imunitar,este indicat in cazuri de epuizare fizica si psihica, stress, afectiuni endocrine si ale ficatului, imbunatateste memoria si somnul, incetineste procesul de imbatranire.

Atentie! Este contraindicat persoanelor alergice la produsele apicole sau persoanelor diagnosticate cu astm.

 

Spirulina

Spirulina – sursa naturala de proteine, vitamine si minerale. Spirulina este o alga microscopica care creste in ape proaspete cu mediu alcalin si care exista pe planeta de cand a aparut viata pe Pamant. Este folosita in detoxifiere, sustinerea activitatii fizice si mentale intense, cresterea nivelului de energie, protectie antioxidanta, mentinerea unui metabolism normal, sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular, digestiv si nervos, sustinerea imunitatii. Spirulina contine clorofila, carotenoide, ficocianina, minerale (fier, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu) si vitamine (B, E, K), acizi grasi (acid gama linolenic), enzima superoxid dismutaza.

Spirulina este o sursa extraordinara de antioxidanti prin continutul mare de :

Betacaroten care mareste durata vietii si imbunatateste sistemul imunitar, clorofila cea care cladeste si purifica sangele, zeaxanthina si Phycocyanina – un pigment albastru dovedit ca ajuta la stimularea productiei de celule stem.

Maceșele

O sursa incontestabila de vitamina C, macesele consumate sub forma de infuzie sau sirop amestecat cu miere, sunt energice si revitalizante. Administrat profilactic, tratamentul previne instalarea oboselii fizice și intelectuale.

Coacaze negre

Stoarce 4-5 pumni de bobite și bea sucul obtinut din coacăze. 1-2 pahare pe zi vreme de 5-7 zile, te vor ajuta sa-ți recapeti tonusul. Poti apela de asemenea la sirop gata preparat, recomandat mai ales in perioadele extenuante.

Catina

Prepara un ceai din bobite de catina si bea zilnic 2-3 cani, indulcit cu miere. Pentru un efect rapid, fa o cura de doua saptamani cu ulei de catina.

Busuiocul

Administrat sub forma de tinctura, cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, busuiocul stimuleaza sistemul imunitar si alunga oboseala.

Goji

Goji supranumite fantana tineretii, au capacitatea de a extinde viata celulelor cu 21% contribuind semnificativ la prelungirea vietii! Fructele de goji contin 21 de minerale, sunt o sursa excelenta de potasiu (mai mult decat bananele), de fapt sunt cea mai buna sursa de potasiu din randul plantelor. Goji contin 18 aminoacizi in special arginina, l-glutamina si leucina. Ele contin de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele si sunt cea mai importanta sursa naturala de vitamina B1 (tiamina), precum si cantitati importante de Vitamina B3(niacina). Au mai multa vitamina A decat morcovii Fructele goji ajuta si la alcalinizarea organismului, mentinerea vitalitatii si sunt binenteles si un antioxidant general important.

Ginseng

Proprietatile medicinale ale ginsengului sunt exceptionale, potentialul sau terapeutic fiind greu de egalat de oricare alta planta medicinala. In medicina traditionala se foloseste indeosebi radacina de ginseng cultivat, ginsengul salbatic fiind in prezent o planta ocrotita de lege. Ginseng-ul este o planta miraculoasa pentru vitaliate si sanatate. Contine in mod natural substante benefice precum ginsenozidele si flavonoidele, care reprezinta factori bioactivi, ce joaca un rol in mentinerea nivelului de sanatate.
Recunoscuta si ca o planta ce sustine sistemul imunitar, ginsengul are abilitatea unica de a revitaliza si regenera intregul corp, pentru a va ajuta sa utilizati in mod optim energia naturala. Este foarte util in cazul stresului si oboselii cronice.
Ginsengul este renumit in lume pentru abilitatea sa de a sustine performanta fizica.Recunoscut drept radacina vietii, ginsengul il poti gasi  sub formă de tablete, pudra sau de ceai. Ginsengul este un remediu de senzatie impotriva oboselii.

Migdale

Migdalele ajuta la remineralizarea organismului, prevenind starile de oboseala cronica si epuizare intelectuala. Datorita continutului foarte mare de antioxidanti, migdalele inlesnesc procesul de vindecare a anumitor afectiuni ale ficatului deoarece peste jumatate din compozitia migdalelor o constituie grasimile nesaturate. Daca le consumi inmuiate in apa cateva ore, migdalele isi multiplica proprietatile generand energia de care organismul tau are nevoie.

In tratarea oboselii este foarte importanta odihna dar si alimentatia. Iata si cateva alimente energizante , antioboseala:

Fasolea Adzuki

Aceasta leguminoasa este o sursa bogata de vitaminele B1, B2, B6, calciu, fosfor, magneziu, fier si proteine de calitate. Fasolea azuki are o productivitate mica fiind considerata o delicatesa deosebit de valoroasa. Fasolea azuki, mai mult decat celalate tipuri de fasole, este extrem de utila pentru revitalizarea rinichilor, in toate cazurile de oboseala, astenie, slabiciune. Inainte sa o prepari, este indicat sa o lasi in apa 8-10 ore. Poti consuma boabele in salate, ciorbe, sau ca atare.

Nasturelul

Contine vitamina C (43 mg/100) si minerale din abundenta, in special fier si iod. Nasturelul este un tonic general foarte util mai ales pentru a combate astenia de primavara. Pentru diminuarea senzatiei de oboseala se recomanda sa se consume cate 50-100 g de nasturel crud zilnic, ca adaos in diverse salate de legume.

Curmale

Curmalele sunt fructe uscate care au o mare putere energizante: de exemplu, zece curmale ofera 275 kcal, aproximativ 11% din necesarul zilnic al unui adult. In plus, curmalele contin minerale, oligoelemente si vitamine din grupul B, care contribuie la actiunea lor vitalizanta asupra organismului. Se recomanda consumul a cate 4-5 curmale zilnic, la micul dejun pentru a incepe ziua cu un plus de energie.

Quinoa

Impreuna cu vitamine si minerale, quinoa ofera toti aminoacizii esentiai. Pentru combaterea oboselii se recomanda sa se consume cate 80 g de quinoa in amestec cu diverse legume, de trei ori pe saptamana sau cate 20 g zilnic ca garnitura.

Susanul

Avand acizi grasi esentiali, proteine, lecitina, vitamine si minerale, susanul integral tonifica sistemul nervos. Cate o lingura de seminte macinate de susan peste fructe sau de pasta de tahini  poate ajuta la combaterea oboselii.


Pe langa alimentatie ia in calcul si o cura in natura, intr-o zona de munte cu putina poluare si mult oxigen. Deconecteaza-te o vreme de la tot ce este zgomot, stres, responsabilitati zilnice si pune deoparte un timp in care sa iti reincarci bateriile!

Ficatul și oboseala

Sănătate și starea ficatului sunt în strânsă legătură cu oboseala, astfel dacă ai un sindrom de oboseală care tinde să devină cronică, ia în calcul și o schemă pentru detoxifierea ficatului.


 

Oboseala este rezultatul unui efort fizic sau mental intens si continuu si dispare de obicei dupa o noapte de somn profund. Totusi, daca exista perioade sau situatii in care oboseala este mai pregnanta, iar odihna nocturna nu este suficienta se recomanda sfatul unui medic.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *