O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Oboseala și lipsa de energie este un important semnal de alarmă (Legitatea #385)

Oboseala și lipsa de energie este un important semnal de alarmă (Legitatea #385)

Există mai multe mecanisme fine prin care corpul reglează producția de energie, astfel încât să satisfacă nevoile organsimului.

De exemplu, ficatul transformă T4, principalul hormon tiroidian, în T3, care ajută mitocondriile (centrala energetică a fiecărei celule) să producă ATP (principala moleculă de energie a organismului). Dacă ficatul este intoxicat sau nu funcționează bine, nu va produce suficient T3 pentru a genera eficient energie. Dacă energia ta este foarte scăzută, ar fi bine să faci analize detaliate ale tiroidei.

Un alt hormon care afectează producția de energie a mitocondriilor este insulina. Când nivelul glicemiei este constant ridicat, pancreasul produce din ce în ce mai multă insulină pentru a încerca să-l controleze, dar în cele din urmă insulina ajunge să fie utilizată ineficient și se ajunge la rezistență la insulină.

Fluctuațiile insulinei îi semnalează organismului să elibereze cortizol (hormonul de stres, care inhibă metabolizarea, „arderea”, grăsimilor). Atunci, pentru a crea ATP, mitocondriile încep să ardă glucoză (zahăr), care este o sursă de energie mai la îndemână, dar mai puțin eficientă decât grăsimile. 

Pe măsură ce organismul are nevoie de tot mai mult „dulce” pentru a-ți satisface cerințele energetice, te alegi cu oscilații ale nivelului de zahăr din sânge, care îi provoacă panică organismului și a „omulețului” interior. Cedezi și te delectezi cu din ce în ce mai multe dulciuri, care, desigur, înrăutățesc și mai mult situația.

Și poate ajungi să nu înțelegi de ce nu mai reușești să te concentrezi și să obții rezultate intelectuale la fel de bune. Oboseala, lipsa de concentrare, neatenția, proasta dispoziție și chiar pofta de dulce sunt un rezultat al faptului că organismul pur și simplu folosește ineficient combustibilul organismului. Corpul „pierde” efectiv energie și de aceea nu mai funcționează la standardele pe care ți le dorești oricâte eforturi ai fi depus să faci. 

E la fel ca și când apeși pedala de accelerație atunci când mașina este stricată, nu o vei face să meargă mai repede, oricât de tare ai apăsa, ci din contră poți să o strici mai rău.

Iar dacă ești sincer cu tine și admiți faptul că depui un efort extraordinar doar ca să funcționezi normal atunci ești cu un pas mai aproape de vindecare.

 Dar partea extraordinară este că nu ai nevoie de nici măcar o lună pentru a simți îmbunătățiri semnificative, odată ce adopți obiceiurile corecte de stil de viață!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *