Continut articol
Multora dintre noi ni se intampla tot mai des sa simtim o sfarseala si o oboseala de care avem impresia ca nu am putea sa ne revenim nici dupa o saptamana de somn!
Te simti epuziat(a) de stres, de atatea sarcini si responsabilitati?
Inseamna ca organismul tau isi cere dreptul la odihna si la claritate in actiuni! Nivelul tau de stres e direct proportional cu numarul de task-uri deschise iar asta te epuizeaza mental.
Desi pare paradoxal, nu de efort fizic trebuie sa ne ferim ci de sedentarism.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a dat publicitatii un studiu care arata ca persoanele cu varste intre 24 si 45 de ani, care au joburi statice, sunt cele mai afectate de oboseala.
Oboseala, apatia, letargia sau lipsa de energie care duc la stari de nervozitate sunt efectele unui stil de viata asa-zis modern. Munca la birou, lipsa miscarii, activitatile virtuale „recreative” sunt doar cativa factori care genereaza starea de oboseala fizica si psihica.
Nu exista contexte in care sa nu auzi astazi macar o persoana care se plange de aceste simptome.
Pe termen lung, neglijate, acestea pot duce la boli greu de gestionat. Afectarea mentala prin surmenaj si suprasolicitare se poate traduce in numeroase boli in plan fizic. De aceea si in acest caz, cel mai bine este sa prevenim decat sa ajungem sa tratam.
Corpul uman a fost creat sa functioneze normal, alternand perioadele de munca cu cele de odihna. Sa nu uitam ca in ziua a saptea si Dumnezeu s-a odihnit, poate tocmai pentru a ne oferi un exemplu bun si un echilibru sanatos intre munca si odihna. Daca fortam lucrurile si nu tinem seama de semnalele de avertizare pe care le primim de la organismul nostru, vom ajunge sa functionam in sistem de avarie.
Am oferit o mostra organizare si de stil de viata sanatos in aceste articole:
Incepem cu 3 sfaturi simple antistres, pentru optimizarea activitatilor curente:
I. La cel mai mic semn de oboseala, fa o pauza scurta!
Vei vedea ca randamentul este altul atunci cand faci o pauza de 10-15 minute in care sa nu faci altceva decat sa iti odihnesti ochii si mintea. Din pacate, acelasi stil de viata modern ne fura orice clipa de potentiala pauza, oferindu-ne „relaxare virtuala”. O mare capacana a societatii moderne este virtualizarea a tot ce ne inconjara. Nu ne este straina situatia in care pauzele noastre se duc pe facebook sau alte retele de socializare, in felul acesta ne intoarcem la munca mai agitati decat ne-am dus in pauza. Asadar pauza sa fie pauza, oprire, sau altfel spus shut down!
Mai degraba suna un prieten, citeste 5 pagini dintr-o carte interesanta, priveste cerul sau un pom, urmareste-ti respiratia cum intra si iese aerul din corp, asculta-ti bataile inimii, etc.
II. Nu fa multi-tasking!
Desi multi dintre nou consideram ca putem face mai multe in acelasi timp, nu iti recomand asta. Chiar si cele mai eficiente persoane si reduc randamentul cu 20-30% prin multi-tasking.
Iti recomand in schimb tehnica Pomodoro. Ce inseamna asta? Inseamna sa iti aloci intervale regulate pentru un sigur task, o singura actiune. Inseamna sa te focusezi (concentrezi) cate 25 de minute pe un singur lucru, fara intreruperi, fara notificari, fara altceva. Dupa 25 de minute ai 5 minute pauza, obligatoriu.
Apoi reiei alte 25 de minute cu alta activitate.
Dupa 4 intervale de 25 de minute cu 5 minute pauza, ai-ti o pauza mai lunga, de 10-15 minute.
Alternand astfel focusul cu pauzele poti rezolva cu usurinta 10 task-uri in 8 ore de munca, cu mult mai mult decat o faceai in mod regulat.
Crede-ma, merita sa incerci asta!
Tehnica Pomodoro este cel mai bun mod de a evita multi-tasking-ul.
III. Ceea ce introducem in organism sub forma de alimente genereaza energie?
Combinand corect alimentele vei obtine energie, combinandu-le insa incorect te vei simti mai obosit.
De cate ori ai auzit vorba: „fie omul cat de mic, dupa masa doarme un pic”. Somnolenta postprandiala (dupa mancare) apare atunci cand corpul are nevoie de multa energie pentru a digera mancarea ingerata.
De exemplu:
a) te-ai simtit vreodata somnolent dupa ce ai mancat fructe?
b) dar dupa gratare cu cartofi prajiti? sau festinul de Craciun?
Raspunsul e simplu, la fel si solutia. Ai grija la combinarea alimentelor si la cantitatea lor!
Energizante naturale:
Pentru momentele cand chiar ai nevoie de un impuls energetic si doresti sa-ti sustii organismul pentru a deveni mai energic, continuam cu recomandari concrete.
- Exista cateva alimente anti-oboseala la care poti apela atunci cand simti ca rezervele tale sunt pe sfarsite.
- Plantele denumite adaptogene sunt tot mai discutate pentru efectul lor de a ne ajuta sa minimizam impactul stresului si al stilului de viata haotic.
O sa enumeram mai jos cateva solutii eficiente pentru atunci cand te simti obosit(a) si extenuat(a), atunci cand esti cu energia la pamant:
- Unele produse produse apicole:
- polenul crud
- pastura
- laptisorul de matca
acestea sunt adevarate bombe energetice si de nutrienti, facand minuni in cazuri de extenuare si dereglari ale organimsului
- Fructele de padure: catina, coacazele, afinele, murele, macese, aronia, zmeura, merisoare sunt adevarate bombe de antioxidanti. Datorita proprietatilor lor, aceste fructe confera rezistenta organismului in fata oboselii si ofera in acelasi timp o revigorare rapida.
- Plante antistres si antioboseala: Rhodiola, ginseng, ginkgo biloba, ashwagandha, turmeric. Plante adaptogene, tonice si energizante ale caror proprietati au rolul de a echilibra si energiza organismul atat din punct de vedere fizic, cat si mental si emotional.
Amesteca o lingurita din aceste plante cu bautura ta preferata si cafeaua va fi invidioasa! :) - Super-verde, plantele verzi cu proprietati alcalinizante, mineralizante, vitaminizante si energizante: Orz verde, iarba de grau, Spirulina, Chlorella
Energie pura in forma usor utilizabila, merita sa probezi o cura cu aceste plante. - Super-alimente: e greu sa clasifici aceste plante si produse pentru ca de fapt toate pot fi si alimente si medicamente in acelasi timp, mai vreau sa mentionez doar 4 produse: Usturoiul negru, semintele de chia, boabele de cacao, seminte de canepa
Include aceste alimente in dieta ta zilnica si vei constata efectele pozitive.
Facem o paranteza pentru a descrie acest produs inedit.
Un aliment mai putin popular la noi, cu efecte uluitoare pentru sanatate este usturoiul negru. Acesta contine de doua ori mai multi antioxidanti decat usturoiul alb, nu are niciun aditiv si este bogat in zaharuri naturale si aminoacizi. Consumat ca atare, are efecte rapide in combatrea stresului si a oboselii. Este si un antiviral puternic, avand proprietati benefice in stimularea imunitatii organismului.
Usturoiul negru este acelasi usturoi alb, binecunoscut, dar fermentat printr-un proces 100% natural, fara a se folosi vreun aditiv sau conservant.
Procesul de fermentare potenteaza proprietatiile deja cunoscute ale usturoiului, eliminand in acelasi timp gustul si mirosul …deranjant.
Retete simple energizante antistres:
Solutiile de mai sus sunt mai eficiente decat par, desi sunt foarte simple. Daca insa vrei ceva si mai concret, sau mai sofisticat probeaza urmatoarele 3 retete:
- Super desert energizant:
- zeama de lamaie (1/2 lamaie)
- seminte de chia (75g)
- lapte de migdale (250ml)
- laptisor de matca (2g)
- afine (1-2 linguri)
- ginseng (1 lingurita)
amesteca-le toate si asteapta sa se umfle si sa devina ca o budinca
- Super smoothie:
- apa alcalina sau suc de fructe proaspat stors (250ml)
- suc de catina (50ml)
- suc de aronia (50ml)
- polen crud (1 lingura)
- cacao (sau cacao nibs) (1 lingura)
- turmeric (1 lingurita)
- seminte de canepa (1 lingura)
mixate toate in blender
- Variante NU AM TIMP:
- Usturoi negru (3×2 catei/zi)
- orz verde (3x2cps/zi)
- ginseng (3x1cps/zi)
- rhodiola (2x1cps/zi)
toate sub forma de capsule/tablete pentru o administrare usoare, un fel de minim inevitabil
Asadar iti doresc multa energie si pofta de viata, iar daca nu le ai…stii de unde sa le iei!
Mă simt epuizată, după o viroza. Abia reușesc să umblu, mă doare spatele.caut rețete pentru revigorarea organismului.
Buna ziua!
Va recomandam aceasta schema special creata pentru astfel de situatii: https://www.minuneanaturii.ro/imunitate-si-preventie-impotriva-coronavirus-covid-19/schema-recuperare-post-covid-cu-oboseala-si-afectare-pulmonara-pret-oferta_.html
Foarte bine
Pingback: Care este secretul unei relaxari optime? - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Cum sa am un somn odihnitor? Remedii simple si eficiente anti-insomnii! – Blogul Minunea Naturii