O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Partea bună din obiceiurile rele (Legitatea #403)

Partea bună din obiceiurile rele (Legitatea #403)

Trăim într-o lume creată pe baza dualitații, noapte-zi, rău-bine, cald-rece, astfel că nu există una fără cealaltă și împreună se creează de fapt un întreg. 

Poți spune că la 20 de grade este frig? Este frig față de 35 de grade, dar foarte cald fată de 5 grade.

La fel este și cu obiceiurile dăunătoare, ele au fiecare partea lor de „bine”. Și chiar fiecare obicei dăunător pe care l-am dezvoltat de-a lungul timpului satisface anumite nevoi. 

Unele sunt fiziologice, precum foamea, setea, dorinţa de „apropiere” fizică de partener.

Altele sunt psihologice, precum siguranța, stabilitatea, varietatea, noutatea, relaționarea, iubirea, semnificația, dezvoltarea, învățarea și aportul pe care îl aducem în societate. 

De fapt toate acțiunile, gândurile și tiparele noastre comportamentale sau emoționale s-au dezvoltat pentru a satisface anumite nevoi.

Pentru foarte mulți dintre noi, obiceiul pe care îl detestăm cel mai mult este consumul exagerat de dulciuri! Dar omitem aspectul că acesta satisface multe dintre nevoile fizice și psihologice: 

  • dimineața ne este și foame și nici nu avem timp, astfel că un covrig de la colț, o brioșă sau niște cereale cu lapte, ne potolesc foamea fără să ne ocupe mult timp
  • apoi, din cauza lipsei de somn sau proastei calități a acestuia, suntem mai tot timpul obosiți la începutul zilei și, prin urmare o porție de dulce, împreună cu o cafea tare, ne oferă un plus de energie și o stare de veghe pentru o (scurtă) perioadă de timp
  • mai mult, zahărul ne ajută să ne diminuăm, pe moment, și starea de anxietate pe care o resimțim, oferind temporar un sentiment de siguranţă și liniște
  • și pentru că ajungem la birou unde avem colegi cu probleme similare, mai bem împreună încă o cană de cafea, la o țigară și poate mai luăm și ceva dulce sau măcar ceva patiserie, pentru a ne satisface și nevoia de socializare
  • în timp ce rezolvăm din taskuri mai mâncăm câțiva biscuiți sau covrigei ca să nu ne ia foamea prea tare (de fapt ca să menținem nivelul de glucoză care este într-un zig-zag, sus-jos, care este greu de controlat)
  • …și ziua continuă în aceeași manieră!

După cum putem observa, schimbarea obiceiurilor vechi este adesea dificilă, dat fiind că acestea ne ajută să ne satisfacem nevoi importante, în moduri foarte eficiente. 

Un lucru atât de simplu, cum este consumul unei prăjituri, le permite multora să-si satisfacă nevoia de foame și de a fi activ. Iar fumatul unei țigări menține siguranța și socializarea. 

Dacă vrem să renunțăm la dulciuri, mai întâi este nevoie să descoperim modalități mai bune pentru a ne satisface aceste nevoi. Dacă vrem să renunțăm la țigări, de multe ori trebuie să renunțăm la anturaj.

În plus, obiceiurile urmează o așa-numită buclă a obișnuinței, care constă dintr-un declanșator care poate fi locul, momentul zilei, oamenii, o anumită acțiune sau o anumită stare fizică sau emoțională. 

Obiceiurile nu sunt altceva decât recompense pentru acești declanșatori! 

Iar ca implementarea de obiceiuri sănătoase să fie de succes pe termen lung, este nevoie să conștientizăm toți acești declanșatori și să înlocuim fiecare obicei dăunător cu un altul sănătos.

Bineînțeles că există și varianta prin care ești foarte hotărât(ă) sau determinată, dar asta consumă multă energie cognitivă și ai mari șanse să dai greș pe termen lung!

Dacă dorim să ne schimbăm obiceiurile, procesul este cam așa:

  1. Identificăm declanșatorul
  2. Facem o evaluare a nevoii pe care acesta o satisface
  3. Găsim alte modalități sănătoase care ar putea îndeplini aceste nevoi
  4. Le practicăm suficient de mult încât să devină rutine

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care nu funcționează simpla stopare a „obiceiurilor dăunătoare”. Nevoile pe care le satisfacem cu ajutorul obiceiurilor dăunătoare sunt esențiale si, dacă nu avem o alternativă convingătoare, vom fi predispuși să revenim la vechiul obicei de îndată ce voința noastră (energia cognitivă) se epuizează.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *