O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Instinctul bate rațiunea (Legitatea #386)

Instinctul bate rațiunea (Legitatea #386)

Într-o societate simplă, cum era cea a unei gospodării tradiționale românești de acum 100 de ani, instinctul și înțelepciunea populară jucau un rol foarte important.

Însă, odată cu industrializarea și supraprocesarea alimentelor acest instict a ajuns să nu ne mai fie de un atât de mare folos. 

La fel se întâmplă și cu obiceiurile și tradiţile tuturor populaților longevive de pe întreaga planetă. Generațiile care au acum în jur de 100 de ani, aproape că sunt mai sănătoase decât cele care au 50 de ani. 

Și asta pentru că principiile sau schimbat și industrializarea a ajuns aproape peste tot.

În trecut, modul de perpetuare a obiceiurilor sănătoase are însă de multe ori fațete foarte interesante și acestea par să treacă printr-o selecţie naturală inconștientă, dar inteligentă. 

Practicile care nu sunt bune pentru societate tindeau să dispară, în vreme ce acelea benefice adesea supravieţuiau, indiferent cât de paradoxale puteau să pară. 

Există un exemplu elocvent al unui trib din Africa care gătea deasupra unui foc deschis în interiorul colibelor. Colibele se umpleau de fum pe care săteni îl respirau. Când un voluntar de la Peace Corps a văzut asta, a dedus logic faptul că plămânii oamenilor se înnegreau din cauza fumului și i-a întrebat: de ce găteau înăuntru?

Când nimeni nu a ştiut ce să răspundă la această întrebare, i-a convins să mute focul pentru gătit în exteriorul cortului. Curând însă, oamenii au început să se îmbolnăvească într-un ritm alarmant din cauza malariei. 

Se pare că fumul, era totuși benefic, deoarece făcea să nu intre în colibe țânțari purtători de malarie. Iar asta era mai important decât efectul negativ al fumului asupra sănătăţii.

Sau, să mănânci slănină (de la animalul crescut în ograda ta) cu „pită” și cu ceapă într-o zi de muncă intensă, precum este cositul, este de fapt doza perfectă de energie. Nu număra nimeni caloriile și nici nu își punea problema că se îngrașă.

În schimb mănânci aceleași preparate, în timp ce tu abia faci 5000 de pași pe zi și mai adaugi și un desert (…doar azi…), este clar încotro îndrepți!

Am pierdut și instinctul și înțelepciunea populară, ne rămâne însă rațiunea de a alege și perpetua stilul de viață care ne face cu adevărat bine!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

1 intrebare si raspuns la “Instinctul bate rațiunea (Legitatea #386)

  1. Pingback: Emoția pentru mulți, rațiunea pentru puțini (Legitatea #411) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *