Continut articol
Seva de mesteacăn poate fi considerată lichidul energizant și detoxifiant al primăverii. Ea se extrage din trunchiul arborilor de mesteacăn și are multiple beneficii pentru sănătate.
Am primit de multe ori întrebări referitoare la:
- „Cum se administrează seva de mesteacăn?”
- „La ce este bună seva de mesteacăn?”
- „Când și cât timp se face cura cu sevă de mesteacăn?”
În acest artciol vom răspunde la toate aceste întrebări.
Cum se obține seva de mesteacăn? Și cum se păstrează?
Seva de mesteacăn se recoltează începând cu a doua jumătate a lunii martie, înainte de pornirea în vegetație a arborilor și de umflarea mugurilor.
În timpul iernii, mesteacănul stochează substanțe nutritive care sunt eliberate ulterior în seva lor.
Se realizează un orificiu în trunchiul arborelui și se introduce o conductă de colectare, iar mai apoi seva curge efectiv în recipientul de colectare. Procedura de extragere a sevei din arborii de mesteacăn nu dăunează sănătății acestora.
Când este bătută, apa de mesteacăn este un lichid limpede, incolor, cu un gust ușor dulce. După 2-3 zile la temperatura camerei, începe să e tulbure și să fermenteze, dezvoltând o aromă mai acidă.
De aceea seva se păstrează pentru perioade scurte la frigider, iar pentru perioade mai lungi la congelator. Prin pasteurizare, multe din proprietățile energizante și detoxifiante se distrug.
Beneficiile sevei de mesteacăn
Cercetările ne arată că seva de mesteacăn poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
- Este o sursă bună de mulți nutrienți, în special vitamine și minerale; cu toate acestea, este în general săracă în calorii și zahăr, în timp ce este bogat în nutrienți precum magneziu și mangan.
Un pahar de 300 ml de seva de mesteacăn conține:
- Calorii: 9 (doar 3 kcal per 100ml)
- Carbohidrați: 3 grame
- Zahăr: 3 grame
- Calciu: 2% din valoarea zilnică (DV)
- Magneziu: 95% din DV
- Mangan: 130% din DV
- Zinc: 3% din DV
Studiile relevă, de asemenea, cantități variate de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C și cupru. În plus, apa de mesteacăn oferă cantități mici de aminoacizi și cantități mari de antioxidanți polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ din corpul tău.
Studiile au arătat că atunci când este combinat cu calciu, zinc și cupru – toate acestea se găsesc în seva de mesteacăn – manganul poate ajuta la reducerea pierderii de oase de la nivelul coloanei vertebrale la femeile care suferă de osteoporoză.
În plus, manganul ajută la formarea enzimei antioxidante numită superoxid dismutază (SOD), care protejează celulele de deteriorarea oxidativă și poate reduce riscul de apariție a mai multor boli cronice.
- Poate avea proprietăți antioxidante
Cercetările sugerează că polifenolii pot proteja împotriva mai multor afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, osteoporoză, Alzheimer, Parkinson și chiar anumite forme de cancer.
- Este un bun detoxifant al organismului
Seva de mesteacăn prin conținutul în minerale, antioxidanți și enzime are o mare capacitate bioactivă, fiind un foarte bun detoxifiant în perioada de primăvară, atunci când organismul poate fi mai încărcat după iarnă.
- Previne astenia de primăvară
Momentul apariției și recoltării sevei de mesteacăn nu este deloc întâmplător, fiind exact perioada când organismul are mare nevoie de vitamine și minerale pentru a preveni astenia de primăvară. Astfel consumă sevă de mesteacăn în fiecare primăvară ca să nu devii astenic(ă), obosit(ă) sau apatic(ă).
- Ajută sănătatea pielii și întărirea firului de păr
Seva de mesteacăn a devenit un ingredient destul popular în loțiuni și alte produse cosmetice datorită proprietăților sale hidratante și antioxidante (15).
Un studiu a constatat că înlocuirea apei cu seva de mesteacăn într-un produs de îngrijire a pielii a crescut semnificativ producția de celule ale pielii numite keratinocite, sugerând că seva poate ajuta la menținerea pielii sănătoase și întinerite.
Aceste beneficii se pot datora parțial conținutului de vitamina C al sevei de mesteacăn, care s-a dovedit că stimulează producția de colagen – un grup de proteine care vă ajută să vă mențineți pielea puternică, elastică și hidratată.
Deoarece ajută la producerea de colagen și la absorbția fierului, vitamina C din seva de mesteacăn poate întări părul.
Cercetările demonstrează că atât la nivelul colagenului, cât și al fierului susțin creșterea și structura părului. În plus, vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele părului și pot preveni creșterea părulu).
- O modalitate delicioasă de hidratare
Seva de mesteacăn conține puține calorii și zahăr, similar cu seva de arțar sau apa de nucă de cocos și poate fi o sursă bună de electroliți datorită conținutului său de magneziu și potasiu, astfel poate fi benefică în a te hidrata după efort.
Acestea fiind spuse, gustul său unic și conținutul de minerale fac din apa de mesteacăn o opțiune bună pentru persoanele care caută o alternativă aromată la apă.
Contraindicație relativă a sevei de mesteacăn
O parte din populație este alergică la sevă de mesteacăn, astfel, oricine este alergic la polenul de mesteacăn ar trebui să fie precaut atunci când încearcă seva de mesteacăn.
Modul de administrare al sevei de mesteacăn
Seva de mesteacăn se consumă proaspătă în cantități de 250ml până la 1 litru pe zi. Faceți o cură de 1-3 săptămâni în perioada în care aceasta este disponibilă proaspătă.
Ulterior se pot consuma variante de sevă de mesteacăn pasteurizate, utile pentru conținutul de vitamine și minerale dar mai sărace în enzime și cu o capacitate bioactivă mai mică.
Lunile martie și aprilie sunt momentul ideal să te bucuri de această minunea a naturii numită sevă de mesteacăn. Probează beneficiile ei pentru sănătate și scrie-ne cum te simți după o cură de minim 2 săptămâni.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Referinte:
- https://www.researchgate.net/publication/312026635_The_Bioactive_and_Mineral_Compounds_in_Birch_Sap_Collected_in_Different_Types_of_Habitats
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29429790/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/429857/nutrients
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318168/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22072939/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29293455/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15790304/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/