O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Armurariul, beneficiile pentru ficat și contraindicația pentru tiroidă (Legitatea #537)

Armurariul, beneficiile pentru ficat și contraindicația pentru tiroidă (Legitatea #537)

Armurariul, denumit și ciulinul de lapte, este una dintre cele mai utilizate plante în zilele noastre, ca atare sau pentru diversele componente extrase din ea.

Armurariul, prin continutul în silimarina, principala componentă activă are multe beneficii pentru sănătate, mai ales în protejarea și detoxifierea ficatului. Dar pe lânga asta mai ajută și la stimularea producției de lapte matern și la gestionarea diabetului. 

Ce este armurariul?

Armurariul (Silybum marianum) este o plantă comună în țara noastră fiind regăsită în flora spontană atât la sate cât și la orașe. Acele plante înalte pline de țepi, cu flori violet, care creează scaieți și care se agață de haine nu sunt altceva decât armurariu.

Ce conține semințele de armurariu?

Deși silimarina este prezentă în florile și frunzele armurariu, este cea mai concentrată în semințe. De aceea atât ceaiul de armurariu, cât și extractele încapsulate se obțin din semințe de armurariu. 

Dar Silimarina este de fapt un complex de substanțe active numite flavonolignani, ce includ: silibina, isosilibina, silicristina (Silychristin), silidianina.  Dintre ele Silibina este componenta principală silimarinei, precum și cea mai importantă.

Acțiunea silimarinei din armurariu

Se pare că acțiunea de fond a silimarinei ar putea fi tradusă ca fiind una antioxidantă prin eliminarea și prevenirea formării de molecule reactive numite radicali liberi care pot contribui la deteriorarea celulelor și dezvoltarea bolii. De asemenea, ea poate scădea răspunsurile inflamatorii din organism.

Beneficiile armurariului

  • Sănătatea ficatului

Cel mai studiat beneficiu al ciulinului de lapte este potențialul său de a promova sănătatea ficatului.

Armurariul poate ajuta la gestionarea și tratamentul hepatitei virale, bolilor hepatice corelate cu alcoolul, steatoza heaptică non-alcoolică, ciroză și efecte secundare sau leziuni hepatice cauzate de medicamente sau toxine.

Efectul de detoxifiere și regenerare de la nivelul ficatului este aproape de necontestat, fiind utilizat pe scară largă, majoritatea suplimentelor pentru ficat conținând extract de armurariu sau silimarină.

  • Beneficiile pentru alăptare

Armurariul crește nivelul hormonului prolactină și, prin urmare, crește cantitatea de lapte matern la femeile care alăptează.

Chiar denumirea populară de ciulin de lapte și faptul că ruperea frunzelor acestuia secretă un lichid lăptos ne sugerează empiric acțiunea acestuia de stimularea secreției de lapte.

  • Silimarina în diabet

Suplimentele cu silimarină nu ajută doar ficatul, ci ajuta la controlul glicemiei prin reducerea nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. Armurariul de fapt îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade inflamația asociată diabetului.

  • Armurariu pentru slăbit

Prin efectul de detoxifiere al ficatului se produce și un alt efect secundar agreabil, faptul că ajută la slăbit. Armurariul și silimarina stimulează metabolismul, reduce pofta de mâncare, accelerează arderea grăsimilor și chiar reduce pofta de dulce.

Armurariu si silimarina se administreaza cu precautie in probleme tiroidiene

Deși armurariul și silimarina au multe beneficii pentru sănătatea ficatului, pentru unele persoane poate fi contraindicată.

Unele cercetari sugerează că silimarina ar putea avea efecte negative asupra glandei tiroide, interferând cu producția normală de hormoni tiroidieni sau exacerbând inflamația la acest nivel.

Efectul este dat de faptul că anumite componente din armurariu, sunt inhibitori puternici ai transportorilor de hormoni tiroidieni, putând agrava hipotiroidia!

Silicristina (Silychristin), un flavonolignan din armurariu, este un inhibitor puternic al transportorului de hormoni tiroidieni MCT8 și astfel poate fi contraindicat persoanelor cu hipotiroidie.

Așadar, deși armurariul este una dintre cele mai utilizate plante pentru ficat, detoxifierea și regenerarea acestuia, nu poate fi utilizat de către oricine. Persoanele cu probleme tiroidiene, în special hipotiroidie este nevoie să fie precaute la administrarea oricăror suplimente sau ceaiuri care conțin silimarină.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665566/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802570/
  • https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155865/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30080294/
  • https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501771/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26910310/

2 intrebari si raspunsuri la “Armurariul, beneficiile pentru ficat și contraindicația pentru tiroidă (Legitatea #537)

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Este greu sa facem aceasta afirmații. Există câteva referințe care arată și beneficii ale armurariului și silimarinei în buna funcționare a tiroidei. Dar ar fi bine să se consulte cu medicul înainte de a lua această decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *