Continut articol
Te-ai gândit vreodată ce îți influențează pofta de mâncare și cum să faci să o echilibrezi?
Există câteva metode pentru a regla pofta de mancare pe care o să ți le prezentăm în continuare:
1. Dormi suficient
Lipsa somnului reduce sensibilitatea la Leptină, hormon responsabil pentru senzația de sațietate. Oamenii care nu dorm suficient tind să mănânce cu aproximativ 30% mai mult decât cei cu un somn suficient și asta predispune la îngășare.
În plus, dacă somnul este insuficient, Grelina (denumită și „hormonul foamei” pentru că stimulează apetitul) crește și în același timp scade sensibilitatea la insulină.
2. Nu mânca nimic între mese și nu mânca foarte mult la o singură masă din zi
Dacă avem zilnic minim 12 ore în care nu mâncăm nimic, dacă nu luăm tot felul de gustărele între mese și dacă mâncăm cantitatea potrivită de mâncare în 2-3 mese, hormonii grelină și leptină se reglează și ajung să funcționeze optim.
Acest orar precum și respectarea orelor de masă creează o senzație de sațietate care ne ajută să recunoaștem adevărata foame fizică, care apare la 4-6 ore după o masă echilibrată
3. Evită dulciurile și alimentele cu indice glicemic ridicat
Zahărul și alimentele cu indice glicemic mare reduc sensibilitatea la leptina. Ele ridică inițial nivelurile de dopamină și serotonină (neurotransmițători ai stării de bine), care creează o senzație de bine, dar apoi dau senzație de dependență și nevoia de dulciuri crește din ce în ce mai mult.
Nivelul de insulină crește, ceea ce poate duce în cele din urmă la sindrom metabolic, diabet zaharat și creștere în greutate.
4. Consumă alimente bogate în nutrienți
Așa cum am precizat și în legitatea #131, o alimentație săracă în nutrienți te bagă într-un cerc vicios în care pofta de mâncare (de fapt de nutrienți) crește și tu ai tendința să mânânci din ce în ce mai mult.
Așadar leptina sus, grelina jos și poftă bună (nu mare)!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, despre cât de mult semănăm cu plantele.
Pingback: Nu doar rezistență la insulină. Factori care accelerează debutul diabetului zaharat! (Legitatea #538) - minuneanaturii.ro
Pingback: Postul prelungit perturbă metabolismul hormonal feminin (Legitatea #421) - Blogul Minunea Naturii