O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Legitatea #88: Depresia nu îți afectează doar starea de spirit!

Legitatea #88: Depresia nu îți afectează doar starea de spirit!

Depresia este încă o boală tabu în România, o boală însă cu o frecvență crescută în ultima perioadă, dar și o boală pe care avem tendința să o ascundem sau să o ignorăm.

Soluția din mintea majorității este că, din nou, o pastilă va rezolva problema. Așadar, în loc să meargă la psiholog și să gestioneze problemele cu un efort propriu, oamenii merg direct la psihiatru.

Dar de aici încolo începe un nou cerc vicios care îți afectează viața pe mai multe planuri. Medicamentele dau dependență și au efecte secundare iar renunțarea bruscă la ele are efect de tip „ricoșeu”, în care simptomele se agravează brusc

Când starea de spirit nu e cea mai bună și poate ești deja pe tratament antidepresiv cu medicație alopată, stilul de viață și nutriția sănătoasă cu siguranță nu este un capitol la care excelezi.

Ba din contră, starea emoțională te împinge la alegeri alimentare nesănătoase: ai mânca tot timpul dulciuri, carbohidrați, cât mai multe combinații și cantitativ de asemenea mult. Alimentația nesănătoasă „hrănește” și mai mult depresia și iată cercul vicios.

Poate știi multe despre ceea ce ar fi bine sa faci ca să fii mai sănătos, dar tocmai starea în care te afli, te oprește: „Lasă, numai de data asta!” „Doar o bucățică de ciocolată!” „Nu mai am chef să-mi fac salată!” „Azi nu am chef să alerg!”, etc.

Doar cei care s-au confruntat cu astfel de probleme, pot înțelege cu adevărat starea unui depresiv…până la urmă creierul este centrul de comandă!

Ce putem să îți recomandăm este să faci pași mici, chiar dacă uneori mai „cazi în păcat”, e important să ai o direcție bine definită la care să te reîntorci după fiecare cădere.

Iar această direcție este formată din 5 planuri care funcționează sinergic și își potențează reciproc efectul:

  1. Sport si mișcare fizică
  2. Alimente de evitat
  3. Alimente de inclus
  4. Consultă un psiholog sau terapeut
  5. Susține procesul de echilibrare emoțională cu remedii naturale

1. Fă sport zilnic

Fa sport sau o mișcare alertă de minim 15 minute (alergare, mers alert, ciclism, sală, o clasă de fitness, înot, etc.) – în timpul exercițiului fizic se eliberează hormoni ai stării de bine (serotonină, dopamină, endorfine) care îți influențează pozitiv starea de spirit și dispoziția emoțională; unele studii consideră sportul cel mai puternic antidepresiv.

Pe lângă asta, mișcarea fizică îți spune sistemul limfatic în funcțiune iar sistemul limfatic îți eliberează deșeurile din organism. Fă cât mai multă mișcare în aer liber, în timp ce stai în aer liber soarele mai eliberează în corpul tău și el serotonină, hormonul fericirii.

 

2. În plan alimentar, iată o listă cu ce ar fi bine să eviți:

    1. evită zahărul și tot ce conține zahăr (produse de patiserie, bomboane, băuturi carbogazoase, sau orice este îndulcit cu zahăr sau sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză) – pe moment te face să te simți ceva mai bine, dar apoi vei cădea și mai tare;
    2. evită carbohidrații cu indice glicemic mare (pâine albă, orez alb, cartofi, paste din făină albă, și orice altceva care este făcut din făină rafinată de grâu, orez sau porumb) – sunt tot un fel de zahăr în esență;
    3. evită și îndulcitori artificiali (aspartam, zaharină, clamat) – sunt neurotoxici și pot agrava problemele;
    4. evită alimente prăjite (cartofi prăjiți, carne prăjită, semipreparate, și orice aliment prăjit) în baie de ulei, în special în ulei de floarea-soarelui – pe lângă faptul că se generează substanțe toxice și neurotoxice, te încarci cu un număr mare de calorii și cu prea puțini nutrienți;
    5. elimină complet grăsimile rele (grăsimi trans din margarina și produse de patiserie, uleiuri hidrogenate, uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb) – sunt și o sursă importantă de factori pro-oxidativi și de omega-6 care întreține inflamația în corp;
    6. evită nitriții, un aditiv utilizat la fabricarea mezelurilor – perturbă oxigenarea celulelor și a creierului, creând mai multe disfuncții

3. Ce ar fi bine să incluzi în alimentație:

    1. Carbohidrați cu indice glicemic redus (orez brun integral, quinoa, chia, mei, hrișcă, paste integrale, leguminoase)
    2. Probiotice din iaurturi naturale (varză murată, kombucha, chefir, miso, natto, tempeh) și prebiotice (vezi legitățile #72 și #73)
    3. Grăsimi sănătoase și acizii grași omega-3 (ulei de măsline, ulei de in, ulei de cânepă, ulei de avocado, ulei de pește, nuci, semințe, avocado, somon sălbatic, macrou, hering, sardine)
    4. Cât mai multe fructe de pădure bogate în antioxidanți, în special: afine, mure, cătină
    5. Legume cu frunze verzi (salată, spanac, leurdă, ceapă verde, lobodă, rucola, valeriană, etc.) și rădăcinoase (morcov, țelină, sfeclă roșie)
    6. Condimente cu pe starea emoțională dar efect antioxidant: șofran, turmeric, oregano, lavandă, rozmarin, cuișoare.

4. Cere ajutorul unui psiholog

Caută un psiholog sau un terapeut cu experiență în probleme similare cu a ta. Nu este o simplă discuție, ci există diverse tehnici care au fost demonstrate și care funcționează foarte bine, putând să îți readucă starea emoțională la normal.

 

5. Remedii naturale

Susține procesul de echilibrare cu remedii naturale deoarece ele au o acțiune mult mai blândă, „naturală”, care nu creează dependență și acționează ajutând corpul să se echilibreze de unul singur. Testează această schemă antidepresivă care conține o combinație de remedii naturale eficiente.


Ține cont de toate acestea și urmează aceasta direcție. Așteaptă-te să fii mai bine în aproximativ 2 săptămâni dar apoi nu renunța, ci continuă în mod consecvent și perseverent

Deși discutăm despre o afecțiune specifică precum depresia, soluțiile de tratament de mai sus cu privire la alimentație și stilul de viață se aplică multor, multor afecțiuni. Asta e frumusețea în naturopatie, tratăm organismul, nu boala!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare, despre controversatul soare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *