Continut articol
Pentru buna funcționare a tractului intestinal și pentru sănătatea bacteriilor prietenoase, avem nevoie și de prebiotice.
Prebioticele sunt în general fibre preferate ca hrană de către bacteriile saprofite și care le mențin astfel buna dezvoltare.
Adică prEbioticele preprezintă mâncarea prObioticelor!
Am amintit în mai multe legități despre importanța crudităților, iar acum scoatem în evidență importanța aportului de fibre din ele.
Prebioticele sunt alimente (de obicei, alimente bogate in fibre) care acționează ca hrană pentru microflora colonului. Prebioticele sunt utilizate cu intenția de a îmbunătăți echilibrul acestor microorganisme din colon, sporindu-le pe cele benefice și inhibând dezvoltarea celor ne-benefice.
Cele mai importante prebiotice sunt:
- inulina
- fructo-oligozaharide (FOS)
- galactooligozaharide (GOS)
- amidon rezistent
- beta-glucani (oligozaharide derivate din glucoză)
- oligozaharide derivate din pectină
- oligozaharide care nu sunt carbohidrați, de exemplu: flavonoli derivați din cacao
Surse naturale de prebiotice:
Toate fructele și legumele conține prebiotice, din cele enumerate mai sus, într-o cantitate mai mică sau mai mare. Un consum zilnic, în cantitate suficientă al acestora, asigură necesarul și mențin o floră saprofită intestinală în condiții optime.
Alimente bogate in prebiotice:
- rădăcina de cicoare – foarte bogata în inulină
- frunzele de păpădie și rucola – deasemenea bogate în inulină și alte fibre
- napi sau topinambur – o leguma rădăcinoasă care pare un mix între ghimbir și cartof, nu foarte răspândită astăzi dar care este bogată în inulină
- usturoiul, ceapa și prazul – deasemenea bogate în inulină
- sparanghelul – bogat în inulină
- bananele verzi (nu cele foarte coapte) – bogate în amidon rezistent
- orzul și ovăzul – cereale populare bogate în beta-glucan – fibră prebiotică derivată din glucoză ce favorizează și contribuie la dezvoltarea bacteriilor “bune” din tractul digestiv
- morcovii cruzi – o sursă bună de FOS și pectină dar și cu un efect pozitiv împotriva paraziților intestinali
- semințe de in – conțin aproape o treime fibre solubile și 2 treimi fibre insolubile
- coaja de măr – bogată în pectină
Simbioza aceasta dintre organismul uman și bacteriile saprofite este foarte importantă dar este la fel ca într-o relație: dacă oferi „calitate”, primești recompense pe măsură!
Dacă oferim surse de hrană potrivite pentru bacteriile saprofite, probioticele, atunci ele ne răsplătesc cu sănătatea tractului nostru intestinal!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Referinte:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
– https://www.news-medical.net/news/20231214/New-study-advances-understanding-of-prebiotics-in-nutrition-and-gut-health.aspx
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9581195/
– https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-022-03025-4
Pingback: Surse de proteine vegetale în post (Legitatea #544) - minuneanaturii.ro