Continut articol
SOARELE ne încălzește și ne dă viață cu lumina și căldura sa. 99% din viața de pe pământ nu ar exista fără soare.
Deși la începutul verii soarele pare un dușman de temut și pare că este obligatoriu să folosim creme cu SPF cât mai ridicat să nu uităm câte afecte benefice are soarele de fapt.
Soarele este sursa noastră de energie:
Ar putea părea că noi abia de câțiva ani încercăm să folosim energia solară cu ajutorul panourilor fotovoltaice, însă de fapt noi o folosim dintotdeauna.
Toată energia noastră, pe care o folosește organismul uman este de fapt energie solară convertită.
Am învățat la școală că fotosinteza constă în folosirea de către PLANTE a dioxidului de carbon şi a apei pentru a produce glucoză (glucoza este sursă de energie) şi oxigen:
- dioxid de carbon + apă = glucoză + oxigen
Ce nu a reținut toată lumea este că prin acest proces se produce și o altă cantitate enormă de energie. Fotosinteza este și un proces utilizat de către plante prin care se convertește energia luminoasă în energie chimică ce poate fi eliberată mai târziu.
Energia solara este transformata in energie chimică, sub forma de ATP (adenozin trifosfat – energie liberă) și NADPH (molecule cu o cantitate foarte mare de energie transportoare de electroni – Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate). Atât ATP-ul cât și NADPH-ul sunt folosite apoi în faza de întuneric pentru producerea de glucoză.
În ciclul naturii, mai apoi animalele mânăncă diferite plante, a căror nutrienți nu ar fi putut exista fără energia solară.
Noi oamenii mâncăm fie produse vegetale (plante), fie produse animale care în esență provin din energia solară:
- soare → planta → animal → om
Și, să nu uităm că în fiecare primăvară, natura învie doar datorită soarelui! Pomii, florile și verdeața care ne bucură ochii și trupurile nu ar exista fără soare.
Soarele este sursă de bună dispoziție:
Ai observat că la prima ploaie de toamnă, parcă toată lumea devine mohorâtă și depresivă? Sau la faptul că atunci când e o zi însorită parcă suntem mai veseli și zâmbitori? Ai observat că atunci când stăm prea mult în spații închise, fără lumină solară și mergem afară la soare, parcă ceva se schimbă în interiorul nostru?
Lumina solară, respectiv întunericul au capacitatea de a modula eliberarea hormonilor de la nivelul creierului:
- expunerea la razele soarelui este asociată cu creșterea eliberării de serotonină (serotonina îmbunătățește starea de spirit, de calm și capacitatea de concentrare)
- pe de altă parte, întunericul este asociat cu eliberarea melatoninei, hormon ce favorizează somnul.
Așadar soarele reglează și ciclul somn-veghe!
Soarele este sursă de vitamina D:
Așa cum am mai precizat și în legitatea #40, niveluri optime de vitamina D sunt cruciale pentru o sănătate optimă. Iar pentru noi, varianta fiziologică de obținere a vitaminei D este prin expunerea la soare.
7-10 zile de stat la soare pe an, atunci când, eventual, suntem în concediu, sunt total insuficiente pentru cantitatea de vitamina D de care avem nevoie peste an.
Soarele are efect vasodilatator:
Ar mai fi multe de spus despre soare, însă nu am putut omite faptul că soarele stimulează secreția de oxid nitric, cu efect vasodilatator. Astfel expunerea la soare poate reduce (temporar) tensiunea arterială.
În concluzie:
Îți recomandăm să stai cât mai mult la soare (desigur nu vara în orele de vârf de la prânz) pentru că el are multe efecte benefice asupra ta. Folosește creme de protecție cu factor spf potrivit pentru tine și pentru faza de bronz în care te afli. Ai un ghid complet despre expunerea la soare și ce SPF e potrivit pentru tine în acest articol.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin