Aproape orice slujbă religioasă frecventezi, orice carte de dezvoltare personală sau sănătate deschizi, orice înțelept întrebi, se va atinge subiectul despre importanța recunoștinței: să apreciezi ceea ce ești și ceea ce ai zi de zi.
O stare de supărare și mâhnire se observă cu ochiul liber, oamenii fiind mai încrâncenați și poate chiar mai „urâți”.
În timp ce un om bolnav are tendința de a fi mai supărat sau mai mâhnit din cauza bolii, se poate întâmpla și invers: ca o stare permanentă de nemulțumire să ne îmbolnăvească.
În schimb o stare de mulțumire și recunoștință trece la fel, neobservată, însă cu alte „simptome”: seninătate, calm, ochi care radiază, etc.
În fiecare zi ai motive și momente pentru a fi recunoscător:
să te bucuri pentru faptul că vezi, că auzi, că poți umbla, că vezi răsăritul, că poți mânca, etc.
Nu aștepta Pastele sau Crăciunul ca să fii mai bun cu tine și cu cei din jur, ci cultiva zi de zi sentimente nobile, virtuți în viața ta, precum: recunoștință, răbdare, iubire.
Fă cadouri celor dragi, nu doar din cele cumpărate de la magazin, ci din cele care nu te costă nimic dar care contează mai mult: timpul tău împreună cu ei, un gând bun de fiecare dată când îi vezi, iertarea ta pentru ceea ce consideri că ți-au greșit, un zâmbet sincer și din inimă, o îmbrățișare caldă, etc.
Efectele stării emoționale asupra sănătății sunt cunoscute de mult timp: „A murit de inimă rea!”, „S-a îmbolnăvit de ficat de la nervi!”, etc. Nu este nimic nou, dar rămâne la fel de important să conștientizăm că depinde doar de noi să fim veseli nu supărați, optimiști nu pesimiști, recunoscători nu nemulțumiți!
Viața nu este ușoară pentru nimeni și cu atât mai puțin perfectă, asta nu înseamnă că nu putem fi fericiți și recunoscători pentru ea!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine aflăm pe cine e nevoie să punem pe primul loc!