O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Doar „zahăr” (Legitatea #322)

Doar „zahăr” (Legitatea #322)

Atunci când te ajungi într-un magazin sau un supermarket, majoritatea rafturilor sunt pline până la refuz cu ambalaje care conțin preponderent amidon și zahăr. Mai exact calorii goale cu foarte puțini nutrienți reali, care de fapt carențează nu hrănesc organismul.

De la pâine (albă și nu numai), orez, cartofi, mălai la dulciuri, înghețată, sucuri de fructe și iaurturi îndulcite, până la pizza și produse de patiserie proaspăt coapte sau congelate, toate sunt de fapt zahăr deghizat în diverse forme.

Găsești carbohidrați rafinați peste tot și aproape deloc fibre sau proteine!

Desigur industria nu preferă fibrele deoarece fibrele în general devin o problemă când îți dorești ca mâncarea să se păstreze nealterată o perioadă îndelungată.

Dar de fapt, pentru consumator fibrele pot fi de un mare ajutor pentru că pot întârzia semnificativ absorbția glucozei, ceea ce dulce la curbe glicemice mai aplatizate.

Poate în mintea ta ești puțin nedumerit(ă): cum adică făina, cartofii și orezul sunt tot zahăr?

Toate aceste alimente sunt de fapt bogate în amidon, care este literalmente definit ca fiind un polizaharid. Acesta din punct de vedere structural, este alcătuit din mai multe molecule de zaharuri legate între ele. Organismul uman (dar și cel al animalelor) rupe acele legături prin hidroliză enzimatică, sub acțiunea amilazei (o enzimă care se găsește și în salivă dar și în tractul digestiv) și transformă amidonul în glucoză.

Desigur, este mai bine să mănânci amidon decât direct zahăr, dar tot nu este o opțiune bună să ai o alimentație bazată doar pe glucide.

Esența acestei legități nu este faptul că amidonul nu este bun, ci faptul că noi în general consumăm prea mulți carbohidrați și prea puține fibre vegetale și proteine (așa cum am mai repetat și în legitatea #87 și în legitatea #305).

Astfel, din acest motiv mereu alege:

  • fructe în loc de suc de fructe (pentru că au și fibre)
  • pâine integrală în loc de pâine albă (tot pentru fibre)
  • orez integral în loc de orez alb (din nou fibre)
  • când te așezi la masă uită-te în farfurie și pune-ți întrebarea: eu ce proteine mănânc la această masă?
  • dar grăsimile din farfurie, sunt din categoria celor sănătoase sau nesănătoase?

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

1 intrebare si raspuns la “Doar „zahăr” (Legitatea #322)

  1. Pingback: Ce sunt carbohidratii? - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *