Alopecia androgenică este printre cele mai frecvente forme de alopecie la bărbați, aceasta nefiind în legătura cu necesarul de vitamine sau minerale, ci doar cu nivelul de testosteron și un metabolit al acestuia.
Mai multe studii publicate dintre care unul în revista de specialitate Journal of Clinical Oncology a găsit o legătură între alopecia androgenică masculină și riscul crescut de a dezvolta o formă de cancer de prostată.
Atât alopecia, cât și cancerul de prostată sunt legate de nivele crescute de androgen și receptori de androgen.
În cadrul studiului au fost analizați peste 39.000 de bărbați cu alopecie androgenică, cu vârsta între 55 și 74 ani, sănătoși. Aceștia au fost rugați să descrie tiparul de pierdere a părului în momentul în care aveau 45 ani. Subiecții au fost urmăriți 3 ani mai târziu, descoperindu-se 1.100 cazuri de cancer de prostată, dintre care 571 erau forme agresive.
„Studiul a remarcat prezența riscului crescut cu 40% doar în cazul alopeciei ce urmărește un anumit tipar: chelire în zona frunții și rărirea moderată a părului pe creștet, la vârsta de 45 de ani. Nu s-a remarcat o creștere a riscului de cancer de prostată pentru alte tipare de alopecie”, spune autorul studiului, Dr. Michael B. Cook.
Despre cauza comună, detectabilă ușor, în legitatea următoare.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Bibliografie
Pingback: 5-alfa reductaza, enzima comună afecțiunilor de păr și prostată (Legitatea #215) - minuneanaturii.ro