O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...

Avocado: verde crud in miezul iernii!

Avocado: verde crud in miezul iernii!

“Acolo unde creste avocado, foamea si subnutritia nu au niciun prieten”, spuneau vechii maiasi. Avocado – “fructul vietii” – are proprietati benefice multiple (de exemplu: este unul din cele mai puternice alimente antioxidante… desi nu pare :) ).

 

Avocado – fruct sau leguma? Oricum ai vrea sa-l iei, avocado este un aliment cu o aroma distincta dar neutra, fiind bogat in vitaminele: A, C, D, E, K, E si 8 tipuri de vitamina B, inclusiv B6, B12 si acid folic, precum si alte elemente nutritive: potasiu, luteina, antioxidanti, grasimi mononesaturate.

Datorita continutului ridicat de grasimi mononesaturate (omega 3), avocado este unul din cele mai puternice alimente antioxidante. Astfel, vei oferi protectie impotriva bolilor de inima si a atacurilor de cord. Cei care mananca in mod regulat avocado vor fi feriti de atac cerebral datorita reglarii presiunii sangelui.

Denumit popular si “para aligatorului” datorita crustei verde si tari, avocado are multiple intrebuintari si in afara bucatariei. Este folosit cu success pentru tratarea afectiunilor pielii, parului, dar si in tratamente cosmetice.

Pe langa pulpa cremoasa, avocado contine in proportie de 70% sambure de o consistenta rigida. Pudra din sambure de avocado are rol antiinflamator, trateaza problemele digestive, diareea si crampele intestinale.

Iata cateva dintre proprietatile benefice oferite de avocado organismului:

  • grasimi mononesaturate bune si acidul oleic din avocado ajuta la scaderea colesterolului
  • contribuie la intarirea oaselor si asigura intarirea suprafetei dintilor
  • consumul de avocado duce la stoparea cresterii si dezvoltarii celulelor canceroase, stopand aparitia cancerului
  • are efect in stoparea mirosului neplacut al gurii
  • este bogat in potasiu, substanta importanta a carei deficienta poate da nastere la depresie si extenuare

Avocado este foarte popular in alimentatia vegetariana si raw vegana sub forma de aperitiv, fel principal sau deserturi.

Puteti prepara o paleta larga de bauturi pe baza de avocado mixat la care se adauga apa de cocos sau apa de flori de portocale. Pentru gust si savoare puteti adauga o felie de limeta sau frunzulite de menta proaspata. Vara, aceste bauturi combinate cu gheata constituie un adevarat elixir racoritor si revitalizant.

In tarile din emisfera sudica avocado apare in retete de mic dejun sub forma de sandwich, in felurile principale sub forma de garnitura langa orez, in cocktail-uri dar si in deserturi sub forma de inghetata sau crema pentru prajituri.

Avocado a devenit popular si in Romania, odata cu importurile masive din tarile producatoare.

Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta delicioasa care poate fi servita la cina sau la micul dejun:

pasta de avocado

Pasta de avocado:

Curata avocado de coaja, pune miezul intr-un bol alaturi de uleiul de masline, ceapa rosie taiata, frunzele de patrunjel, sarea si piperul, apoi zdrobeste-le cu un blender sau o furculita.

Pasta astfel obtinuta o asezi frumos intr-o tija de apio si in jumatatea de ardei gras.

Serveste alaturi de rosii cherry si paine wasa.


Observatie importanta:

Un avocado bun de mancat este atunci cand la e putin moale la apasarea cu degetul. Atunci cand cumperi un avocado s-ar putea sa fie tare. Pune-l intr-o punga de hartie si lasa-l 2-3 zile, el se va inmuia si va fi numai bun de consumat.

Daca e tare nu vei avea nici o sansa nici sa-l tai, nici sa te bucuri de gustul lui.

Experimeteaza si vei intelege ce iti spun acum!


Pofta buna si sanatoasa!

3 thoughts on “Avocado: verde crud in miezul iernii!

  1. Pingback: Au trecut sarbatorile si ti-au lasat o amintire greu de uitat? Afla cum scapi de kilogramele in plus! – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Meniu complet cu retete de post – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Meniul tau complet cu retete de post pe o saptamana – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *