Continut articol
Cati din cunoscutii tai au extirpate chirurgical fie amigdalale, polipii sau apendicele?
Nimic nu este în plus
Daca analizam cu mare atentie chiar și cel mai banal element al naturii vom constata o complexitata foarte mare precum si o perfectiune impecabila. Mai mult, corpul uman reprezinta poate cel mai complex sistem al naturii, sistem care este deasemenea construit in mod perfect.
O singura celula a corpului uman reprezinta o uzina vasta, autonoma si interconectata cu toate celalate celule. Asadar nimic nu este in plus si totul are un rol bine definit.
Faptul ca organismul uman poate trai fara anumite organe, cum sunt amigdalele, apendicele, polipii, chiar splina, nu inseamna ca nu le simte lipsa.
Multi parinti sau chiar medici sa grabesc sa extirpeze aceste glande, sperand astfel ca cei mici vor scapa de racelile repetate si ca vor dobandi o imunitate mai puternica.
De fapt e posibil sa se intample exact invers.
Amigdalele si polipii sunt parte din sistemul limfatic, care este un sistem de epurare al organsimului si o componenta principala a sistemului imunitar. Apendicele este si el parte din sistemul imunitar, fiind de fapt un rezervor pentru flora bacteriana saprofita.
Ce rol au amigdalele?
- de a filtra aerul inspirat, facand parte din sistemul imunoprotector al organismului
- de a detecta anumiti virusi sau bacterii si de a declansa raspunsul imun de aparare al organismului
- de a elimina toxine si de a neutraliza bacterii si virusuri (inflamatia amigdalelor – amigdalita este de fapt un proces de „ardere” a bateriilor)
- de a produce anumite tipuri de anticorpi
Datorita amigdalelor, bacteriile, virusurile, substantele toxice, fumul si praful inspirate pe nas si pe gura sunt anihilate inainte sa ajunga sa provoace infectii la nivelul gatului, plamanilor sau al altor zone din organism.
La nivelul amigdalelor se formeaza Limfocitele B, care produc cinci clase de anticorpi cu rol in protejarea organismul de o categorie larga de microbi, printre care si stafilococul auriu.
Amigdalele fac parte din sistemul de creare al unui auto-vaccin extrem de eficient in lupta cu bacteriile si virusurile.
Ce rol au polipii (vegetatiile adenoide)?
Polipii reprezinta un tesut limfatic care se dezvolta in spatele nasului in regiunea dintre nas si gat. Tot aici se deschide si comunicarea dintre nas si ureche, de unde si corelatia intre polipi si otita.
Rolul acestor formatiuni limfoide este atat de bariera mecanica impotriva particulelor microbiene si de alta natura din aer ajunse aici prin fluxul de aer inspirat, cat si de producere de anticorpi impotriva acestor microorganisme.
Rolul lor este similar cu cel al amigdalelor.
Indepartarea chirurgicala a polipilor si a amigdalelor creste riscul de infectii cu severitate ridicata si de pneumonii.
Ce rol are apendicele in organismul nostru?
Apnedicele, acest tesut intestinal, joaca un rol important atat in sistemul imunitar cat si in stimularea cresterea numarului de bacterii intestinale sanatoase.
Apendicita, inflamarea acestui apendice, reprezinta de fapt o suferinta a sistemului limfatic.
La persoanele carora li s-a indepartat apendicele se observa o predispoitie la mai multe afectiuni:
- indigestie si balonare
- dezvoltare de sindrom metabolic si ulterior diabet
- sindrom de colon iritabil
- alternanta constipatiei cu scaunele diareice
- predispozitie la obezitate
In concluzie amigdalele, polipii si apendicele sunt organe extrem de importante pentru sistemul nostru imunitar!
In nici un caz nu sunt organe inutile chiar daca omul poate supravietui si fara ele.
Pentru a intelege impactul o sa facem o comparatie fortata: putem supravietui si fara un picior dar nu vom mai putea niciodata alerga ca si inainte.
Intelege ca esti construit perfect dar si ca e nevoie sa acorzi o importanta deosebita mentinerii sanatatii cu tot ceea ce presupune asta:
- alege tratamente naturale in raceli si gripe care ajuta procesele proprii de vindecare ale organismului si nu au efecte secundare pe termen lung
- asigura-te ca ai o alimentatie sanatoasa care sustine imunitatea si asigura toti nutrientii necesari organismului
- fa sport si miscare fizica cu regularitate pentru o sanatate optima si un psihic echilibrat
- gestioneaza stresul si mentineti echilibrul emotional, de aici se pot declanseaza o multime de afectiuni.
Si sa incheiem cu o gluma: