O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lumina UV, dezinfectantul naturii, ar putea ucide coronavirusul?

Lumina UV, dezinfectantul naturii, ar putea ucide coronavirusul?

Pe masura ce societatea, asa cum o stiam, se prabuseste in incercarea de a opri raspandirea COVID-19 (coronavirusul), oamenilor li se impun precautii stricte pentru a nu se raspandi boala, inclusiv carantinarea si dezinfectarea tuturor suprafetelor. Astfel dezinfectantii de maini si suprafete sunt la mare cautare!

Exista situatii in care putem apela la dezinfectantul naturii: lumina ultravioleta?

Iradierea UV a fost folosita de mult timp pentru sterilizarea obiectelor si a incaperilor, deci este logic sa ne intrebam:

Poate lumina UV ucide coronavirusul? Are natura solutia ei de dezinfectat? Poate soarele, prin razele UV sa fie un dezinfectant eficient?

Virusii nu se reproduc singuri, dar au material genetic, fie ADN, fie ARN. Virusii se reproduc prin atasarea de celule si injectarea ADN-ului. Unele virusuri izbucnesc din celula infectata (aceasta forma de reproducere se numeste ciclu litic), in timp ce altele se contopesc in celula infectata, reproducandu-se de fiecare data cand celula se divide (lizogena).

Daca ati avut vreodata arsuri solare, ati vazut modul in care lumina UV ucide virusii: lumina UV poate deteriora ADN-ul.

Cum actioneaza razele UV asupra virusilor?

O molecula de ADN este formata din doua „suvite” legate intre ele prin patru baze: adenina (A), citosina (C), guanina (G) si timina (T). Aceste baze sunt ca un alfabet, iar secventa lor formeaza instructiuni pentru reproducerea celulelor.

Lumina UV poate provoca fuziunea bazelor timinei impreuna, zdrobind secventa ADN si distrugand informatia. Deoarece secventa ADN nu mai este corecta, nu se mai poate reproduce corect. Asa se face ca lumina UV anihileaza virusii, prin distrugerea capacitatii lor de reproducere.

Va functiona lumina UV si la coronavirus?

COVID-19 este un tip de virus nou si, ca atare, nu exista inca studii privind rezistenta sa la UV. Totusi, acest lucru nu a impiedicat oamenii sa foloseasca anumite dispozitive UV pentru a zadarnici virusul. Companiile care produc dispozitive UV inregistreaza un impuls notabil in vanzari, iar spitalele folosesc roboti echipati cu UV pentru a dezinfecta camerele de spital; chiar si unele masti de fata primesc tratament UV.

Putem analiza coronavirusurile anterioare, cum ar fi SARS si MERS, pentru o perspectiva. Studiile efectuate atat pe SARS, cat si pe MERS arata ca lumina UV ar putea inactiva virusurile, astfel incat ar putea fi justificat sa se astepte sa aiba un efect similar asupra COVID-19.

Acestea fiind spuse, nu va incalziti mainile prin lumina unei lampi UV! Asa cum am mentionat anterior, radiatiile ultraviolete pot afecta si ADN-ul uman, cauzand probleme de sanatate precum cancerul de piele sau cataracta la ochi.

Care radiatie UV este eficienta?

Un spectru special de lumina ultravioleta, departe UV-C, „inactiveaza eficient bacteriile fara a dauna pielii mamiferelor expuse”, potrivit unui studiu publicat in revista Nature. „Acest lucru se datoreaza faptului ca, lumina UVC indepartata nu poate patrunde nici in straturile exterioare (nevii) ale pielii sau ochilor umani; cu toate acestea, deoarece bacteriile si virusurile au dimensiuni foarte mici, UVC-ul indepartat le poate patrunde si inactiva. ”

Cercetari de genul acestui studiu Nature arata ca lampile ultraviolete pot elimina chiar si virusi aerieni fara a face rau oamenilor si astfel ne putem imagina o lume in care mersul prin securitatea aeroportului sau intrarea intr-un spital presupune trecerea printr-o camera de decontaminare UV.

Deocamdata, puteti dezinfecta obiecte, cum ar fi telefonul, in dispozitive UV, dar in ceea ce priveste igiena personala, ar trebui sa va folositi in continuare apa si sapun.

Poate venirea venirea verii oprii raspandirea coronavirus?

Putem spera ca noile cazuri de coronavirus vor fi mai putine odata cu venirea verii, la fel cum si cele de gripa sezoniera se imputineaza. Acest aspect poate fi pus pe seama mai multor cauze:

  • lipsei umiditatii si a conditiilor favorabile raspandirii virusurilor
  • „dezinfectarea” pe care o produce lumina UV asupra strazilor, si a obiectelor atinse de soare
  • consumului de mai multe fructe si legume crude si proaspete care cresc imunitatea

Cu toate astea Coronavirusul s-a raspandit cu repeziciune si in tarile care beneficiaza de clima calda, deci nu putem trage inca o concluzie prematura.

In concluzie:

COVID-19 se poate raspandi in orice anotimp prin picaturile lui Pflugge (stropi de stranut, tuse sau alte secretii) de la persoana la persoana, deci merita sa fim in continuare precauti.

Pana cand cercetatorii vor gasi o solutie sigura si eficienta de distrugere a coronavirsul prin lumina UV, e nevoie sa folosim in continuarea masca de protectie si igiena sporita.


Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *