O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Natura nu are limite, mutația care dezvoltă rezistență la cancer (Legitatea #540)

Natura nu are limite, mutația care dezvoltă rezistență la cancer (Legitatea #540)

După aproape 40 de ani, lupii mutanți care cutreieră străzile pustii din Zona de excludere a Cernobîlului (CEZ) par să fi dezvoltat rezistență la cancer, potrivit biologului evoluționist și ecotoxolog din Princeton, Cara Love – care a studiat modul în care lupii de la Cernobîl au supraviețuit de generații în timp ce se confruntă cu expunerea la particule radioactive.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuați din CEZ de 1.000 de mile pătrate în 1986 și a rămas abandonat de atunci, deoarece radiațiile reprezintă încă un risc ridicat pentru sănătate.

Și fără oameni în preajmă, animale sălbatice precum lupii și caii s-au înmulțit.

Cercetarea efectelor radiaților asupra lupilor

În 2014, Cara Love și o echipă de cercetători au vizitat CEZ și au atașat lupilor gulere radio pentru a-i urmări. Ea a spus că au putut obține „măsurători în timp real ale locului lupilor și la câte radiații sunt expuși”.

Mai mult, după ce au luat probe de sânge, echipa a descoperit că lupii au fost expuși la peste 11,28 milirem de radiații zilnic pentru întreaga lor viață – de peste 6 ori limita legală de siguranță pentru un om. 

Cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al lupilor afișează proprietăți similare pacienților cu cancer supuși unui tratament cu radiații – inclusiv părți specifice ale informațiilor genetice ale animalelor care par rezistente la riscul crescut de cancer.

Astfel munca acestor cercetători au căutat să identifice mutații protectoare care cresc șansele de supraviețuire a cancerului.


Până la urmă, problema planetei pare că este locuită de o specie mult prea egoistă și flămândă care nu ține cont de alte viețuitoare, pentru că fără oameni, planeta ar ajunge sa se regenereze și sa se adapteze foarte repede.

Mai gândește-te doar că ne supunem corpul timp de zeci de ani alimentație nocive, sedentarismului și stresului iar el rezistă ca un erou până la un moment dat.

Fii prietenul tău și ajută-ți organismul din timp să prevină cele mai frecvente boli ale civilizației actuale, printr-o alimentație naturală și un stil de viață sănătos, iar corpul tău va face minuni, precum natura a făcut în cazul lupilor.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://vigilantnews.com/post/mutant-wolves-of-chernobyl-appear-to-be-resistant-to-cancer/
  • https://news.sky.com/story/chernobyls-mutant-wolves-appear-to-have-developed-resistance-to-cancer-study-finds-13067292
  • https://www.businessinsider.com/chernobyl-wolves-resistant-to-cancer-despite-high-radiation-exposure-2024-2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *