O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 3,67 din 5)
Încarc...

Cum sa mancam sanatos in concediu?

Cum sa mancam sanatos in concediu?

Suntem preocupati de sanatatea noastra si ne dorim sa facem cele mai bune alegeri, dar ce se intampla cand mergem in concediu sau la restaurant?

Toate intamplarile traite in  diverse locatii ne-au determinat sa scriem un articol pe blog despre ce se intampla cand mancam la restaurant sau in oras, si cum putem sa facem alegeri sanatoase.

De multe ori se intampla sa fim deranjati ca: „iar a pus otet” sau „iar a pus vegeta” sau „iar a pus zahar in salata”, intre timp insa ne-am mai calmat si am devenit mult mai intelegatori dar am sporit dorinta pentru o educatie alimentara corecta a cat mai multor oameni.

Cum este alimentatia in restaurante

Ne dam seama ca desi sunt tot mai multi oameni preocupati de o alimentatie sanatoasa, suntem departe de a ne bucura de aceste principii si in restaurante sau hoteluri.

Am avut nenumarate experiente in care ne straduiam sa comandam ceva simplu si cat de cat sanatos dar cu toate astea cei de la restaurante o dadeau in bara, adaugand ingrediente pe care nu le doream: otet, condimente cu potentiatori de aroma, zahar, etc.

Sau se intampla sa comandam: „Va rog un ceai… cu miere!” si raspunsul venea… „Ne pare rau, nu avem miere!”

Si aici nici nu discutam de faptul ca in multe locatii nici nu se pune accentul pe calitatea si prospetimea alimentelor ci doar de existenta sau inexistenta acelor alimente.

Experienta unui „vegetarian” in concediu

O experienta insa ne-a determinat sa impartasim cu voi aceste ganduri.

Am vrut sa iesim in natura, sa ne relaxam putin si sa ne cazam la o pensiune retrasa in inima naturii. Am sunat pentru rezervare si am dorit sa mentionez ca mancam putin altfel:

„Stiti noi nu prea mancam carne si…” m-a intrerupt si mi-a spus „aaa, sunteti vegetarieni, nu-i problema, avem cartofi prajiti, cascaval pane…”

Nu am apucat sa-i spun ca de fapt nu carnea ar fi neaparat problema ci cantitatea, felul in care sunt crescute animalele si modul de gatire. Nu am apucat sa-i spun ca nici cartofii prajiti si cascavalul pane nu ar fi departe de „proprietatile nutritive” ale carnii, poate chiar era de preferat un gratar :).

Nu am apucat nici sa-i spun ca ceea ce vrem noi e putin diferit de doar „nu mancam carne”. Nu am vrut sa intru in detalii cu gandul ca nu avea sens, doar nu era sa tin lectii de stil de viata prin telefon…

Am zis cu calm „bine”, am facut rezervarea, cu gandul ca tot gasim noi ceva de mancare, ca doar aveau restaurant. Si mancarea chiar nu ar fi fost o problema daca nu am fi fost si cu fetita noastra…

cum sa comand mancare sanatoasa

Cand am ajuns acolo am avut o surpriza placuta, oamenii erau chiar deschisi si ne-au intrebat cu sinceritate „Ce vrem sa mancam?”, azi, maine…

Ne-am dat seama ca erau binevoitori insa habar nu aveau ce inseamna alimentatie sanatoasa, cu ce gresesc, de ce nu e bine sa mancam aia si aia, etc. Iar pentru iei „vegetarienii” li se pareau de multe ori niste ciudati care vin si doar „stramba din nas”, sunt vesnic nemultumiti sau chiar mai rau…

Atunci ne-am gandit ce sa facem… sa le dam o lista… sa gatim cu ei… sau… sa scriem un articol… iar data viitoare sa le spunem, intra pe www.minuneanaturii.ro, citeste articolul si dupa aia vorbim daca mai aveti intrebari.

Etichetele vegetarian, vegan, etc. nu ni se par suficient de concludente, poti manca vegetal, dar alimentatia sa fie lipsita de nutrienti si chiar nesanatoasa sau poti consuma carne si alimentatia ta sa fie mult mai sanatoasa.

Daca spui ca esti vegetarian nu inseamna ca spui „mananc sanatos!”.

Cunoastem vegetarieni obezi si cunoastem oameni care mananca carne dar au o alimentatie mult mai sanatoasa.

Desigur exista restaurante vegetariene care sunt o alegere mai sigura, insa sunt putine si chiar si acolo poti alege combinatii fatale pentru digestie.

De exemplu, daca, dupa ce ai mancat, poate, o salata si un fel principal, alegi un desert raw-vegan, bogat in seminte, fructe uscate, unt de cacao/cocos, probabil ca te vei alege cu o indigestie sau cu o balonare.

Dulciuri raw-vegane, in general, reprezinta o masa in sine si nu prea se pot combina cu alte mancaruri.

Meniu sanatos pentru concediu

Revenind la mancatul in concediu, ne dorim sa ajutam restaurantele si bucatarii sa inteleaga ce vrem de fapt.

Sa incepem cu ce NU am vrea sau am dori sa evitam pe cat posibil, adica vrem sa manca fara:

  • condimentele gen vegeta cu monoglutamat sau alti potentiatori de gust (sunt neurotoxine), denumite in mod ostentativ chiar „secretul bucatarului” (se polate inlocui cu legume deshidratate simple + sare)
  • margarina (se poate inlocui cu unt), margarina poate fi considerata mai degraba otrava decat aliment
  • zaharul (se poate inlocui cu miere)
  • otetul (se poate inlocui cu zeama de lamaie)
  • sare iodata si cu adaus de cianura (se poate inlocui cu sare naturala fara iod si fara antiaglomeranti)
  • uleiul de floarea soarelui (se poate inlocui cu ulei de masline)
  • prajitul in ulei, cand vrem legume la gratar, inseamna usor gatite la gratar, nu in tigaie cu striuri si 1l de ulei… (ca metoda alternativa se poate gati la cuptor sau la aburi)
  • faina alba, paine si paste albe (se pot inlocui cu faina integrala, paine cu tarate, respectiv cu paste integrale, deja sunt „pe toate gardurile”)
  • combinatia fructe cu legume, vrem mancare simpla, nu vrem „sofisticat-uri”

Si cum am vrea sa fie mancarea in concediu:

  • sa fie gatite simplu din ingrediente cat mai simple si bineinteles naturale
  • sa existe o varietate cat mai mare de cruditati (legume, seminte, fructe) din care sa se poate forma salate diverse
  • sa stiti ca vrem la fiecare masa salate mari, in boluri mari, nu in bolisoare ca pentru pasarele…

Iata si cateva idei de preparate usor de gatit, cu ingrediente simple, fara sa folosim chia, quinoa, amaranth si alte ingrediente care par inca pentru multi „science fiction”:

Micul dejun sanatos pentru concediu

mic dejun sanatos

  • fulgi de cereale integrale cu lapte vegetal si fructe de sezon
  • fulgi de ovaz fierti in lapte vegetal si fructe de sezon
  • salata de fructe cu seminte (de floarea soarelui, canepa, etc.)
  • multe cruditati, crackersi sau paine interala cu pate din naut, soia, seminte de floarea soarelui, caju sau canepa
  • multe cruditati, paine integrala cu unt, branza de casa
  • multe cruditati, ou fiert moale, paine integrala
  • paine integrala, sos de fructe proaspat (fructe mixate in blender)
  • salata de fructe

Pranz sanatos in concediu

salate de cruditati

  • o salata mare din cruditati (legume de sezon) si:
  • ciorba de legume (fara 1cm de ulei deasupra)
  • legume la gratar
  • cartofi piure
  • tocanita de legume
  • ciuperci la gratar / umplute / ciulama
  • mamaliga
  • fasole verde
  • fasole uscata
  • spaghete integrale cu sos de legume

ciulama de ciuperci vegana

Cina sanatoasa in concediu

  • salata mare de legume cu branza de casa sau feta
  • varza calita cu teitei integrali (sau de orez)
  • cartofi in coaja la cuptor cu ulei de masline si varza murata
  • paste integrale cu sos pesto
  • pizza (din blat cu tarate) cu legume
  • frigarui vegetale

frigarui vegetale

Exemple ar putea fi multe, nu ne-am propus sa scriem o carte de bucate, ceea ce vrem sa scoatem in evidenta este ca exista si alte preparate in afara de cartofi, carne si salata de varza. Exista o multitudine de preparate simple, gustoase si sanatoase.

Sfat pentru cei care vor sa manance sanatos in restaurante:

Fiti sinceri si intelegatori, explicati chelnerilor sau bucatarilor ceea ce vreti si ce nu vreti, comandati preparate simple si spuneti cum le doriti. De cele mai multe ori personalul este deschis si chiar cocheteaza cu gatitul sanatos. Oricum va asumati un risc si nu se intampla nimic daca pentru cateva zile faceti mici abateri… faceti pace cu voi!

Sfat pentru bucatari, chelneri si sefi de restaurante:

Vegetarienii nu sunt niste ciudati, doar acorda o importanta mare alimentatiei si se oftica usor atunci cand vad ca voi o dati in bara (cum ar fi lista de mai sus cu ce NU). Cand gatiti, NU va ganditi la „avioane”, preparati mancarurile simplu si daca aveti nelamuriri mai bine intrebati-i ce si cum vor… astfel toata lumea va fi mult mai fericita.


Atentie pe cine dai vina!!!

Responsabilitatea sanatatii cade in dreptul fiecarei persoane in parte, nu este devina bucatarul pentru ca m-am ingrasat in concediu …sau pentru ca am mers la „all inlcusive” si am „gustat” din toate…


In speranta ca ati inteles spiritul de gluma de pe alocuri, in speranta ca nu am exagerat si ca acest articol ii va fi cuiva, candva util, va doresc:

Concediu placut si/sau pofta buna!

…si nu uitati! Conteaza cel mai mult… atmosfera de la masa si starea voastra interioara! Mai bine mancati o mancare nesanatoasa intr-o atmosfera placuta decat o mancare sanatoasa intr-o atmosfera incarcata… dar cel mai bine este sa le imbinati mancare sanatoasa in atmosfera relaxata si buna dispozitie!

Va imbratisez si va trimit ganduri bune!

One thought on “Cum sa mancam sanatos in concediu?

  1. Pingback: Atelierul de stil de viata – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *