Continut articol
Ai auzit de hrisca, poate si de proprietatile ei dar nu stii inca cum sa gatesti o mancare de hrisca delicioasa!
Ti-ai propus de atatea ori sa mananci sanatos dar aveai o repulsie pentru ca anumite alimente par greu de utilizat?
Noi ne propunem sa iti aratam ca manacatul sanatos poate fi simplu. Ai iti propunem o reteta cu ciuperci si hrisca, rapida si sanatoasa pentru pranz.
Hrisca si proprietatile ei pentru sanatate
Hrisca este unul dintre acele alimente minune, prin proprietatile pe care le are:
- ajuta la mentinerea sanatatea sistemului cardiovascular datorita continutului de rutin, un antioxidant foarte puternic
- ajuta la controlul nivelul glicemiei din sange prin aportul echilibrat de nutrienti si un indice glicemic mic
- previna instalarea diabetului
- normalizeaza secretia stomacului fiind de ajutor in ulcer si gastrita
- protejeaza ficatul. tesutul nervos si sistemul cardiovascular
- ajuta la mentinerea in limite normale a colesterolului si a trigliceridelor
- este o sursa buna de fibre alimentare
- te poate ajuta sa slabesti fiind un aliment echilibrat caloric
- este o sursa de proteine si aminoacizi, fiind una din cele mai bune surse de proteine vegetale de inalta calitate
- este o sursa de minerale: cupru, magneziu, mangan, zinc, seleniu, fier si potasiu
- nu contine gluten
Mancare de Hrisca
Pilaf de hrisca si ciuperci:
Pentru a prepara acest pranz ai nevoie de foarte putin timp si de urmatoarele ingrediente:
- 1/2 kg ciuperci proaspete taiate sau o punga de ciuperci de padure deshidratate
- 1 cana de hrisca
- 1 ardei taiat marunt
- 2 cepe tocate
- 3 catei de usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- 3 cani de apa
- patrunjel
- sare de Himalaya, piper
Preparare mancare de hrisca:
Amesteci toate ingredientele si le asezi intr-o tava de yena.
Le dai la cuptor pentru 50 de minute, pana cand apa a scazut, …si gata!
Iti recomandam sa servesti preparatul impreuna cu o salata mare de cruditati.
Aceasta combinatie de hrisca si ciuperci ofera un raport echilibrat de nutrienti!
Totusi acesta este un preparat mai sarac in carbohidrati si mai bogat in proteine, respectiv aminoacizi.
Impreuna cu un efort fizic moderat (sala de fitness sau forta, alergare, inot, etc.) acest tip de mancare duce la arderea mai rapida a grasimilor si sustine dezvoltarea masei musculare.
Cu retetele noastre, ai pofta de sanatate! :)
Pingback: Pseudocerealele: bogatii nutritive fara gluten - hrișca, quinoa, mei, sorg și amaranth - minuneanaturii.ro
Noua ne place mult hrisca si am mancat-o in atatea combinatii… Cea din reteta asta a iesit un deliciu, mi se pare cea mai reusita. Un multumesc calduros, o introducem in meniul familiei :-)