O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Postul prelungit perturbă metabolismul hormonal feminin (Legitatea #421)

Postul prelungit perturbă metabolismul hormonal feminin (Legitatea #421)

Postul intermitent este la mare modă și într-adevăr există cercetări solide care sprijină efectul acestuia. Noi credem însă că acesta este mai benefic pentru bărbați decât pentru femei și deoarece metabolismul este diferit dar și din alte perspective.

De exemplu, nivelul scăzut de leptină poate duce la amenoree, adică la absența ciclului menstrual.

Leptina este un hormon important în reglarea greutății corporale și a metabolismului. Acest hormon ajută la menținerea nivelului poftei de mâncare.

Cu cât nivelul de leptină este mai mare, cu atât creierul primește un semnal că organismul are suficientă energie și astfel se reduce senzația de foame continuă și apetitul.

Invers, cu cât nivelul de leptină este mai scăzut, cu atât creierul crește senzația de foame.

Dar când nivelul de leptină este scăzut mult timp, creierul primește un semnal de conservare și a faptului că nu este mediul propice pentru procreere.

În nici un caz asta nu poate fi considerată metodă de contracepție deoarece efectele negative ale acestei situații sunt multe altele.

Alimentația hipocalorică afectează transformarea hormonilor tiroidieni T4 în T3 și duce la inhibarea funcționării mitocondrilor (centralele energetice ale celulelor), ceea ce pot reduce la oboseală cronică.

Dar întreg metabolismul hormonal se dereglează și pot apărea afecțiuni tiroidiene sau în alte părți ale sistemului endocrin.

Este clar că dacă nu mănânci slăbești și de multe ori femeile exagerează cu asta doar pentru o siluetă așa cum își doresc și aici apare problema, deoarece organismul are nevoie de nutrienți pentru a funcționa și nu asta este soluția pe termen lung.

Da, poate părea în contradicție cu alte legități în care subliniam beneficiile postului sau al reducerii porțiilor dar nu este deloc așa. Soluția nu este ca singurul principiu de alimentație să fie postul și în rest să mănânci și să faci ce vrei, ci este nevoie de principii sănătoase zi de zi.

Este nevoie de o paletă largă de nutrienți și de un echilibru în toate.

La ful cum nu poți exagera cu frecvența postului negru, nici nu poți mânca orice în orele permise de postul intermitent.

Doar a slăbi nu este un obiectiv potrivit, ci mai bine formulat este: a-ți normaliza greutatea în timp ce îți crești nivelul de energie și vitalitate și în timp ce îți normalizezi toate analizele.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

2 intrebari si raspunsuri la “Postul prelungit perturbă metabolismul hormonal feminin (Legitatea #421)

  1. Mihaela says:

    Buna ziua , am 51 de ani și sunt la menopauza . Este îndicat tinerea postului negru martea și vinerea , in mod regulat , iar in restul zilelor , 2 -3 mese/zi in intervalul 8-16? Mulțumesc și apreciez informațiile pe care ni i le oferiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *