Continut articol
Am discutat în legitatea anterioară despre rolul neurotransmițătorilor și efectul benefic al acestora în organism. Efectul paradoxal este însă că dopamina, în căutarea fericirii, ne poate deruta și ne poate nu ce către alegeri nesănătoase!
Ce este dopamina
Dopamina este un neurotransmițător care în trecut ne era de un mare folos deoarece ne dirija instinctele către aspectele care ne aduceau plăcere sau ne ajutau să supraviețuim. Astăzi este însă unul din aspectele pe care e nevoie să le conștientizăm, deoarece dopamina mai degraba creează o dorință arzătoare pentru cele mai distrugătoare comportamente imaginabile.
De exemplu: o persoana trece pe lângă o covrigărie și simte mirosul de covrigi, de aluat proaspăt copt și savuros. Îşi imaginează cum muşcă și aproape că îi simte gustul acelui covrig.
De ce efectul dopaminei scade și dorința crește
Ea ar vrea să fie în procesul de implementare a unui stil de viață sănătos și vrea să slăbească, astfel își dorește să renunțe la covrigi și la patiserie…dar în momentul acela nu-şi doreşte nimic mai mult decât un covrig, aşa că își zice: „Doar acum…!” și cumpără!
Cum era de aşteptat, prima muşcătură este minunată, dar a doua, nu chiar la fel. Cu fiecare îmbucătură, plăcerea devine din ce în ce mai mică… și cam atât despre mult speratul ,,rai al plăcerii gustului”.
Termină de mâncat totuşi, fără să ştie nici ea de ce, după care se simte puțin îngreţoşată şi învinsă, pentru că nu a reușit să se țină de promisiunea făcută propriei persoane, de principiile unui stil de viață sănătos!
Asta ne face dopamina… Te regăsești?
Importanța dopaminei
Acest efect al dopaminei s-a dezvoltat în timp pentru a promova comportamente care conduc la supraviețuire și reproducere sau mai exact pentru a aduce la perpetuarea speciei. Acest circuit al dopaminei este o dorință activată, de exemplu, atunci când vedem pe masă un platou cu gogoși, iar activarea nu este declanșată de o necesitate, ci pur și simplu de prezența unui lucru atrăgător din punct de vedere evoluționist sau al susținerii vieții.
Circuitul dopaminei se află între o parte a creierului foarte veche care ține de instinctele primare.
Pentru a învinge aceaste dorințe, de multe ori nesănătoase, este nevoie să ne folosim scoarța cerebrală, respectiv cel mai avansat sistem de gândire al creierului nostru și să ne dăm seama că aceaste instincte nu mai ne sunt necesare în ziua de astăzi.
Mai multe despre acest efect paradoxal și nefolositor al dopaminei în cartea cu același nume: Dopamina.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
– https://www.inc.com/nick-hobson/making-bad-choices-blame-your-brains-dopamine-says-new-stanford-research-on-sunk-costs.html
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967375/
– https://360learning.com/blog/dopamine-and-learning/
Pingback: Acum bun, mâine rău (Legitatea #480) - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Recompensă sau durere? De ce vrei să faci o schimbare? (Legitatea #408) - Blogul Minunea Naturii